Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. Αφού η απίστευτη μεθόδευση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση σε όλο το νησί της Ανδρου και αφορά την επιλογή της θέσης για την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού με καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Συγκεκριμένα η χωροθέτηση της θέσης Κ.Η.Μ. (η ευρισκόμενη μεταξύ των περιοχών Κολύμπου Προφήτη Ηλία και Μαυρίλων) με βάση την σύνταξη της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε η εταιρία Ε.Ν.Β.Ι.Κ. Ε.Π.Ε. για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. μόνο ως συνταχθείσα από πλάνη ή άγνοια και απόσταση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αφού ο κάθε κάτοικος της Ανδρου γνωρίζει, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να διακρίνουν εύκολα βλέποντας τα τρεχούμενα νερά αλλά και από την βλάστηση της γύρω περιοχής, ότι εκεί υπάρχουν οι πηγές που τροφοδοτούσαν ανέκαθεν τα κοντινά χωριά και περισσότερο τους κατοίκους της Παλαιόπολης και του Πιτροφού με πόσιμο νερό. Πως άραγε δεν έγινε αυτό αντιληπτό από τους συντάκτες της ανωτέρω μελέτης;

Η συγκεκριμένη όμως επιλογή, η οποία απειλεί να μολύνει τα νερά και τη ζωή μας, τυγχάνει προεχόντος για τον λόγο αυτό παράνομη, αφού έρχεται σε αντίθεση με την κειμένη νομοθεσία και συγκεκριμένα παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον, αλλά και του Νόμου 1650/1986, που εξεδόθη βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως, όπως οι διατάξεις αυτού τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από το Νόμο 3010/2002, εναρμονιζόμενες και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αβλεψία όμως και η παρανομία της προαναφερθείσας μελέτης δεν έχει να κάνει μόνο με την ύπαρξη των πηγών, αφού η συγκεκριμένη θέση για την δημιουργία του Χ.Υ.Τ.Υ. ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους, όπως εκείνων της Παλαιόπολης, δίπλα στους χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς της Μελίδας και της Παλαιόπολης, παραβιάζοντας έτσι και τις διατάξεις του Νόμου 3028/2002 για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Συμμάχους στον παραπάνω παραλογισμό οι μεθοδεύοντες την καταστροφή των περιοχών μας, βρήκαν ατυχώς σε κάποιους από τους εκπροσώπους των δήμων του νησιού μας οι οποίοι και προχωρούσαν τις παράνομες επιλογές τους εν αγνοία μας (όλων των κατοίκων των χωριών μας), και μόλις τον τελευταίο καιρό και ύστερα από πίεση του κόσμου άρχισαν να αλλάζουν ρότα.

Επειδή εμείς οι κάτοικοι της Παλαιόπολης δεν θέλουμε να παίζουνε οι άλλοι με τις ζωές μας και μάλιστα πίσω από την πλάτη μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μολύνουν τα νερά μας και να υποθηκεύσουν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, αντιστεκόμαστε όλοι μαζί στις παράλογες και παράνομες επιλογές των υπευθύνων… πιστεύοντας ότι έστω και καθυστερημένα κάποια εισαγγελική ή άλλη δικαστική αρχή θα πρέπει να επέμβει για να εμποδίσει την τέλεση του εγκλήματος αυτού που έχει από καιρό δρομολογηθεί!

Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της Παλαιόπολης Ανδρου που αντιδρούν στην δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ.

Λούπεσης Λεωνίδας, Γρυμάνη Μαρία, Γαλόπουλος Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.