Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου με το έργο του Ρωμαίου Τερέντιου «Το Κορίτσι από την Ανδρο» σε διασκευή- σκηνοθεσία και σκηνογραφία του Θοδωρή Μπαφαλούκου. Δόθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, 9 συνολικά παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 θεατές, μεταξύ των οποίων και άτομα από το χώρο της τέχνης και των Μ.Μ.Ε. Το κοινό της Άνδρου αγκάλιασε με αγάπη την όμορφη αυτή αρχαία κωμωδία και μετά από πολλές παρακλήσεις, το έργο θα ανέβει και πάλι στις 22, 23 και 25 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου.

Στις 7 Αυγούστου με την χορηγία του Ιδρύματος Κυδωνιέως θα δοθεί παράσταση στον προαύλιο χώρο της Θεοσκεπάστου. Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: Κοστούμια: Ευγενία Μπαφαλούκου, Φωτισμός: Κώστας Γαρδέλης, Κατασκευή σκηνικών: Βαγγέλης Λουκίσας, Υποδήματα: Ευάγγελος Αραμπατζής, Κομμώσεις: Βάσω Ζώταλη, Μουσική Νίκος Μανδαράκας, Βοηθοί: Πόπη Κουρτέση Μαλταμπέ, Νίκος Παντζόπουλος, Γιώργος Τικόπουλος, Αντώνης Χαλάς, Ανέστης Χατζηθεοδώρου. Διανομή ρόλων με τη σειρά εμφάνισης: Πομπή: Ιουλία Πέττα (στις παραστάσεις του Ιουλίου το ρόλο θα έχει η Νίκη Πομόνη), Βάσια Μοντζολή (στις παραστάσεις του Ιουλίου το ρόλο θα έχει η Κωνσταντίνα Χρόνη), Κωνσταντίνα Γιαννίση, Άννα Ασυνάνογλου, Δημοσθένης Ανύσης, Ειρήνη Χλη, Βασίλης Κοντός, Φραγκούλα Ραϊση-Χαλά, Ανέστης Χατζηθεοδώρου. ΣΙΜΩΝ: Αντώνης Χαλάς, ΣΩΣΙΑΣ: Ανέστης Χατζηθεοδώρου, ΔΑΒΟΣ: Γιώργος Τικόπουλος, ΜΥΣΙΣ: Άννα Κολυδά, ΠΑΜΦΙΛΟΣ: Κώστας Γαρύφαλλος, ΧΑΡΙΝΟΣ: Χρυσοβαλάντης-Δημήτρης Αχλάδης, ΒΥΡΡΙΑΣ: Λινάρδος Καραπιπέρης, ΛΕΣΒΙΑ: Άννα Ασυνάνογλου, ΚΑΝΘΑΡΑ: Φραγκούλα Ραϊση-Χαλά, ΧΡΕΜΗΣ: Νίκος Παντζόπουλος, ΚΡΙΤΩΝ: Κώστας Γαρδέλης, ΔΡΟΜΩΝ: Βαγγέλης Λουκίσας.
Ο Θ.Ο.Α. ευχαριστεί όλους τους χορηγούς Ίδρυμα Κυδωνιέως, Ίδρυμα Μωραΐτη, Βαλμάς Α.Ε., Τεχνική Εταιρία Πανταζής, καθώς και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης.
Το ίδρυμα Μωραΐτη χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου “Το κορίτσι από την Άνδρο”, το οποίο διατίθεται στο φουαγιέ του θεάτρου και πιθανά σε κάποια βιβλιοπωλεία της Άνδρου. Στο πρόγραμμα του έργου που επιμελήθηκε η Μαριάννα Σαμαντά, εκτός από την διανομή και τους συντελεστές της παράστασης  οι θεατές  θα μπορούν να βρουν ολόκληρο το έργο σε απόδοση Θεόδωρου Μπαφαλούκου ,  στοιχεία για τον συγγραφέα, την εποχή, τις επιρροές του καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία. Γράφει στον πρόλογο ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Πριν από είκοσι χρόνια περίπου, στην Νέα Υόρκη, έπεσε στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο ¨The Woman of Andros” (Η Γυναίκα της Άνδρου) γραμμένο, το 1930, από τον διάσημο αμερικανό θεατρικό συγγραφέα, Thornton Wilder (Θόρντον Γουάιλντερ). Από εκεί έμαθα για την “Andria” (Ανδρία) την Ρωμαϊκή κωμωδία του Τερέντιου, στην οποία είχε βασιστεί ο Θόρντον Γουαίλντερ για να γράψει «Την Γυναίκα της Άνδρου» και η οποία με την σειρά της ήταν μία διασκευή στα Λατινικά της ομώνυμης, χαμένης για μας, κωμωδίας του Μενάνδρου.
Από τις λίγες μεταφράσεις που βρήκα, ελληνικές και αγγλικές, αυτή που ακολούθησα ήταν της καθηγήτριας της Οξφόρδης Betty Radice, 1965 (βλέπε βιβλιογραφία) επειδή η γλώσσα της διατηρεί, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, το πνεύμα την γλώσσας του Τερέντιου. Με στόχο, πάντα, να κατορθώσουμε να παρουσιάσουμε ένα ζωντανό θέαμα στο κοινό μας.

  Θέλω να ευχαριστήσω την Ευγενία, τον Τέλη Σαμαντά, την Κατερίνα Σχινά, την Ντάνα Μαγκλάρα, την Kate Thomes, και τον αδελφό μου τον Σπύρο, για την επιμέλεια του κειμένου και τις σοφές συμβουλές τους. Επίσης την αδελφή μου Μαριάννα Σαμαντά, για την γραφική επιμέλεια αυτής της έκδοσης και το κληροδότημα Δημητρίου &  Λιλίκας Μωραΐτη – Σύρου, για την ευγενική τους χορηγία. Αλλά πιο πολύ απ’ όλους θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του θιάσου μας για την μεγάλη τους θυσία σε χρόνο και προσπάθεια για να μπορέσουμε να δούμε «Το Κορίτσι Από Την Άνδρο», για πρώτη φορά, στην πατρίδα του».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.