Απούσα η επίσημη Άνδρος από το μήνυμα ελπίδας που έστειλε σε όλο τον κόσμο ο Ανδριώτης ολυμπιονίκης, ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ.

Τα τέλη του 2011 επιφύλαξαν για το νησί μας πολύ σοβαρά και σημαντικά γεγονότα. Ανάμεσα σε άλλα:  Αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών. Την συνέχεια του σίριαλ με τα σκουπίδια στους δρόμους και την άθλια εικόνα που δημιουργούν. Την επιβολή του τοπικού χαρατσιού από την Δημοτική μας Αρχή. Την αγωνία για την έκβαση των διαβουλεύσεων σχετικά με το χρέος της χώρας μας και το μέλλον όλων μας.

Όμως, στις 21 – Οκτωβρίου η Άνδρος έζησε στιγμές ανεπανάληπτες. Στιγμές δόξας και εθνικής ανάτασης. Ο Ολυμπιονίκης Νίκος  Κακλαμανάκης, αθλητής για πολλά χρόνια του Ναυτικού Ομίλου .Άνδρου, ξεκίνησε από το νησί του, το νησί μας, το μεγάλο του εγχείρημα: Τον διάπλου του Αιγαίου με την ιστιοσανίδα του. Μία απόσταση 320 ναυτικών μιλίων!!!

Στις 9.30 το πρωί , αφού επισκέφθηκε το σπίτι του στο Νειμποριό, όπου διέμενε  στις καλοκαιρινές του διακοπές κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, στάθηκε για λίγα λεπτά αμίλητος δίπλα στον αγαπημένο του πλάτανο, (που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού) και με αποφασιστικότητα ανέβηκε στην ιστιοσανίδα του για να ξεκινήσει την υπεράνθρωπη προσπάθεια του. Στην αρχή  τον συνόδεψαν αρκετοί με τα σκάφη τους και οι μικροί ιστιοπλόοι του Ν.Ο.Α. με τα optimist. Δυστυχώς όμως, λίγοι ήταν οι Ανδριώτες που παρευρέθηκαν και τον χειροκρότησαν στην παραλία γι΄ αυτή την μεγαλειώδη και γενναία προσπάθεια.

Το τόλμημα αυτό ή καλύτερα το εγχείρημα, όπως θέλει να το λέει ό ίδιος ο υπεραθλητής, έγινε για ένα και μοναδικό σκοπό: Για να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων, στις όλο και πιο δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Ήθελε ο Ανδριώτης Νίκος να στείλει το μήνυμα σε κάθε άκρη αυτής της χώρας, πως ο Έλληνας δεν λυγίζει. Όσες φουρτούνες κι αν τον βρουν. Όσα μνημόνια κι αν του φορτώσουν στην πλάτη. Το εγχείρημά του συμβολίζει τη γενναιότητα και το θάρρος που πρέπει να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματά μας. Όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά. Μας προτρέπει να δουλέψουμε και να μη μεμψιμοιρούμε.

Μέσα από αυτό το γεγονός, το νησί μας θα μπορούσε επίσης να κερδίσει πανελλήνια και διεθνή προβολή, αφού από εδώ ξεκίνησε  η υπερπροσπάθεια του Νίκου. Το τόλμημα αυτό έγινε γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη, καθώς προβλήθηκε από πολλά Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ηλεκτρονικά, αλλά και του γραπτού Τύπου. Τεράστια λοιπόν η τιμή, αλλά και η προβολή που θα μπορούσε να έχει το νησί μας.

Αυτές τις στιγμές τέτοιες προσπάθειες από πρεσβευτές σαν τον Ολυμπιονίκη μας, μπορούν να  εμπνεύσουν ψυχική δύναμη αλλά και  σοφία για να πράξουμε το σωστό.  Το κυριότερο όμως είναι ότι, οι «μνημονιακοί μας κατήγοροι» παίρνουν ένα μήνυμα με μεγάλη σημασία. Γιατί ο Ολυμπιονίκης μας εκφράζει την Ελληνική ψυχή που αντιδρά στις  δύσκολες συνθήκες.

….Αυτή η προσπάθεια, δυστυχώς, δεν έτυχε της αναγνώρισης που έπρεπε από τους Άρχοντες του νησιού μας. Δεν ήρθε κανένας επίσημος φορέας να απονείμει τιμές, κατά την εκκίνηση. Η δημοτική αρχή ήταν απούσα!!!! Τη στιγμή που οφείλαμε, ως Ανδριώτες, να συμπαρασταθούμε αλλά και  να ανταποδώσουμε την τεράστια  τιμή που μας έκανε ο Νίκος. Με ένα απλό «ευχαριστώ», ίσως, ή με μία αναμνηστική πλακέτα,  με ένα μπουκέτο λουλούδια.  Είχαμε την τύχη να μας προβάλλει ένας πρεσβευτής διεθνούς ακτινοβολίας, ένας  πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο ολυμπιονίκης (χρυσό!!! το 1996 , ασημένιο!!! το 2004) και πολλές φορές παγκόσμιος!!!!! πρωταθλητής. και δεν του προσφέραμε το παραμικρό, σαν ένδειξη αναγνώρισης . Τρέχουν κάποιοι από τους πρώτους στα πανηγύρια και στο συγκεκριμένο γεγονός δήλωσαν απόντες. Ίσως επειδή δεν «μεταφράζεται» σε ψήφους. Ίσως επειδή δεν γνωρίζουν την δύναμη του Αθλητισμού. Ταξίδια πολυέξοδα και χωρίς προοπτική στο εξωτερικό για προβολή της Άνδρου και  στην ευκαιρία μιας τέτοιας  τεράστιας προβολής, σφυρίζουν αδιάφορα. Με τέτοιες νοοτροπίες όμως, τι μπορεί να περιμένει κάποιος; Όταν δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος, είναι βέβαιο πως δεν θα τα καταφέρουμε σε πολύ πιο απαιτητικές και πολυσύνθετες καταστάσεις… Δήμαρχος!!! και Αντιδήμαρχοι!!!!  έλαμψαν διά της απουσίας τους. Για ποια εμπειρία μιλάμε, ποια οργάνωση, ποιους στόχους, όταν δεν μπορούμε να πράξουμε το αυτονόητο; Ένα αυτονόητο που δείχνει πλέον, σε αυτό το νησί, είδος πολυτελείας. Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε σε τόσο δύσκολους καιρούς, όταν σε τόσο σημαντικά γεγονότα  δηλώνουμε απόντες; Τη στιγμή που  θα έπρεπε να είμαστε συμπαραστάτες, αρωγοί και πάντα στην πρώτη γραμμή.

Με την ελπίδα ότι  το εγχείρημα αυτό του Νίκου Κακλαμανάκη θα έχει το αποτέλεσμα που οραματίσθηκε, δηλώνουμε υπερήφανοι που ένας Ανδριώτης υπεραθλητής γίνεται πρεσβευτής της Ελλάδας με έναν μοναδικό τρόπο, που πάνω από όλα δείχνει γενναιότητα ψυχής και πνεύματος.

Νίκο σε ευχαριστούμε. Να ξέρεις, πως ΟΛΟΙ οι Ανδριώτες αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτή την μεγαλειώδη σου πράξη και για τη μεγάλη τιμή που μας έκανες… να ξεκινήσεις από την Άνδρο μας.

Θεοδόσης Σουσούδης Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.