Η 4η Ναυτιλιακή Συνάντηση Ετήσιες τίμησε τους Ανδριώτες Ναυτικούς

Στις  20 Δεκεμβρίου 2013  στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Ημερίδα Ναυτιλιακής Συνάντησης «ΕΤΗΣΙΕΣ», που οργάνωσε η Vaporia Marine. Τις δυο ενότητες της συνάντησης «κάλυψαν» με την παρουσία τους οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Ναυτιλίας και Αιγαίου ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην πρώτη ενότητα μετά τον χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας κήρυξε την έναρξη ο εισηγητής  κος  Σταύρος Γαλανάκης πλοιοκτήτης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elvictor Group.

Πρώτη μίλησε η κα Μαρία Προγουλάκη Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Λέκτορας του Deree – American College of Greece με θέμα «Σταδιοδρομώντας στο ναυτιλιακό κλάδο: η εμπειρία του παρελθόντος και οι προοπτικές του μέλλοντος».

Στη συνέχεια από τα εκπαιδευτήρια «ΩΘΗΣΗ»  μίλησαν, ο Μαθητής Β΄ Λυκείου   Νίκος Παναγιωτόπουλος με θέμα : «Η ανάπτυξη Της ναυτιλίας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα», η μαθήτρια Β΄ Λυκείου Χριστίνα Πρατικάκη με θέμα: «Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας» και ο μαθητής Α΄ Λυκείου Αλέξανδρος Ρούντας παρουσίασε την μουσική σύνθεση που έγραψε ο ίδιος μελοποιώντας  ποίημα  του Καββαδία.

Ακολούθησαν από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, οι δεσποινίδες Άννα-Μαρία Αγαπητού, Κατερίνα Αγαπητού και Στεφανία Χαλκιά μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου, οι οποίες μίλησαν για τον «Ρόλο του Έλληνα  ναυτικού στη δημιουργία του θαύματος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας».

Η  δεύτερη ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Μαρίκας Βαλσαμίδου, και του κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου Υπευθύνων ISP College με θέμα : «Πειραιάς –  Ναυτιλία – Πολιτισμός – Εκπαίδευση». Συνεχίστηκε με την ομιλία του εκπροσώπου του τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και ωΑνάπτυξης Έργων του κ. Νικολάου Θεοδωρακόπουλου Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π και εκπροσώπου της Αntipollution S.A. με θέμα «Ναυτιλία – Περιβάλλον».

Tέλος ο κ. Γιάννης Μπράτης Πρόεδρος Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών, μίλησε για τους «Ανδρίους Ναυτικούς και τον ρόλο τους στην Ελληνική Ναυτιλία».

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απένειμε μετάλλια στους  παλαίμαχους Ανδριώτες ναυτικούς κ.κ. Γιάννη Αστρά, Τάκη Πολέμη, Δημήτριο Στάμου, Κωνσταντίνο Σκόρδο, Νικόλαο Φακή, Γιάννη Ασλάνογλου, Ιωάννη  Φούντο, Σταύρο  Καραπιπέρη, Σίμο Λάβδα, Δημήτρη Αντωνέλλο, Γιώργο Σταθάκη, Εμμανουήλ  Ψυχάλη, Γιώργο Σαμιωτάκη, Αντώνη Διαβατίδη

Η συνάντηση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών από τους οργανωτές της 4ης «ΕΤΗΣΙΕΣ 2014» στους  χορηγούς. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο ναύαρχος ε.α. κ. Γιάννης Παλούμπης

Επειδή είμαστε Έλληνες…

Το ιστορικό διασώσεως 186 ναυαγών του Δ/Π ΠΑΤΡΑ (αιγυπτιακό) την 24/12/1976 αφηγήθηκε ο Αντώνης Διαβατίδης και καταχειροκροτήθηκε.

Συγκεκριμένα ανέφερε:  Ευχαριστώ πολύ τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας πού με τίμησε, τους διοργανωτές  του σημερινού  Ναυτιλιακού Συνέδριου ,το Σωματείο ναυτικών Άνδρου και όλους τους συνέδρους .

Κυρίως όμως από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω διά μίαν ακόμη φορά τους συνάδελφους ναυτικούς πού υπό την Πλοιαρχία μου υπηρέτησαν στο Δ/Π ΔΩΡΑ, και οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν 186 Αιγυπτίους ναυαγούς προσκυνητές.

Την 24η Δεκεμβρίου του 1976 την νύκτα αποπλεύσαμε από τον λιμένα της Τζέντας με προορισμό το Λονδίνο με το υπό Ελληνική σημαία Δ/Π ΔΩΡΑ. Λίγη  ώρα μετά τον απόπλου ελήφθη σήμα από το Λιμεναρχείο της Τζέντα προς όλα τα διαπλέοντα την Ερυθρά θάλασσα πλοία, το οποίο ανέφερε ότι 30 ν. μίλια βορείως του λιμένος Τζέντα το Αιγυπτιακό επιβατηγό πλοίο ΠΑΤΡΑ, με 1000 περίπου επιβάτες προσκυνητές, ευρίσκεται εν κινδύνω φλεγόμενο.

Με πορεία προς το φλεγόμενο πλοίο και τις μηχανές «πρόσω ολοταχώς», μετά από λίγες ώρες τα ξημερώματα Χριστουγέννων, καταπλεύσαμε  πλησίον του ναυαγίου, όπου αντικρίσαμε  το φρικτό θέαμα κολάσεως. Το «ΠΑΤΡΑ» λαμπαδιασμένο μέσα στους καπνούς, η θερμοκρασία πλησίον του ναυαγίου να ξεπερνά τους 75 Κ , οι επιβάτες άλλοι να καίγονται άλλοι να κολυμπούν και άλλους να τους τρώγουν τα σκυλόψαρα πού κατά δεκάδες είχαν εν τω μεταξύ μαζευτεί .

Κάλεσα όλο το πλήρωμα (οι περισσότεροι ήταν Ανδριώτες) στην Γέφυρα και ζήτησα εθελοντές για την επιχείρηση διάσωσης. ΑΠΑΝΤΕΣ δήλωσαν πρόθυμοι!!!   Πλησιάσαμε όσο το δυνατόν κοντά στο φλεγόμενο πλοίο και διά των σωσιβίων λέμβων διασώσαμε 186 επιβάτες. Εγκαύματα  εκτός των επιβατών έπαθαν και όλοι οι διασώστες ναυτικοί μας αλλά κανείς δεν παραπονέθηκε όλοι αισθάνονταν υπερήφανοι διά το κατόρθωμά τους. Στους ναυαγούς δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, φαγητό και ρούχα. Κάναμε μαζί  ανδριώτικα Χριστούγεννα και την επομένη τους αποβιβἀσαμε  στο Σουέζ.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι από το πλήθος των παραπλεόντων την περιοχή του ναυαγίου πλοίων (κυρίως ευρωπαϊκών) μόνο ένα Ελληνικό το δικό μας, προσέφερε  βοήθεια σε αλλόθρησκους αλλοδαπούς αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ με πολιτισμό και παραδόσεις χιλιετηρίδων. Σ’ αυτούς αφιερώνω αυτό το βραβείο.

Αντώνης Διαβατίδης Πλοίαρχος Ε.Ν

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.