«Μια εξαιρετική και ανεπανάληπτη εμπειρία έζησαν οι μαθητές του τμήματος Α΄Γ2 (Τομέας Γεωπονίας) του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σιβιτανιδείου στο πλαίσιο Project που ολοκλήρωσαν, με θέμα: «Μικρά Αγγλία: όταν ο κινηματογράφος διαβάζει λογοτεχνία». Μαζί τους και αρκετοί από τους μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης, της δράσης «Φιλαναγνωσία».

Ο λόγος για την εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών στο νησί της Άνδρου, τον τόπο δηλαδή όπου γυρίστηκε η ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη,  η οποία και αποτέλεσε την ελληνική υποψηφιότητα για  Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2015.

Πλέον, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή από το ιστορικό αυτό Κυκλαδονήσι, όλοι οι συμμετέχοντες -καθηγητές και μαθητές- διατηρούν ζωντανή την ανάμνηση του ταξιδιού, πολύ δε περισσότερο κρατούν βαθιά στην καρδιά τους το ζεστό χαμόγελο των Ανδριωτών και το μοναδικό τρόπο που προσφέρουν τη ψυχή και τη φιλοξενία τους.

Και για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη επιστολή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα τυπικό ευχαριστήριο γράμμα, αλλά εξυπηρετεί μια βαθύτερη και αυθόρμητη ανάγκη που γεννήθηκε σε όλους εμάς, όχι ως ανάμνηση ενός πετυχημένου ταξιδιού, αλλά ως μία πρωτόγνωρη εμπειρία επαφής με ανθρώπους μίας διαφορετικής Ελλάδας, της νησιωτικής, που ξέρει απλόχερα να μοιράζεται τα συναισθήματα της.

Έτσι λοιπόν, θέλουμε πρωταρχικά να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην πρόεδρο του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, Αθηνά Τσατσομοίρου, που ήταν η πρώτη επαφή μας για τη διοργάνωση της εκδρομής και ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να λύσει κάθε απορία που μας δημιουργήθηκε από την πρώτη ημέρα που σχεδιάσαμε την οργάνωση της εκδρομής.

Επίσης, ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλονται στον Δημήτρη Χέλμη για την αξέχαστη οργάνωση της επίσκεψης και ξενάγησής μας στο ιδιόκτητο «Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων» στο χωριό Άνω Πιτροφός, γεγονός που οφείλεται στο ευγενικό – ανιδιοτελή χαρακτήρα του και στην αγάπη του για την Ελληνική παράδοση.

Για την υπέροχη εμπειρία που μας πρόσφερε η συνάντηση και συνομιλία με την συγγραφέα του βραβευμένου μυθιστορήματος «Μικρά Αγγλία» και σεναριογράφο της ομώνυμης ταινίας, Ιωάννα Καρυστιάνη, δεν έχουμε λόγια, για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας. Ήλθε στο νησί της Άνδρου, ειδικά για να μας συναντήσει, επέλεξε τον θαυμάσιο χώρο του Μουσείου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, όπου είχαν γυριστεί και κάποιες σκηνές της ταινίας, για να μας μιλήσει. Μας υποδέχθηκε με τόση αμεσότητα, μας καθήλωσε με τον χειμαρρώδη λόγο της, μας έκανε να αισθανθούμε τόσο άνετα. Οι μαθητές καθισμένοι κάτω στο ξύλινο πάτωμα του υπέροχου νεοκλασικού σπιτιού να ακούν και να βλέπουν χωρίς σχεδόν να ανασαίνουν, εκστασιασμένοι θαρρείς από τον χείμαρρο των λέξεων, των φράσεων και των εικόνων που τους μετέφερε. Επί μιάμιση ώρα την παρακολουθούσαν να τους εξηγεί πώς άρχισε τη συγγραφική της πορεία, πώς προσεγγίζει τους ήρωές της, πώς υλοποιήθηκε η ταινία, τις αγωνίες που μοιράστηκε με τον σύζυγό της και σκηνοθέτη της ταινίας, Παντελή Βούλγαρη, τα μελλοντικά της σχέδια, παραδίδοντάς τους ένα «μάθημα ζωής». Με υπομονή, απάντησε στις ερωτήσεις με τις οποίες την βομβάρδισαν, αλλά τους υπέβαλε κι εκείνη τα δικά της ερωτήματα. Υπέγραψε στο τέλος της συνάντησης τα βιβλία της, κάνοντας στον καθένα μια ιδιαίτερη αφιέρωση και πρόσφερε για τη βιβλιοθήκη της Σιβιτανιδείου δύο αντίτυπα του βιβλίου της «Μικρά Αγγλία», με ειδική αφιέρωση στους μαθητές της Σχολής.

Επιπλέον, ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλονται σε δύο σπουδαίες γνωριμίες μας, το Νίκο Βασιλόπουλο και Αντώνη Παπαδόπουλο και αυτό γιατί σε ότι αφορά τη ξενάγησή μας στη Χώρα της Άνδρου αυτή έγινε με μοναδικό τρόπο από τον αρχιτέκτονα – ιστορικό κ. Βασιλόπουλο, η ζεστή επαφή με τον οποίο συνεχίσθηκε και στο ταξίδι της επιστροφής προς την Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη μας στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο ο Δήμος φρόντισε να ανοίξει –όπως και το Ψηφιακό Μουσείο- ειδικά για εμάς, όπου ο συνταξιούχος πλοίαρχος Αντώνης Παπαδόπουλος με αμεσότητα και ζεστασιά μας μίλησε για τη ναυτοσύνη του Έλληνα.

Παράλειψη θα ήταν να μην εκφράσουμε τα πιο ειλικρινή μας αισθήματα στο Δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, οποίος από την πρώτη στιγμή είτε με τις οδηγίες που είχε δώσει στους συνεργάτες του ή με την προσωπική επαφή, μας έκανε να νοιώσουμε άνετα και ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής μας.

Τέλος καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής και των περιηγήσεών μας στα αξιοθέατα της Άνδρου και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η ταινία (κάναμε κι εμείς τον «Κύκλο Μαλταμπέ»), είχαμε την πολύτιμη συμπαράσταση και καθοδήγηση του  Νίκου Μπληζιώτη, γραμματέα του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, από τον οποίο εισπράξαμε τη βαθύτερη έννοια της ελληνικής παραδοσιακής φιλοξενίας και ευχαριστούμε θερμά.

Γι’ αυτή την εμπειρία ζωής, οφείλουμε πολλά στην Εκτελεστική Επιτροπή της Σιβιτανιδείου Σχολής και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο, Γιώργο Κοτονιά, που μας ενθάρρυνε στην πραγματοποίηση της εκδρομής και εισηγήθηκε την οικονομική ενίσχυσή της, γεγονός που βοήθησε και τους ασθενέστερους οικονομικά μαθητές μας να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η Σιβιτανίδειος Σχολή έδειξε για μία ακόμη φορά, σε καιρούς χαλεπούς,  το κοινωνικό της πρόσωπο, ενισχύοντας μία δράση εναλλακτικής παιδείας και  δημιουργικότητας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών της.

Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών Και Επαγγελμάτων 1ο ΕΠΑ.Λ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.