Η Συνάντηση των Ανδρίων των Αθηνών

sel-1-xyty-2

Για μια ακόμη φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο έγινε εστία έντονων αντιπαραθέσεων. Στην αίθουσα του ξενοδοχείου PRESIDENT, όπου ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, είχε καλέσει τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες της Αθήνας σε ενημερωτική συνάντηση, βρέθηκαν περισσότεροι από 300 συμπατριώτες μας. Κάποιοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια των έντονων τοποθετήσεων κατοίκων, από τις περιοχές γύρω από το σημείο χωροθέτησης, καθώς αρκετοί αντιδρούν στο ενδεχόμενο χωροθέτησης στην περιοχή τους. Ο Δήμαρχος απάντησε σε όλες τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις, αναφέροντας πως για τη θέση θα γνωμοδοτήσουν 12 διαφορετικές υπηρεσίες. «Αν μας απορρίψουν την πρώτη θέση, που είναι η Πλούσκα, θα προχωρήσουμε στη 2η, στην 3η κλπ. Θα κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουσούδης και πρόσθεσε, «Είμαστε εδώ για να δώσουμε την λύση και όχι να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, όπως γινόταν τα τελευταία 20 χρόνια».

Στο τέλος αποχώρησαν οι διαφωνούντες κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, αρνούμενοι να παρακολουθήσουν το δεύτερο κομμάτι της ενημέρωσης του Δημάρχου, που αφορούσε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για όλους τους Ανδριώτες και συγκεκριμένα, τα πεπραγμένα του Δήμου κατά τη διάρκεια της 9μηνης θητείας της νέας δημοτικής αρχής.

Κι όμως… Στην εκδήλωση ακούστηκαν, για πρώτη φορά, σημαντικά πράγματα. Οι ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί, όπως ο κ. Κατρής –πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά της Άνδρου- εξήγησαν πώς δημιουργείται ένας ΧΥΤΥ και πώς ελέγχεται εξονυχιστικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Μάθαμε πως ο ΧΥΤΥ που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Άνδρο είναι «ένα βήμα πιο μπροστά» από τους ΧΥΤΑ που έχουν άλλα μέρη της Ελλάδας, τόσο κατασκευαστικά όσο και λειτουργικά. Θα καταλήγουν υπολείμματα απορριμμάτων και όχι απορρίμματα. Μεγαλώνοντας έτσι και το επίπεδο της ασφάλειάς του, αλλά και τον χρόνο λειτουργίας του.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, παρουσίασε το μοντέλο της Σύρου που θεωρείται από τα καλύτερα και τα πιο αποτελεσματικά στην Ελλάδα: «Εμείς στη Σύρο χωροθετήσαμε άμεσα και συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό. Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Ανακυκλώνουμε σχεδόν το 40% από αυτά και τα υπόλοιπα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, που λειτουργεί από το 2009 και δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Κάνουμε συνεχώς μετρήσεις, η παραλία ακριβώς κάτω από το ΧΥΤΑ είναι πεντακάθαρη, εκεί κάνουμε μπάνιο»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, ανάφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί είναι η λειτουργία του δεματοποιητή και τα χιλιάδες δέματα που έχουν συσσωρευτεί στο λατομείο της Σταυροπέδας. «Προσπαθούμε, μέσω της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών, να βρούμε λύση για την απομάκρυνσή τους και τη μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ», είπε. Τονίζοντας, παράλληλα, πως στην περίπτωση που απαγορευτεί η λειτουργία του δεματοποιητή, η Άνδρος θα  βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Ζήτησε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και ξεκαθάρισε πως η χωροθέτηση είναι μονόδρομος: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν θέλουμε μια και καλή να λύσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να χωροθετήσουμε όχι σήμερα, αλλά χθες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο δεύτερο μέρος της ενημέρωσής του, ο κ. Σουσούδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δραματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου: «Παραλάβαμε ταμείο 36.000 ευρώ, χρέη προς τρίτους 1.200.000 ευρώ και χρέη ιδιωτών προς τον Δήμο που πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο. Παρουσιάζονται ακόμα χρέη που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν τακτοποιούσε, αφήνοντάς τα σε εμάς, που αδυνατούμε να τα πληρώσουμε. Για παράδειγμα, πρόστιμα πάνω από 100.000 ευρώ, απαιτήσεις τρίτων, όπως  χρέη στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που βρίσκεται ο δεματοποιητής, 230.000 ευρώ, χρέη στους μελετητές του Σχολείου του Γαυρίου 120.000 και άλλα, τα οποία ποτέ δεν τακτοποίησαν.
Παρόλα αυτά, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ, με πολλή δουλειά και εθελοντισμό, λύσαμε σοβαρά θέματα της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας, όπως τον καθαρισμό δεξαμενών, πηγών και ρεμάτων, χάρη στους οποίους καθαρισμούς γλιτώσαμε πλημμύρες. Αντικαταστήσαμε δίκτυα, αποκαταστήσαμε ζημιές που προήλθαν από φυσικές καταστροφές στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Ελέγξαμε την ποιότητα του νερού όλων των πηγών της Άνδρου και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία φυσικές καταστροφές».

Ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση των προβλημάτων με τα σφαγεία (ήδη ολοκληρώθηκε η αναβάθμισή τους και εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις) και στη μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος ώστε να επανατοποθετήσει την Άνδρο, ως τουριστικό προορισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.