Του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΚΑΠΑΚΗ Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου Απροβάτου, 17.05.2015

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.

Ειλικρινά,  λυπούμαι για τον απαξιωτικό τρόπο και το ύφος και αυτής της απάντησης, χωρίς, ωστόσο πλέον να μου προκαλεί εντύπωση. Τώρα που γνωριστήκαμε πιο καλά, μάλλον θα μου προκαλούσε έκπληξη, εάν μου απαντούσατε με τον προσήκοντα τρόπο,  με πολιτικά επιχειρήματα και με την ευγένεια και ευπρέπεια που αρμόζει για ένα πολιτικό σας αντίπαλο και συγχωριανό σας.

Να είστε βέβαιος ότι ελάχιστοι πολίτες πείθονται από κραυγές, συνθήματα,  προσωπικές επιθέσεις και διχαστικές πολιτικές. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι προσπαθείτε να χαϊδέψατε αυτιά, ειδικά τώρα που διαπιστώνετε ότι η αποσυσπείρωση είναι κυρίαρχη στην παράταξή σας, αλλά αυτό κ. Πρόεδρε τίποτα δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της Άνδρου.

Ο νέος πολιτικός πολιτισμός που όλοι ευαγγελιζόμαστε προϋποθέτει όραμα, συμμετοχικές διαδικασίες, διαφάνεια, πνεύμα σύγκλισης και εξυπηρέτησης των συλλογικών αναγκών και προφανώς, όχι των ατομικών επιδιώξεων μιας “κοινωνίας των κολλητών”. Σε καμιά περίπτωση η σύγχρονη αυτή αντίληψη δεν μπορεί να έχει σχέση με τον νεποτισμό, το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια και με τη λογική της πολιτικής οικογενειοκρατίας.

Σου υπενθυμίζω αγαπητέ πρόεδρε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να υπηρετεί τον πολίτη,  υποχρεώνοντας τη δημοτική αρχή να είναι συνεπής στα καθήκοντά της υπό την πίεση του διαρκούς ελέγχου, επικρίνοντάς την όταν δεν είναι, αλλά και στηρίζοντας επιλογές της, όταν αυτές ωφελούν την τόπο και τους πολίτες.

Εμείς αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις προγραμματικές μας αρχές που καταθέσαμε στον Ανδριώτικο λαό και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Εδώ και καιρό λοιπόν διαπιστώνω με λύπη μου τις ανεξήγητες επιθέσεις σας πρός το πρόσωπό μου, μέσα από τα ειρωνικά κείμενά σας (περί συνδρόμου αόρατου γορίλα, περί αλέκτορος κ.α.) στην προσωπική σας ιστοσελίδα και όχι μόνον, στα οποία είχα αποφασίσει να μην δώσω συνέχεια αν και καταφανώς προκλήθηκα, όχι από αδυναμία ή έλλειψη επιχειρημάτων, αλλά από προσωπική θέση και άποψη περί της άσκησης δημόσιας πολιτικής. Δεν είναι ώρα για να μιλήσουμε για το ήθος του καθενός, ούτε πώς το δοκιμάζει και με ποιό κόστος το διαφυλάττει.

Ωστόσο και επειδή τείνουν να ξεπεραστούν τα όρια του ευπρεπούς και νηφάλιου πολιτικού διαλόγου με ορθολογικά επιχειρήματα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι δημότες μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας επισημάνω ότι φροντίζω πάντα οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που επικαλούμαι στα δημόσια έγγραφά μου να είναι απόλυτα ελεγμένες και συμβατές με το εκάστοτε υπό συζήτηση θέμα, πικρή αλήθεια που σας εξανάγκασε να συμμορφωθείτε εν μέρει με την ορθή διοικητική διαδικασία και να αναγράφετε πλέον επί των κειμένων των εισηγήσεων που έρχονται στο Δ.Σ., έστω, το όνομα του Δήμου και τον εαυτό σας ως εισηγητή, εγκαταλείποντας τουλάχιστον την ανωνυμία….

Μένει βέβαια αρκετός δρόμος ακόμα να διανυθεί μέχρι να μας γνωστοποιείτε και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των διαφόρων υπηρεσιών τόσο του Δήμου, όσο και εξωτερικών φορέων που αναφέρονται εντός των δικών σας εισηγήσεων, αλλά δεν πειράζει, εμείς έχουμε υπομονή και επιμονή και θα περιμένουμε ….

Χαίρομαι, που οι κατ΄εσάς “άσχετες διατάξεις νόμων, εγκυκλίων και αποφάσεων” τις οποίες θέλατε επιδεικτικά να αγνοείτε τόσο καιρό, σας βοήθησαν να κάνετε ένα μικρό βήμα και να αναγράφετε πλέον περιληπτικά στο κείμενο των Αποφάσεων του Δ.Σ. τη γνώμη της μειοψηφίας, όχι μόνον των μελών της δικής μου παράταξης, αλλά και εκείνων της μείζονος αντιπολίτευσης, πιθανώς όχι διότι πιστεύετε στη διαφάνεια και τον πλουραλισμό, αλλά από φόβο μήπως και καταπέσουν οι αποφάσεις κατά τον έλεγχο νομιμότητάς τους, ενώπιον της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μια ματιά στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” του Δήμου μετά τις 30.04.2015 αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τώρα όσον αφορά τα «καυτά» θέματα που απασχολούν το δήμο μας για τα οποία μας εγκαλείτε ότι δήθεν δεν παίρνουμε θέση, για άλλη μια φορά μας εκπλήσσετε.

Αν δεν κάνουμε λάθος, μέγα θέμα ήταν και η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, αλλά εσείς αντί να απαντήσετε στον κόσμο στις συγκεντρώσεις που έγιναν στη γενέτειρά σας στο Μπατσί και στο Γαύριο, προτιμήσατε να παραμείνετε στο προαύλιο χώρο και να κάνετε τραμπάλα… Εσείς που με περισσή αυταρέσκεια διακηρύσσατε στην εις βάρος μου επιστολή σας τον περασμένο Φεβρουάριο με τίτλο “Πρίν αλέκτορα φωνήσαι” ότι “δεν έχω ποτέ κρυφτεί πίσω από λέξεις διαβούλευση ή ελλιπής ενημέρωση”….

Μάταια  οι συμπατριώτες σας σας καλούσαν να εξηγήσετε γιατί δεν τηρήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

Αν αυτό δεν είναι πολιτικός αμοραλισμός και φαρισαϊσμός, τότε τι είναι;  Μήπως ο  πολιτικαντισμός του Ταρτούφου; *

Γιατί αν  πραγματικά θέλατε και τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα στο νησί μας, πρώτα από όλα θα μας είχατε ενημερώσει. Ακόμη περιμένουμε πληροφόρηση για την «αμαρτωλή» Αναπτυξιακή, για το Πρόγραμμα Life (τί έγιναν αλήθεια αυτά τα πουλιά;), για την οικονομική κατάσταση του Δήμου (τον διαχειριστικό έλεγχο τον ξεχάσατε, γιατί δεν εισάγετε επιτέλους το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ;), την τουριστική προβολή του νησιού (σας θυμίζω τη δέσμευση σας περί ενιαίου φορέα), την πολιτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων  και άλλα πολλά.

Αν πραγματικά το εννοείτε και δεν υποκρίνεστε και θέλετε και τη δική μας συμμετοχή, κάνετέ το πράξη. Συγκαλέστε γενικές συνελεύσεις,  ενεργοποιήστε την Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία ήταν προεκλογική σας δέσμευση, αλλά αυτή την ξεχάσατε, προκαλέστε οποιαδήποτε συζήτηση και εμείς θα είμαστε παρόντες να πάρουμε θέση και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Όσον αφορά τις “κρυφές” συμβάσεις του Δήμου Κορθίου του 2001, το οποίο περιέργως επιλέγετε ως μείζον θέμα και το ξεχωρίζετε από τα τόσα άλλα που συζητήθηκαν στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως τα οικονομικά με τις απευθείας αναθέσεις (πάγια προσφιλής τακτική της διοίκησής σας), τις κατατμήσεις, τα επικινδύνως περιορισμένα έσοδα του Δήμου και τις παρατηρήσεις του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για άλλη μια φορά δεν λέτε την αλήθεια.

Είμαστε οι μόνοι που είπαμε να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Δήμο, ώστε να χυθεί άπλετο φως για το τι έχει συμβεί την εποχή εκείνη και να καταλογιστούν ευθύνες εάν υπάρχουν πρός πάσα κατεύθυνση, το οποίο εσείς προσωπικά προσπαθήσατε να αποφύγετε, ξέροντας, ωστόσο ότι οι πειθαρχικά προϊστάμενοι παρανομούν οι ίδιοι όταν δεν επιλαμβάνονται πειθαρχικών παραπτωμάτων υφισταμένων τους κατά τον ν. 3528/2007 και ν. 4057/2012. Τα πρακτικά του Δ.Σ. αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Και επειδή τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε, σας προκαλούμε να στείλετε άμεσα τα όποια στοιχεία έχετε για την υπόθεση αυτή στη δικαιοσύνη, στην Εισαγγελέα της Διαφθοράς και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αν νομίζετε ότι με τέτοια τερτίπια, θα μας κάμψετε είσαστε πολύ γελασμένοι.

Εμείς πάντως, να γνωρίζετε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα,  έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο δήμος θα προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του, καθώς η υπόθεση φαίνεται να έχει παραγραφεί και καμία απαίτηση δεν μπορεί να προκύψει.

Μας προκαλεί όμως απορία το “συμπτωματικό” γεγονός ότι στο δήμο την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, πρωτοκολλήθηκαν δύο έγγραφα, το ένα για το ΧΥΤΥ και το άλλο με την αίτηση συγκεκριμένου συμβολαιογράφου για την καταβολή οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο Νομικών.

Απορίας άξιον είναι και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος και αφορούσε τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 30.5.2015, όπου για το συγκεκριμένο θέμα λέει λέξει: «Με αυτά τα μισθωτήρια ο τότε Δήμος Κορθίου ενοικίασε αγροτική γη με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Να σημειωθεί ότι στην απογραφή σύστασης του ενιαίου Δήμου την 1/1/2011 δεν είχαν συμπεριληφθεί οι σχετικές υποχρεώσεις που αφορούσαν τόσο το Ταμείο Νομικών όσο και τα μισθώματα προς τους ιδιοκτήτες – μισθωτές της αγροτικής γης, ούτε υπήρχαν στα αρχεία του Δήμου οι σχετικές συμβάσεις. Πρόβλημα που εμπλέκει σε νομικές και συγχρόνως σε οικονομικές περιπέτειες τον Δήμο, αφού όλοι όσοι νοίκιασαν τις περιουσίες τους στον Δήμο θα απαιτήσουν δικαστικά τα μισθώματα».

Διερωτώμαι μήπως έμμεσα προτρέπετε να τα διεκδικήσουν; Δεν εξηγείται διαφορετικά, γιατί στο αμέσως επόμενο θέμα το δελτίο τύπου γίνεστε ακόμη πιο αποκαλυπτικοί: “Αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση δικηγόρου για την αντιμετώπιση αγωγής εναντίον του Δήμου μας από ιδιοκτήτη αγροτικής γης, την οποία είχε μισθώσει  στον τέως Δήμο Κορθίου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών το 2001. Η απαίτηση του ιδιώτη προς τον Δήμο ανέρχεται σε 15.943,66€ με τον νόμιμο τόκο από το 2001(συνέχεια του προηγούμενου θέματος). Εκκρεμούν απαιτήσεις και άλλων ιδιωτών, είκοσι τον αριθμό”.

Μα για το θεμα αυτό η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής 35/2015 (ΑΔΑ:  ΨΜΨΓΩΨΙ-7ΒΡ) αφορά άλλο ιδιοκτήτη που καμία σχέση δε έχει με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Από όσα έχουμε καταφέρει να πληροφορηθούμε, πρόκειται για ιδιοκτήτρια, η οποία διεκδικεί το παραπάνω ποσό για μισθώματα, καθώς σε αγροτεμάχιο της είχαν τοποθετηθεί διάφορες κεραίες από το Δήμο. Τώρα πως συσχετίζεται η διεκδίκηση αυτή με το προηγούμενο θέμα και γιατί προαναγγέλλονται 20 επιπλέον απαιτήσεις ιδιωτών για μισθώματα, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν αυτό δεν είναι σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθεια τότε τι είναι; Μήπως παρότρυνση;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αναζωπύρωση ενός τέτοιου θέματος έχει σχέση με την άγραν ψήφων και το χάιδεμα αυτιών κάποιων συμπολιτών μας, γιατί ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις της νέας δημοτικής αρχής είναι να μεταφέρει την πολιτική, από τη διαπλοκή, τη συνωμοσία, τις συναλλαγές της σκιάς και τους διαγκωνισμούς, στις αξίες και τη διαφάνεια. Και αυτό δεν μπορεί να έχει ως προϋπόθεση το “όταν μας συμφέρει”.

Και ως επιτομή κ. Πρόεδρε να σας θυμίσω για άλλη μια φορά ότι σ’ αυτό τον μικρό μας τόπο γνωριζόμαστε πολύ καλά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε….

* Ταρτουφισμός ο (ουσιαστικό) [ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :ταρτουφ (ταρτούφος) -ισμός] η προσπάθεια απόκρυψης ανηθικοτήτων και ελαττωμάτων με ηθικολογίες.

«Ο Ταρτούφος» από το έργο του Μολιέρου είναι ένας υποκριτής-ευσεβής κληρικός που καταχθόνια και επικαλούμενος την «αρετή» του, καταφέρνει να κυριαρχήσει στη ζωή του ευεργέτη του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.