Πολύ γνωστή είναι η βιβλιογραφία και τα άφθονα λευκώματα για τα γεφύρια -κυρίως- της βορειοδυτικής Ελλάδας. Ωστόσο ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον και η μελετητική δουλειά για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τα περίφημα αυτά δημιουργήματα.

sel-4-gefiria

Η Άνδρος νησί με τόσες γεωλογικές πτυχώσεις και πρωτίστως τόσα ρέματα και χειμάρρους έχει να δείξει ένα εντυπωσιακό αριθμό γεφυριών που περίμενε υπομονετικά  την αγάπη και το επιστημονικό ενδιαφέρον της αρχιτέκτονος κ. Αικατερίνης Ρεβιθιάδου-Τσότσου για να τα αναζητήσει, να τα καταγράψει, να τα αποτυπώσει με την αρχιτεκτονική της ομάδα, να τα μελετήσει και να μας ετοιμάσει ένα εξαιρετικό βιβλίο γι’ αυτά, που μόλις κυκλοφόρησε.

Έργο προσεκτικό, επιμελημένο, με επιστημονική διάσταση και επεξεργασία, καταγράφει τα αξιοθαύμαστα αυτά έργα, με υπομονή και επιμονή διατρέχοντας ολόκληρη την  Άνδρο και τα σχεδόν 60 γεφύρια της. Με χαρά «επισκεπτόμαστε» και εμείς, οι αναγνώστες, τα σημεία και τους χώρους όπου διέτρεξε η κ. Ρεβιθιάδου σαν να περπατάμε και εμείς, να κοιτάζουμε και να θαυμάζουμε τα έργα, που με αρκετή γλαφυρότητα μας παρουσιάζει η συγγραφέας, με έκδηλη την χαρά της, για το έργο της αυτό, που πραγματοποίησε χάριν του τόπου από τον οποίο κατάγεται.

Μία πραγματική εγκυκλοπαίδεια της γεφυροποιίας στην Άνδρο με σχέδια, όψεις, κατόψεις, τομές και άφθονες φωτογραφίες ήρθε να συμπληρώσει με σοβαρότητα, στον τομέα αυτό, την μελέτη του παρελθόντος του νησιού μας και να αποτελέσει στοιχείο επιστημονικής αναφοράς για τους επερχομένους μελετητές της Άνδρου.

Βιβλίο από κάθε άποψη άρτιο και ευχάριστο, απαραίτητο για τον κάθε ανδριώτη και λάτρη του νησιού, μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια που έγινε με φροντίδα και εκδόθηκε από την Καϊρειο Βιβλιοθήκη, η οποία επάξια συνεχίζει έτσι το έργο του αείμνηστου Δημήτρη Πολέμη.

Νίκος Βασιλόπουλος Αρχιτέκτων D.P.L.G.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.