sel-4-pianistes-7

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός  Νέων Πιανιστών του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δύο χρόνια αποκλειστικά και μόνο στην Άνδρο.

sel-4-pianistes-1

Ο εμπνευστής της ιδέας του διαγωνισμού, ο αείμνηστος Αντώνης Αμωράτης περιγράφει δια στόματος της κόρης του Ντορίνας Αμωράτη η οποία προλόγισε τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής :«η ιδέα του διαγωνισμού γεννήθηκε το 1999 γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Ήταν η γιορτή του λεμονιού όπου σε ένα από τα λεγόμενα ανθρώπινα πηγαδάκια γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τα ωραία πολιτιστικά δρώμενα στην Άνδρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο , γι ‘αυτά που ομορφαίνουν τη ζωή μας και χαρακτηρίζουν την κουλτούρα μας. Παρευρίσκοντο και απόδημοι Ανδριώτες που αγαπούν και ενδιαφέρονται πραγματικά για την Άνδρο. Εκεί τέθηκε σαν όραμα, σαν ευχή ,η ιδέα μίας προσπάθειας δημιουργίας ενός διαγωνισμού με αντικείμενο τη μουσική και τους νέους ώστε το πολιτιστικό κλίμα του καλοκαιριού να προαχθεί ποικιλοτρόπως  και να επεκταθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπισαν τόσο σοβαρά και υπεύθυνα τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε  αναλάμβαναν την εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη της υλοποίησης αυτής της ιδέας. Λίγο αργότερα η  ιδέα συγκεκριμενοποιήθηκε   όταν ο Μαέστρος της Χορωδίας μας, ο κος Μ. Παλαιοδημόπουλος, μας έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΙΑΝΟΥ. To υιοθετήσαμε αμέσως. Φεύγουμε από την καλοκαιρινή πολυτάραχη ατμόσφαιρα και σκόπιμα τοποθετήσαμε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.  Η προσπάθειά μας ήταν να θεσμοθετηθεί αυτός ο Διαγωνισμός και κάθε δύο χρόνια να έχουμε την ευτυχία να βλέπουμε και  να ακούμε όλο και πιο αξιόλογους πιανίστες στην Άνδρο…»

Και κάπως έτσι φτάσαμε φέτος στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων  Πιανιστών Άνδρου, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του ευπατρίδη Αλκιβιάδη Γουλανδρή, που υπήρξε από τους ευγενικούς χορηγούς, μαζί με τον κο Σπύρο Λ. Πολέμη,  που από την αρχή αγκάλιασαν και υποστήριξαν  αυτό το όραμα και φρόντισαν με την γενναιοδωρία τους ώστε να γίνει πραγματικότητα . Τώρα, την οικονομική κάλυψη της φιλοπρόοδης αυτής προσπάθειας έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο κος Πολέμης και η οικογένεια του.

sel-4-pianistes-3

Ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν μέρος ήταν 11. Ήταν τα παιδιά που πέρασαν τον πήχη της πρόκρισης τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα . Κοινή διαπίστωση όλων ήταν το πολύ υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, οι οποίοι ήταν οι: (από δεξιά) Αργυρού Εβελίνα, Βιδαλάκη Κωνσταντίνα, Γιαννάκης Ορέστης,  Δέμης Ορφέας, Θεοδωράκη Μαριλένα, Καραγεώργη Σταυρούλα, Πανάγος Θεοφάνης, Παπούλιας Πέτρος, Σύμκο Τζων Φρανκ Ιωάννης, Φαρμάκης Δημήτριος και η Φουντουλάκη Κασσάνδρα.

sel-4-pianistes-2

Το  έργο της κριτικής επιτροπής η οποία απαρτίζονταν από τους Βασίλειο Μαύρο, μουσουργό, Δημήτριο Δημόπουλο, εκ Πιτροφού καταγόμενος καθηγητή πιάνου, Στάθη Ουλκέρογλου, μουσουργό  Μιχάλη Τρανουδάκη, συνθέτη και Μενέλαο Παλαιοδημόπουλο, συνθέτη και μαέστρο της μικτής χορωδίας του ΜΟΥΣΑ, ήταν εξαιρετικά δύσκολο και όπως όλοι ομολογούσαν, κανένας δε θα ήθελε να είναι στη θέση τους.

Βασική αρχή του διαγωνισμού είναι, εκτός των άλλων και η πρωτότυπη συνθετική δημιουργία πάνω σε Κυκλαδίτικα θέματα. Δόθηκαν παραγγελίες σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες να γράψουν μουσικά έργα τα οποία κατόπιν χρησιμοποιήθηκαν ως «υποχρεωτικά» από τις εκάστοτε διοργανώσεις αλλά και ως έργα επιλογής των υποψηφίων σε επόμενους διαγωνισμούς. Με αυτόν τον τρόπο ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών συμβάλλει ενεργά και πολλαπλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου δίνοντας κίνητρα σε Έλληνες συνθέτες να γράψουν  νέα έργα, αλλά και στους υποψήφιους να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Το φετινό έργο που παίχτηκε ως «υποχρεωτικό» από τους υποψηφίους γράφτηκε από τη συνθέτη Λώρα Πετροπούλου και ονομαζόταν «Κυκλικά της Δήλου».

Τη Κυριακή 4 Οκτωβρίου η εκδήλωση συνεχίστηκε με  ” Της καρδιάς το τικ-τακ”, μία μουσική αναφορά σε κορυφαίους Έλληνες συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού και της οπερέτας, που ερμήνευσε η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου  και τη συνόδευσε  στο πιάνο η Φωτεινή Τριανταφύλλου.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού ανακοίνωσε μετά από ευχαριστίες  σε όσους έπρεπε,  ο Μενέλαος Παλαιοδημόπουλος, αφού πρώτα μοιράστηκαν σε όλους τους διαγωνιζόμενους αναμνηστικά διπλώματα και δώρα. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών είναι ένα μοναδικό γεγονός που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο νησί μας κάθε δύο χρόνια και σύμφωνα με τα παιδιά και τους γονείς, φίλους και συγγενείς τους που φιλοξενούνται, αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή και γενναιόδωρη  διοργάνωση που γνωρίζουν.

Χαρακτηριστικά λέει ένας από τους συμμετέχοντες : « Δεν βγήκα πρώτος, αλλά αν μου δινόταν η δυνατότητα να βγω, δεν θα ήθελα γιατί θα έχανα το δικαίωμα να ξανάρθω και την επόμενη φορά»

Επίσης, δύο σχόλια από κάποιους γονείς συμμετεχόντων στο facebook του Μουσικού Συλλόγου αναφέρουν :

«Για μας τους Τυχερούς που παραβρεθήκαμε στην Άνδρο σε αυτό που εσείς ονομάζετε Διαγωνισμό Τον Αδικείτε. Δεν νιώσαμε ούτε μια στιγμή ότι «απλά» παραβρισκόμαστε σε διαγωνισμό. Απολαύσαμε μια γιορτή μουσικής, μια συναυλία νέων πιανιστών. Το πρωί του Σαββάτου περπατούσαμε στα πανέμορφα στενά και από παντού ακούγαμε να παίζεται το υπέροχο «Κυκλικά της Δήλου.» Στο Θέατρο μας υποδεχτήκατε με ένα χαμόγελο και χαρά όπως υποδεχόμαστε τους φίλους στο σπίτι μας όταν έχουμε μια γιορτή. Η απαράμιλλη φιλοξενία, η τέλεια προσεγμένη διοργάνωση, η μέσα από την ψυχή των διοργανωτών, προσφορά ήταν βάλσαμο. Το χαμόγελο σας και η ψυχή σας μπήκαν στην Ψυχή μας. Συνεχίστε ! Συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια!»

«Στην μοναδικής ομορφιάς και τόσο ευεπίφορη στις Καλές Τέχνες, Χώρα της Άνδρου, η καλαισθησία και το φιλόξενο πνεύμα των φιλόμουσων Ανδριωτών προσέφερε βήμα έκφρασης και ευγενικής άμιλλας σε νεαρούς Έλληνες πιανίστες συνοδευόμενους από περήφανους γονείς και φίλους στα πλαίσια του έβδομου πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου Άνδρου. Στην Άνδρο με την απαράμιλλη Κυκλαδική ομορφιά και τους μοναδικούς οικισμούς, πάντα νιώθεις ότι κάποιοι θέλουν να σε φροντίσουν! Έτσι και τώρα, νιώσαμε όλοι φιλοξενούμενοι αυτό το μουσικό Σαββατοκύριακο. Ακούσαμε εμπνευσμένες μουσικές εκτελέσεις, γευθήκαμε τα γλυκά και τα φαγητά που οι φιλόξενοι και κοσμοπολίτες Ανδριώτες διοργανωτές προσέφεραν σε όλους τους διαγωνιζόμενους και τους συνοδούς τους, νιώσαμε την χαρά τους και την γενναιοδωρία τους στα βραβευμένα με χρηματικό έπαθλο παιδιά! Ευχαριστούμε θερμά τον Μουσικό σύλλογο Άνδρου και τους διοργανωτές!»

Εμείς πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους που με το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους μας έδωσαν τη δυνατότητα αυτό το Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου να δούμε και να ακούσουμε τόσο αξιόλογους πιανίστες στον τόπο μας και να μας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Όλα αυτά τα μηνύματα μας γεμίζουν χαρά, περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον αλλά και μας επιφορτίζουν με βαρύ αίσθημα ευθύνης προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερή την ποιότητα του Διαγωνισμού αυτού και κάθε φορά να φροντίζουμε να γίνεται όλο και καλύτερος. Με το καλό και το 2017!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.