oloi-mazi-mporoume-1511a_f

Τους τελευταίους 2 μήνες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά δυο πολύ σημαντικές ενέργειες που αφορούν στην Άνδρο. Η πρώτη ήταν η κατασκευή και παράδοση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ενός δικτύου πυροσβεστικών κρουνών, που ήδη εντάχθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νησί. Η δεύτερη αφορούσε την πιστοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου με το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας –μια ενέργεια που αναμένεται να φέρει κάποιες χιλιάδες ξένους τουρίστες στο νησί και μάλιστα σε περιόδους χαμηλής κίνησης (άνοιξη – φθινόπωρο).

Πρόκειται για δυο ενέργειες στρατηγικής σημασίας, σε δυο εντελώς διαφορετικούς τομείς (πολιτική προστασία – τουρισμός) που όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Και οι δυο στηρίχθηκαν στον εθελοντισμό!

Προσέξτε: Το δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών κατασκευάστηκε έπειτα από μελέτη του Δήμου Άνδρου και με ευθύνη του αρμόδιου για θέματα πολιτικής προστασίας δημοτικού συμβούλου, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Σύλλογο εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Το κόστος, που ανήλθε σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, καλύφθηκε εξ΄ ολοκλήρου από ιδιώτες. Όχι από ιδιώτη! Από ιδιώτες! Μου διαφεύγει ο αριθμός, αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερα από 15-20 άτομα που έβαλαν ο καθένας ό,τι νόμιζε πως έπρεπε να βάλει στον κοινό «κουμπαρά». Αποτέλεσμα: Όχι μόνο καλύφθηκε εξ΄ ολοκλήρου το ποσό της δαπάνης, αλλά περίσσεψαν και χρήματα με τα οποία ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών αντιμετώπισε και αποκατέστησε βλάβες σε οχήματά του.

Στην περίπτωση της πιστοποίησης των πεζοπορικών διαδρομών τα αποτελέσματα του εθελοντισμού είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά: Οι εθελοντές του Andros Routes δούλεψαν σκληρά για δυο χρόνια προκειμένου οι πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου να αποκτήσουν υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου, ώστε να εξασφαλισθεί το σήμα ποιότητας, το οποίο διεκδίκησαν από κοινού Περιφέρεια, Δήμος και η Andros Routes. Αν, μάλιστα, συμπεριλάβει κανείς στους εθελοντές όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος, θα φτάσει σε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό. Ίσως και τους 200. Από αυτούς άλλοι καθάρισαν μονοπάτια και διαδρομές, άλλοι αποκατέστησαν ζημιές, άλλοι σηματοδότησαν, άλλοι χρηματοδότησαν, άλλοι εκτύπωσαν πληροφοριακό υλικό! Ο καθένας με τον τρόπο του έβαλε το δικό του λιθαράκι, ώστε να εξασφαλιστεί το σήμα πιστοποίησης. Και η Άνδρος, για τα επόμενα 2 χρόνια σχεδόν, θα είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη που θα έχει αυτό το σήμα. Φαντάζομαι πως ο καθένας κατανοεί τα οφέλη…

Δυο σημαντικές στιγμές για το νησί μας, λοιπόν, είχαν τον ίδιο παρονομαστή: Τον εθελοντισμό. Το σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε», που έχει καθιερώσει τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας για διάφορες δράσεις που πραγματοποιεί, στην περίπτωση της Άνδρου βρήκε την απόλυτη εφαρμογή του. Σε τέτοιο σημείο που να αποτελεί –κατά την ταπεινή μου άποψη- και το μοναδικό δρόμο προς την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η κεντρική εξουσία δεν έχει ούτε σεντ στα ταμεία, σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να περιμένει το παραμικρό από το κράτος, η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός, μπορούν να «απογειώσουν» τις τοπικές κοινωνίες. Από τις οποίες –το πιστεύω ακράδαντα αυτό- είναι δυνατόν να ξεκινήσει και η αναγέννηση της χώρας.

Το παράδειγμα των συμπατριωτών μας, δείχνει το δρόμο. Πιστεύω πως αξίζει να το ακολουθήσουμε!

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.