Ποικιλίες του νησιού Άρχισαν να διασώζονται και να καλλιεργούνται στα Αποίκια

sel-3-ktimaagadaki-1sel-3-ktimaagadaki-2

Σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς κτήμα, στον Πύργο Αγαδάκη, στα Απατούρια, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες μια εξαιρετικά φιλόδοξη και σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση και την αναβίωση παλαιών, ανδριώτικων, καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να δημιουργείται πειραματικά ένας πρότυπος αγροτικός κήπος, στον οποίο άρχισε η καλλιέργεια σπόρων που συλλέχθηκαν την περίοδο 2013-14 από πολλά χωριά της Άνδρου, με στόχο να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ανδριώτικες ποικιλίες.

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του προγράμματος Life του Δήμου Άνδρου, που υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη διετία 2013-14 έγιναν πολλές επισκέψεις σε χωριά του νησιού, προκειμένου να καταγραφούν τοπικές ποικιλίες, φυτών, εσπεριδοειδών, βοτάνων κλπ. Οι θησαυροί της ανδριώτικης γης καταγράφηκαν, οι σπόροι συγκεντρώθηκαν και διατηρήθηκαν και, πλέον, ξεκίνησε η καλλιέργειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χώμα στο κτήμα Αγαδάκη εμπλουτίστηκε με ανδριώτικο κομπόστ, από τον κομποστοποιητή που λειτουργεί στο νησί!

sel-3-ktimaagadaki-4

Ο Πύργος Αγαδάκη ανήκει στην Καΐρειο βιβλιοθήκη και ένα μικρό μέρος του παραχωρήθηκε στο πρόγραμμα Life του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο των καλλιεργειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καταστατικό της Καϊρείου βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται δράσεις για τη σωτηρία και διατήρηση ανδριώτικων καλλιεργειών! Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο Πύργος Αγαδάκη μπορεί να λειτουργήσει και ως μικρό συνεδριακό κέντρο, καθώς υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, ικανές να φιλοξενήσουν μέχρι 75 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.