kolokythia-1601

Πρώτο φύλλο του νέου χρόνου και η αλήθεια είναι πως είχα στο μυαλό μου διάφορα θετικά να γράψω. Από τις προοπτικές που ανοίγονται στον πρωτογενή τομέα, στο νησί μας, έπειτα από τις αδειοδοτήσεις και τις πιστοποιήσεις που εξασφαλίστηκαν για τα σφαγεία, μέχρι τα (πολλά) όμορφα που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο… Έλα, όμως, που δεν σ΄ αφήνουν ν΄ αγιάσεις! Και κάπως έτσι, να’ μαστε πάλι εδώ να (ξανα)μιλάμε για σκουπίδια… Επειδή κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν την κολοκυθιά! Εξηγούμαι:

-Το υπουργείο Πολιτισμού απαιτεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την απομάκρυνση του δεματοποιητή. Κι όχι μόνο αυτό… Δεν επιτρέπει την παραμικρή ενέργεια, την παραμικρή εργασία στο χώρο! Ακόμη και τα μηχανήματα που θα χρειαστεί να δουλέψουν για την αποκατάσταση της χωματερής (ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί Μάρτιο – Απρίλιο), υπάρχει η υποχρέωση να μεταφερθούν δια θαλάσσης.

-Το υπουργείο Εσωτερικών σηκώνει τα χέρια ψηλά, όταν γίνεται κουβέντα για την απομάκρυνση και τη μεταφορά των δεμάτων από τη Σταυροπέδα. Ούτε χρήματα δίνει, ούτε σχέδιο έχει, για κανένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (δεν είναι μόνο η Άνδρος που χρησιμοποιεί δεματοποιητή…).

-Η αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για το αν θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΥ -και παρά το γεγονός πως καμία από τις 17 (!) υπηρεσίες που ρωτήθηκαν δεν έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την Πλούσκα- ζητά νέες διευκρινίσεις. Με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία για τους περιβαλλοντικούς όρους.

-Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια γνωστοποιεί πως οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βαρύνει αποκλειστικά τους Δήμους –δηλαδή τους δημότες κάθε περιοχής!

Για να το κάνουμε πιο «λιανά»: Ο καθένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. «Απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον των σκουπιδιών». Κι όταν λέμε «ο καθένας», εννοούμε τις αρμόδιες αρχές. Αυτές που, κανονικά, θα έπρεπε να λύσουν το θέμα. Ή, τέλος πάντων, να βοηθήσουν να λυθεί το θέμα. Η κρατική «κολοκυθιά» σε όλο της το μεγαλείο. Και τα πρόστιμα να τα πληρώσουν οι πολίτες! Διοίκηση εκ του ασφαλούς και μόνο για τα εύκολα…

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η αναβολή της εκδίκασης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής του Δήμου για τον δεματοποιητή. Η συζήτηση προσδιορίστηκε για το Νοέμβριο και η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, αφού μια νέα αναβολή θεωρείται μάλλον απίθανη… Θυμίζουμε πως αν το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει την προσφυγή του Δήμου (που θεωρείται το πιθανότερο…), η κατάσταση οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους και οι πολίτες θα πληρώνουν και πρόστιμα από πάνω. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια…

Παρόλα αυτά… Καλή μας Χρονιά!

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.