Με αφορμή την δωρεά του Γιώργου Δάμπαση του τηλεοπτικού του αρχείου προς το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο περιλαμβάνει 1000 περίπου ψηφιοποιημένα βίντεο για την Άνδρο, τις Κυκλάδες και τα ξένα Μουσεία, το Ίδρυμα διοργανώνει μια τιμητική βραδιά στον γνωστό σκηνοθέτη στις 19 Απριλίου στις 8:00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

sel-9-dabasis-1_n

Για το τιμώμενο πρόσωπο θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αντωνιάδης. Στην βραδιά, η σοπράνο Ελεάννα Κώνστα, θα ερμηνεύσει τραγούδια από την επιθεώρηση «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» που θα ανέβει το καλοκαίρι στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ο Γιώργος Δάμπασης γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι ανδριακής καταγωγής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία Τηλεόρασης στο Λονδίνο και στο BBC της Σκωτίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Την Εποχή της Τηλεόρασης» εκδόσεις Καστανιώτη, και των ποιητικών συλλογών «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ» και «ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΕΣ».

Ο Γιώργος Δάμπασης υπήρξε ο πρώτος σκηνοθέτης που προσλήφθηκε στην πειραματική τηλεόραση του τότε ΕΙΡ το 1965 μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην τηλεοπτική σκηνοθεσία στο Λονδίνο.

sel-9-dabasis-2_n

Εργάστηκε επί 35 συναπτά χρόνια στην κρατική τηλεόραση και έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες εκπομπές ενημερωτικού, ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού περιεχομένου. Ως στέλεχος της ΕΡΤ ηγήθηκε πολλών αποστολών στο εξωτερικό, στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα, στο Φεστιβάλ του Μοντρέ κλπ. Στενός συνεργάτης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα στους μεγάλους εικαστικούς του 20ού αιώνα. Για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων γύρισε 24 πολιτιστικά ντοκιμαντέρ για τα 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, με θέμα «Τα Μουσεία και οι αρχαιότητες των Κυκλάδων». Για τις ταινίες αυτές έχει βραβευθεί από το Διεθνές Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Μπουστένι της Ιταλίας, από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Πολωνίας καθώς και από το φεστιβάλ τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.