sel-1-sousoudis_n

Άνδρος 2 χρόνια μετά την εκλογή σας. Τι περιμένατε, τι συναντήσατε;

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση, γνωρίζαμε πως ο δρόμος δεν θα ήταν εύκολος. Αλλά αυτό που βρήκαμε, κυριολεκτικά μας ξεπερνούσε. Τα ταμεία ήταν άδεια, τα χρέη πολλά, η ακαταστασία στα οικονομικά, δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Προβλήματα στα έπρεπε να δώσουμε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Για παράδειγμα, μόνο για το ενοίκιο του χώρου όπου βρίσκεται ο δεματοποιητής κληθήκαμε να πληρώσουμε 280.000 ευρώ, επειδή η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε πληρώσει ούτε σεντ.

Ισολογισμοί δεν υπήρχαν, όσοι γνωρίζουν από οικονομικά γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό και πόσα σοβαρά προβλήματα δημιουργεί. Ο Δήμος ήταν ένα βήμα πριν την επιτήρηση. Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει «οικονομική επιτήρηση», αρκεί να πω ότι ακόμη και αγορά γραφικής ύλης δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε! Απολύτως τίποτε… Τα αυτοκίνητα που παραλάβαμε δεν είχαν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να βγάζουν βλάβες συνεχώς. Κι αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη την φροντίδα της καθημερινότητας. Με σκληρή δουλειά υπαλλήλων και αιρετών, καταφέραμε να βάλουμε μια τάξη. Παρά τις δυσκολίες, χάρη στην προσεκτική διαχείριση, τα χρέη άρχισαν να εξοφλούνται, οι ισολογισμοί των δυο πρώτων ετών 2011 και 2012 ολοκληρώθηκαν και τώρα προχωράμε στους ισολογισμούς των επομένων ετών. Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση κάθε χρόνο μειώνονται ακόμη περισσότερο, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θέματα της καθημερινότητας, όπως την καθαριότητα και την ύδρευση. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως, ουσιαστικά, ο Δήμος μας πορεύεται πλέον με τις δικές του μικρές (οικονομικές) δυνάμεις. Αρκεί να σας πω πως για πρώτη φορά στα χρονικά, μέρος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων -περίπου το 25%- καλύπτεται πλέον από τα δημοτικά τέλη. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι πολύ πιο σκληρή και αμείλικτη από ό,τι την περιμέναμε. Αλλά δεν χάνουμε ούτε το κουράγιο μας, ούτε τον ενθουσιασμό μας.

Έχουμε βάλει στόχους και με αυστηρή όπως είπα διαχείριση, εκμεταλλευόμενοι και το τελευταίο ευρώ, θα τους πετύχουμε.

«Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον συγκεκριμένο τομέα …Είμαι πολύ μακριά από τη λογική ισορροπιών και μικροκομματικών υπολογισμών… σε ότι αφορά το χώρο θα αναζητήσουμε την βέλτιστη λύση που υπάρχει από μηδενική βάση, με χωροταξικά, αναπτυξιακά και αντικειμενικά κριτήρια. Και είναι ξεκάθαρο ότι θα συνοδεύεται και από δεδομένα αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας όμως είναι να πάμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της καθαριότητας, σε ένα μεικτό σύστημα με τη συμμετοχή ιδιώτη και του Δήμου. Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος για τον πολίτη, θα είναι μικρότερο» Αυτή ήταν η απάντησή σας που αφορούσε στην διαχείριση των απορριμμάτων. Τι συμβαίνει σήμερα. Έχει επιτελεστεί πρόοδος και ποια; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Όπως είχαμε δεσμευτεί, εμπλουτίσαμε την υφιστάμενη μελέτη για την κατασκευή ΧΥΤΥ με τρεις νέες θέσεις, ύστερα από διαβούλευση 3 μηνών περίπου. Στο διάστημα αυτό όποιος είχε αντίρρηση για την όποια θέση μπορούσε να προτείνει οποιαδήποτε νέα θέση για να βαθμολογηθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες. Αυτό ήταν κάτι που το είχε ζητήσει και η Αποκεντρωμένη διοίκηση τον Μάιο του 2013, στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά ποτέ δεν έγινε. Εμείς το κάναμε πράξη, όπως το υποσχεθήκαμε, μόλις αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014. Έτσι, μετά από τρεις μήνες και από τις όποιες προτάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, η μελέτη εμπλουτίστηκε με 3 νέες θέσεις, ξεκινώντας η βαθμολογία για τη νέα θέση, ουσιαστικά από την αρχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για την πρώτη θέση που προέκυψε από την νέα βαθμολογία και ήταν (πάλι) η περιοχή της Πλούσκας. Η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ολοκληρώνουμε τις συμπληρωματικές μελέτες που μας ζήτησαν, οι οποίες πρόκειται να κατατεθούν σύντομα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Επιπλέον δημοπρατήθηκε και ξεκινά η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής, στην περιοχή της Σταυροπέδας. Παράλληλα ολοκληρώσαμε το τοπικό σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων και οφείλω να πω εδώ ότι η Άνδρος είναι από τα λίγα νησιά που ολοκλήρωσε έγκαιρα τη σχετική διαδικασία. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η οριστική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντάξουμε το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ, αλλά και της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού (ανακύκλωση, κομποστοποίηση) στο ΕΣΠΑ, που μας εξασφαλίζει 100% χρηματοδότηση. Να σημειώσω εδώ πως χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δίνεται μόνο για κατασκευή ΧΥΤΥ, καθώς αυτός θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Έτσι μόνο θα λύσουμε μια και καλή το θέμα των σκουπιδιών, που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια.

Πως χειρίζεται ο δήμος την διαχείριση αποβλήτων και τι έχει κάνει για τις επιχειρήσεις που παράγουν απόβλητα με την λειτουργία τους; Είχατε υποστηρίξει ότι θα τις βοηθήσετε –ο δήμος δηλαδή- «να αναπτύξουν υποδομές και νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα αλλά και χρηματοδοτικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η διαχείριση των αποβλήτων των επιχειρήσεων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, όμως προηγείται η προσπάθεια για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά από τα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το νέο πλαίσιο για την ανακύκλωση που ελπίζουμε πως θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το παλιό. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο των απορριμμάτων που ανακυκλώνουμε, ως νησί. Κι αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε άμεσα. Διοργανώσαμε γι΄ αυτό το σκοπό 2 μεγάλες εκστρατείες με σεμινάρια ενημέρωσης για την ανακύκλωση στα σχολεία και τους κατοίκους σε όλη την Άνδρο.

Τι έγινε με την μελέτη των υδατικών πόρων σε όλο το νησί και την επανακοστολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό;

Για να γίνει επανακοστολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής στο νερό, θα πρέπει πρώτα από όλα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν το παρελθόν. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο έως και εξωφρενικό, αλλά είναι απόλυτα αληθινό ότι υπήρχαν περιοχές στις οποίες η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε στείλει ΠΟΤΕ λογαριασμό ύδρευσης. Σχεδόν σε όλη η Υδρούσα, για μια τετραετία, δεν είχαν γίνει μετρήσεις και δεν είχαν βεβαιωθεί οφειλές. Αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι τώρα, με τις βεβαιώσεις των οφειλών που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Στη προσπάθειά μας αυτή έγιναν και λάθη γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια χαώδη κατάσταση. Όμως με σταθερά βήματα μπαίνει τάξη και σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αποκαταστήσει τα λάθη μιας ολόκληρης τετραετίας.

Αποκαταστήσατε κάποια δίκτυα και που;

Πρώτα – πρώτα θέλω να πω ότι στους 20 μήνες της θητείας μας έχουμε κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο τρείς φορές, σε 90 περίπου πηγές, σε κάθε σημείο της Άνδρου. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς με τον συνεχή έλεγχο εξασφαλίζεται και η άριστη ποιότητα του νερού. Από εκεί και πέρα, αναφέρω ενδεικτικά: Την επισκευή στο αντλιοστάσιο ύδρευσης στο Βακόνι, που επέτρεψε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ύδρευσης της Μεσαριάς. Την τοποθέτηση νέου δικτύου από τις πηγές προς την δεξαμενή των «Μύλων», στα Λάμυρα, την τοποθέτηση νέου δικτύου στο Μακροτάνταλο (Χάρτες) και την  ολοκληρωτική επισκευή στις δεξαμενές ύδρευσης Βουρκωτής, Συνετίου και Πιτροφού.

Επίσης, την ολοκληρωτική επισκευή στο αντλιοστάσιο λυμάτων, στο Μπατσί,την επισκευή του δικτύου αποχέτευσης πλησίον οικιών «Νταϊρόπουλου», «Μουστάκα» και «Στυλιανού» στην Δ.Κ Άνδρου. Απαλείφθηκε έτσι το πρόβλημα διαρροών από ακάθαρτα υγρά που πολλές φορές έφταναν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Να αναφέρω ακόμη την αντικατάσταση μέρους του κεντρικού δικτύου ύδρευσης που παρουσίαζε μεγάλες φθορές προς δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο Γαύριο, καθώς και τον καθαρισμό και την επαναλειτουργία της γεώτρησης πόσιμου ύδατος στο Μπατσί, που αποδίδει 35 κυβικά την ώρα. Επίσης, τον καθαρισμό των δεξαμενών σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και την ενεργοποίηση νέας γεώτρησης στον Άγιο Αντώνιο, στο Απροβάτου, η οποία θα υδροδοτήσει, σε συνδυασμό με δύο νέες δεξαμενές, το υπόλοιπο χωριό και θα ενισχύσει και το υπάρχον δίκτυο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την ολοκλήρωση της επισκευής στα 5 αντλιοστάσια λυμάτων, στον Όρμο Κορθίου. Είναι μεγάλης αξίας η εργασία αυτή διότι χωρίς επικοινωνία των αντλιοστασίων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Κι όλοι γνωρίζαμε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα έγιναν αυτή τη διετία στον τομέα της ύδρευσης, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας.

Τι γίνεται τελικά με τους λογαριασμούς του νερού που έφθασαν υπέρογκοι σε πολλά σπίτια στο νησί;

Δυστυχώς, είχαν σταματήσει για αρκετά εξάμηνα οι μετρήσεις των ρολογιών και άρα η έκδοση των λογαριασμών. Όταν μετρήθηκαν τα ρολόγια οι διαφορές που προέκυψαν από την τελευταία διαθέσιμη προηγούμενη μέτρηση ήταν τεράστιες. Με αποτέλεσμα και το ύψος των λογαριασμών να είναι μεγάλο. Δεν φταίμε, όμως, εμείς γι΄ αυτή την κατάσταση. Προσπαθήσαμε να βάλουμε μια τάξη, πιστεύουμε πως πλέον έχουν αντιμετωπισθεί οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα. Κάτι ακόμη, που δεν γνωρίζει ο κόσμος: Η ύδρευση είναι ανταποδοτική: Μόνο αν εισπράττεις τα τέλη σου επιτρέπει ο νόμος να κάνεις δαπάνες που αφορούν την ύδρευση. Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα δίκτυο, να συντηρήσεις ένα άλλο αν δεν εμφανίζονται πόροι από την ύδρευση.
Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει τέλη κι αν κάποια δεν βεβαιωθούν και δεν εκδοθούν κατάλογοι για την είσπραξή τους, τότε ο άμεσα υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος και όλοι όσοι δουλεύουν στην οικονομική υπηρεσία, οι οποίοι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και για διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου. Φυσικά λάθη μπορεί να γίνουν και τότε ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα αναγνωρίσει προκειμένου ΚΑΝΕΝΑΣ να μην αδικηθεί.

Πως προγραμματίζετε και τι έχετε κάνει για την συντήρηση του οδικού δικτύου και της σήμανσης στα όρια των οικισμών που σας αφορά;

Το οδικό δίκτυο της Άνδρου είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο. Υπάρχει το ασφάλτινο οδικό δίκτυο, το δίκτυο από μπετόν και το χωμάτινο οδικό δίκτυο, το οποίο  ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε έτσι πόσο δύσκολη και κοστοβόρα είναι η συντήρησή τους.
Όσον αφορά το ασφάλτινο και το δίκτυο από μπετόν, προσπαθούμε να επουλώνουμε τις «πληγές», δηλαδή τις λακκούβες, που δημιουργούνται από τις κακές καιρικές συνθήκες αλλά και από τις κακοτεχνίες του παρελθόντος. Οι εποχές που ερχόντουσαν τα χρήματα άφθονα για την συντήρηση ή την δημιουργία νέου οδικού δικτύου πέρασαν, πολύ φοβάμαι, ανεπιστρεπτί. Τώρα τα χρήματα είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι να ασφαλτοστρώσουμε και να τσιμεντοστρώσουμε κάποια κομμάτια του δικτύου όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Χρόνο με το χρόνο και εξοικονομώντας πόρους θα βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, αξιολογώντας τις ανάγκες, θα δημιουργούμε νέο ασφάλτινο ή από μπετόν οδικό δίκτυο.
Τα τελευταία χρόνια και με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, το χωμάτινο δίκτυο σε όλο το μήκος του σχεδόν έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να πηγαίνουν με μεγάλη δυσκολία ακόμα και στα σπίτια τους. Η λύση είναι το στρώσιμο όλων αυτών των δρόμων με βαρέα μηχανήματα, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο, αλλά και κοστοβόρο. Είμαστε σε επικοινωνία με τους προέδρους των χωριών και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Αρνητικός παράγοντας είναι το μεγάλο κόστος, που καθιστά το έργο μας σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα δύσκολο.
Για αυτό ζητάμε την κατανόηση όλων και την υπομονή τους, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες συντήρησης των δεκάδων χιλιομέτρων του οδικού δικτύου του νησιού μας.

Τι κάνατε για την προώθηση της Άνδρου ως τουριστικός προορισμός; Σας θυμίζω τις βλέψεις σας «να γεμίσει η Άνδρος με γαλάζιες σημαίες», «να αναπτύξουμε το θαλάσσιο τουρισμό με νέες υπηρεσίες στη μαρίνα στο Μπατσί», «ο Δήμος θα στηρίξει τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ενημέρωση και υποστήριξη για την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές τους»

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ρίξαμε μεγάλο βάρος στην ανάδειξη της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού. Με την συμμετοχή μας στις εκθέσεις πανελλήνιες και διεθνείς, με την διαφήμιση σε περιοδικά, με την έκδοση εντύπων, με την δημιουργία της νέας ιστοσελίδας, με στοχευμένες κινήσεις στα social media κάνουμε συνεχώς μεγάλα βήματα για την ουσιαστική προβολή του νησιού μας. Πρόσφατα κερδίσαμε εκ νέου τις γαλάζιες σημαίες για το Μπατσί, τον Άγιο Πέτρο και τη Χρυσή Άμμο, που είχαν χαθεί από λάθος κινήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ετσι, μαζί με την παραλία «Δελαβόγια», πλέον η Άνδρος έχει τέσσερις γαλάζιες σημαίες. Στόχος είναι να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερες στο μέλλον.

Πέρσι, εν μέσω capital controls, το νησί όχι μόνο «κράτησε» τον κόσμο της προηγούμενης χρονιάς, αλλά τον αύξησε κιόλας. Η Άνδρος ήταν στους top προορισμούς για το περσινό καλοκαίρι, με βάση τις μετρήσεις γνωστών ταξιδιωτικών οργανισμών και το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Το Πάσχα είχαμε τους περισσότερους επισκέπτες της τελευταίας τετραετίας. Γυρίστε τη μνήμη σας λίγα χρόνια πίσω, θα δείτε πως το νησί δεν φαινόταν πουθενά. Πλέον οι ομορφιές του προβάλλονται σε έγκυρα ΜΜΕ, σε όλο τον κόσμο. Η ΄Ανδρος αποτελεί προτεινόμενο προορισμό κι αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς πολλών ανθρώπων, αλλά και της επιθετικής και εξωστρεφούς πολιτικής του Δήμου στο θέμα αυτό.
Η δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου από τον Αλκιβιάδη Τάττο και του Φεστιβάλ Άνδρου, πρόσθεσε πολλούς πόντους στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας, όπως βεβαίως και η ευρωπαϊκή πιστοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών. Η Άνδρος είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη με πιστοποίηση των διαδρομών της και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄ αυτό. Το φεστιβάλ και η προώθησή του, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες εκθέσεις των Ιδρυμάτων Γουλανδρή και Κυδωνιέως, έχει αναδείξει το νησί μας σε κορυφαίο προορισμό, καθώς έχει να επιδείξει μια υπέροχη φύση και εκδηλώσεις πολιτισμού παγκοσμίου εμβέλειας.

Είχατε την εξαιρετική τύχη να εγκαινιασθεί και να λειτουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο επί των ημερών σας καθώς και να οργανωθεί το φεστιβάλ Άνδρου; Τι περαιτέρω στόχους έχετε;

Αν εννοείτε στόχους στον τομέα του πολιτισμού, θέλουμε η Άνδρος να ταυτίζεται κάθε καλοκαίρι με τις ποιοτικότερες εκδηλώσεις πολιτισμού στην Ελλάδα. Αυτό που από πέρσι υπάρχει, θέλουμε και δουλεύουμε για αυτό, να επεκτείνεται διατηρώντας την ποιότητα και την αξία του. Θέλουμε το φεστιβάλ να απλωθεί σε όλο το νησί διατηρώντας ως πυρήνα του το Ανοικτό Θέατρο. Με τον τρόπο αυτό θα το αγαπήσουν πρώτα από όλους οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι το στηρίζουν με όλη τους την δύναμη.
Το φεστιβάλ αποτελεί για την Άνδρο την αιχμή του δόρατος στον τομέα της προβολής και της ποιοτικής προβολής του νησιού μας. Στόχος είναι να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως θεσμός και να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους επισκέπτες καθιστώντας την Άνδρο κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Τι έχετε κάνει που αφορά στην συνεισφορά στην αθλητική δραστηριότητα στο νησί και τι προβλέπετε να γίνει; (Γήπεδα, γυμναστήρια,  κ.λπ.)

Στον τομέα των υποδομών αποκαταστήσαμε και φτιάξαμε τρία ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, στο Κόρθι, στο Γαύριο και στη Χώρα. Ακόμα, στο νέο δημοτικό σχολείο του Γαυρίου θέσαμε όρο και πετύχαμε να κατασκευασθεί επιπλέον, ένα γήπεδο μπάσκετ για μικρά παιδιά. Σε αυτό έχουν διοργανωθεί τουρνουά, με τη συμμετοχή ομάδων από άλλα νησιά, αναπτύσσοντας έτσι και τον Αθλητικό τουρισμό. Ο μεγάλος μας στόχος, βέβαια, είναι το κλειστό γήπεδο στο Γαύριο για το οποίο δουλεύουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες κι ελπίζουμε να έχουμε σύντομα θετικά νέα. Δεν είναι, πάντως, και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο η κατασκευή ενός κλειστού στην οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα. Γίνονται συγκροτημένες προσπάθειες κι ελπίζουμε σε καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα διοργανώνουμε με τη βοήθεια και των συλλόγων και άλλων φορέων αγώνες δρόμου οι οποίοι θέλουμε να καθιερωθούν και να γίνουν θεσμός. Φέτος και για πρώτη φορά θα ενισχύσουμε οικονομικά τους συλλόγους που έχουν αθλητική δραστηριότητα, δυστυχώς λόγω της κρίσης με λίγα χρήματα, αλλά θα κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τις δράσεις τους. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ξεχωριστή αναφορά στον αγώνα δρόμου Andros Trail Race, που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος και θα γίνει στις πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής του Κορθίου. Είναι ένας αγώνας που φιλοδοξούμε να φέρει τα επόμενα χρόνια πολλούς αθλητές στο νησί μας.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα ένα σημαντικό έργο αυτό της πιστοποιημένης λειτουργίας σφαγείου στο νησί πραγματοποιήθηκε. Τι στόχους έχετε για να «υπάρχουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με ισχυρή τοπική ταυτότητα και ποιότητα» και να μπορεί «ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, να προσφέρει ικανοποιητικό και αξιόλογο εισόδημα σε όσους ασχολούνται με αυτόν»;

Πράγματι, το σφαγείο λειτουργεί πλέον με όλα τα απαιτούμενα στάνταρς κι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το κακό είναι πως δεν καταφέραμε φέτος να πάρουμε το πρόγραμμα Life 2, που ήταν όλο προσανατολισμένο στον πρωτογενή τομέα. Θα το προσπαθήσουμε εκ νέου του χρόνου.  Παρόλα αυτά, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην καλλιέργεια και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών –το πρώτο, μικρό, βήμα γίνεται σε συνεργασία με την Καΐρειο βιβλιοθήκη, στο κτήμα Αγαδάκη, στα Απατούρια. Πιστεύουμε κι ελπίζουμε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε έναν βοτανικό κήπο στο μέλλον, με ανδριώτικες ποικιλίες.

Τι έχετε κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελεύθερης βόσκησης;

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που σκοπεύουμε να το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της Ζώνης Ειδικής Προστασίας που δημιουργήθηκε ως προέκταση του Life. Είναι από τα πρώτα θέματα που μπήκαν στην ατζέντα της ΖΕΠ κι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Επιπλέον έχουμε δημιουργήσει ειδική επιτροπή στο δήμο, όπου σε συνεργασία με το επαρχείο και άλλους φορείς του νησιού καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος -ιδιαίτερα στο τομέα της ενημέρωσης.

Δύο χρόνια πριν γράφατε: «Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Αυτό όμως θα γίνει με ήπιο τρόπο και σίγουρα δεν θα γίνει εις βάρος της ανάπτυξης του νησιού. Η νέα δημοτική αρχή θα απορρίψει τη μελέτη εγκατάστασης και χωροθέτησης και αυτό να το πάρουν απόφαση όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα». Που βρισκόμαστε σήμερα;

Δεν έχουμε αλλάξει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, γι΄ αυτό και αποτρέψαμε, όπως υποσχεθήκαμε, τη δημιουργία του Περιφερειακού Πάρκου, που θα άλλαζε τη μορφή του νησιού και τη ζωή των κατοίκων του, οδηγώντας την Άνδρο μακριά από τον δρόμο της ανάπτυξης,  που της αξίζει και δεσμεύοντας τους κατοίκους με τετελεσμένα.
Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά με αυστηρά μέτρα και όρους. Δεν θέλουμε να γεμίσει η Άνδρος ανεμογεννήτριες και να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από αυτές που «σηκώνει» το νησί. Δεν θέλουμε να γίνει το νησί μας βιομηχανία ανεμογεννητριών. Κανείς επιχειρηματίας δεν θα χρησιμοποιήσει το νησί για να αποκομίσει κέρδη εις βάρος της εικόνας της Άνδρου, των κατοίκων και της τοπικής οικονομίας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να προσθέσω και κάτι ακόμη: Οι ήπιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποτελούν από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε μέρος της πολιτικής μας. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά σχολεία, εξασφαλίζουμε αυτονομία ενέργειας με φωτοβολταϊκά στον βιολογικό Κορθίου και θα φωτίσουμε κεντρικά σημεία της Χώρας, επίσης με φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που εξασφαλίσαμε.

Όσον αφορά στη ναυτιλία που υπήρξε η πλουτοπαραγωγική δύναμη στο νησί έχετε τονίσει ότι μεγάλη σας επιδίωξη είναι «να δημιουργηθεί Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού στην Άνδρο και συγκεκριμένα στο Κόρθι, παράλληλα με την αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου και την μετεξέλιξη του». Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα ως προς αυτούς τους τομείς;

Η αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου έχει ήδη ξεκινήσει. Γίνεται καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα από την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να δρομολογήσουμε το θέμα της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, αν και είχε γίνει η σχετική επαφή με το υπουργείο Ναυτιλίας. Το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Κατά την διάρκεια της θητείας σας υπήρξαν εσωτερικές εμπλοκές με τους συμβούλους σας. Πως σχολιάζετε την αποχώρηση του Κυριάκου Θωμά και της Φωτεινής Μιχάλη;

Σέβομαι και τιμώ όλους τους συμβούλους της παράταξής μας και στενοχωρήθηκα για την απόφασή τους. Τους ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη τους και για τους μήνες που δουλέψαμε μαζί. Αυτές οι αποφάσεις είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός και είναι σεβαστή. Όσον αφορά τον Κυριάκο Θωμά με τον οποίο μας ενώνουν πολλά και αγώνες χρόνων, είχαμε καθημερινή, στενή, συνεργασία, για πολλά χρόνια. Δέχθηκε άδικη κριτική και ανήθικο διαδικτυακό πόλεμο, που όλοι γνωρίζουν. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, όπως και πολλοί άλλοι, όμως επέμεινε στην απόφασή του κι αυτό όφειλα να το σεβαστώ. Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για όσα έχει προσφέρει τόσο στην Άνδρο, όσο και στην δημοτική μας παράταξή.

Πως επιτυγχάνεται η επικοινωνία σας με τους πολίτες του νησιού και πώς την κρίνετε εσείς;

Όλοι γνωρίζουν πως το γραφείο μου είναι ανοικτό σε κάθε πολίτη, καθημερινά. Όμως επειδή οι αποστάσεις στην Άνδρο είναι μεγάλες, καθιερώσαμε πρόσφατα προγραμματισμένη επίσκεψη στο Γαύριο κάθε Τετάρτη, ή –αν προκύψει πρόβλημα τη συγκεκριμένη ημέρα- κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Για δυο ώρες βρίσκομαι στο Δημοτικό κατάστημα και μπορεί να έρθει όποιος πολίτης θέλει. Σύντομα αυτό θα γίνει και στο Κόρθι. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει την προμήθεια πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον οποίο θα καλούν οι δημότες για να αναφέρουν προβλήματα της περιοχής τους, να ενημερώνουν για τα ογκώδη αντικείμενα που σκοπεύουν να βγάλουν στο δρόμο ώστε να περάσει το φορτηγό και να τα πάρει κλπ. Ελπίζουμε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Τι σας εξέπληξε ευχάριστα;

Το πάθος πολλών συμπατριωτών μας για εθελοντική προσφορά στο νησί. Είτε σε προσωπική εργασία, όπως για παράδειγμα οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, είτε σε χορηγίες. Πρέπει να ξέρετε πως έχουν γίνει σημαντικά πράγματα χάρη σε χορηγούς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η πιστοποίηση των μονοπατιών δεν θα γινόνταν χωρίς τους χορηγούς, η προμήθεια και εγκατάσταση περισσότερων από 20 πυροσβεστικών κρουνών επίσης, η κομποστοποίηση, η δενδροφύτευση της πλατείας Γηροκομείου και πολλά ακόμη. Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια αυτούς τους ανθρώπους εκ μέρους όλων των Ανδριωτών.

Τι δυσάρεστα;

Η απίστευτη εμπάθεια και η μιζέρια κάποιων, με ικανότητες στην κυβίστηση και ανακυβίστηση, που έχουν όπλο την παραπληροφόρηση και στόχο την κατασυκοφάντηση συμπατριωτών μας. Πολεμούν καθημερινά με μένος και άφθονη λάσπη, την δημοτική αρχή και ποτέ δεν αναδεικνύουν τις θετικές προσπάθειες. Το χειρότερο είναι πως λειτουργούν διχαστικά.
Δεν θέλω να πω περισσότερα, θα τους κρίνει η κοινωνία μας στην ώρα τους. Όπως θα κρίνει και τη δική μας δουλειά, άλλωστε.

Τι φοβάστε;

Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δεν φοβόμαστε ούτε να εκτεθούμε, ούτε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ούτε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις δεκάδες αντιξοότητες που παρουσιάζονται καθημερινά. Φόβοι υπάρχουν αρκετοί. Τους ξεπερνάμε με σκληρή δουλειά, με συνεργασία και με την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας.

Τι απεύχεστε;

Να χαθεί ο ενθουσιασμός και η όρεξη και να βαλτώσουμε.

Θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Άνδρου;

Εκείνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τόσο εμένα όσο και τους συνεργάτες μου είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα και να προχωρήσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει. Όλα τα υπόλοιπα, στην ώρα τους. Κάποιοι άλλοι βιάζονται. Έχουμε μπροστά μας τρία ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Μ. Φωτοπούλου – Μαργέτη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.