sel-1-theoharatos-1

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ανδρίων «Το Κόρθιον», ο καθηγητής της Μετεωρολογίας στο Π.Α. με την χαρακτηριστική έρρινη λεπτή και συνάμα βραχνή φωνή, ο ευφυής άνθρωπος με το ιδιαίτερο χιούμορ και τον ευρύ ορίζοντα, πραγματιστής, οραματιστής κι ονειροπόλος μαζί, ο άνθρωπος που δεν φειδόταν κόπου, χρόνου και χρήματος ακόμη, προκειμένου να «υπηρετήσει» το Κόρθι, έφυγε από κοντά μας στις 23 Ιουνίου 2016.

Στην πολύ προσωπική μνήμη μένει ως φίλος του Ανδρέα Φωτόπουλου και του Κώστα Ρόμπου, που μαζί με τον Παριανό γλύπτη Νίκο Περαντινό αγωνίστηκαν και κέρδισαν για την Άνδρο το στοίχημα –τότε- της περιουσίας του Μουστακείου Κληροδοτήματος της Πίσω Μεριάς.

Στο κέντρο της ύπαρξης του ήταν η Άνδρος, το Κόρθι και η προσφορά στον τόπο του. Θα τον θυμόμαστε.

Μ.Φ.Μ.

Με γλαφυρό τρόπο τον αποχαιρέτισε ο Γιάννης Γλυνός στην ιστοσελίδα «εν Άνδρω»

Γιάννης Γλυνός: αποχαιρετώντας τον δάσκαλο Γιώργο Θεοχαράτο…

sel-1-theoharatos-2

Σήμερα το πρωί έφυγε από κοντά μας ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Θεοχαράτος, ισόβιος πρόεδρος της «Αδελφότητας Ανδρίων – Το Κόρθιον» και αγαπητός φίλος μια ολόκληρη ζωή. Εκφράζοντας όλους τους Κορθιανούς νεολαίους που γαλουχήθηκαν στην αγκαλιά της Αδελφότητας καταθέτω την μεγάλη λύπη μου για την απώλεια του δάσκαλου, του φίλου, του συμπατριώτη. Ο Γιώργος Θεοχαράτος υπήρξε οραματιστής και ακάματος πνευματικός εργάτης. Ήταν όρθιος μέχρι την τελευταία στιγμή στην φροντίδα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών δίδαξε την επιστήμη της μετεωρολογίας σε χιλιάδες φοιτητές. Εκεί  ως νέος κι εγώ μαζί με άλλους τον πρωτογνώρισα. Αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα της μητέρας του, το Κόρθι. Αυτό μας έφερε από την αρχή κοντά. Συμπορευτήκαμε επί πολλές δεκαετίες. Ένα από τα μεγάλα όνειρα του να στήσει στο Κόρθι ένα μεταπτυχιακό εργαστήριο ενός Ινστιτούτου Βιοκλιματικών Εφαρμογών. Με την καθοδήγηση του φτιάχτηκε το πρότυπο κτίριο του Μουστακείου Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά.

Διοργάνωσε στο Κόρθι επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα για την μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας προσπαθώντας να συνδέσει το Κόρθι με το πανεπιστήμιο Αθηνών. Εστίασε ιδιαίτερα στο κλίμα της Άνδρου και των Κυκλάδων. Κι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα φαινόμενα ερημοποιήσης του ελλαδικού χώρου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

sel-1-theoharatos-3

Υπήρξε για πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Αδελφότητας, αυτού ιστορικού και πατριωτικού σωματείου με έδρα την Αθήνα, το οποίο ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα. Συγκέντρωνε επί χρόνια τη νεολαία στις καθημερινές δραστηριότητες του συλλόγου. Μας μεταλαμπάδευσε την αγάπη για τον τόπο, την ιστορία του, τον πολιτισμό του. Κάθε καλοκαίρι διοργάνωνε στην Άνδρο, τα Κορθιανά, πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης διάρκειας δίνοντας ζωή στον τόπο μας. Με την καθοδήγηση του ο Σύλλογος έκανε μελέτες και αναστύλωσε μνημεία, κρήνες, σε μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Στην οικογένεια του και στις οικογένειες των παιδιών του εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη και τους θυμίζουμε πως το ίχνος της περπατησιάς του Γιώργου Θεοχαράτου θα μείνει πάντα χαραγμένο στον τόπο μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.