«Αγαπημένε μας γιατρέ Γιάννη Χωματά,

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ, για να σου απευθύνουμε το ύστατο Χαίρε! Και η αλήθεια είναι, πως δεν είναι εύκολο να πούμε αντίο σε μια απαστράπτουσα πνευματική προσωπικότητα σαν την δική σου, που τίμησε την επιστήμη της Ιατρικής και την Πολιτική, που υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα. Σε μια προσωπικότητα, που διακρινόταν για το σπάνιο ήθος, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά την αγάπη, το χαμόγελο, την ευγένεια, την λεπτότητα, τον αλτρουϊσμό, τον γιατρό Γιάννη Χωματά, που τίμησε την λευκή στολή του και τον Ιπποκράτειο όρκο του, τον πολιτικό που είχε σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του όχι μόνο τη Νάξο, την πατρίδα του, αλλά και όλα τα Κυκλαδονήσια.

Η καρδιά σου γιατρέ, χωρούσε τον κόσμο όλο και η άδολη ψυχή σου δεν άφησε να βλαστήσει τίποτε ανάξιο. Άνθρωπος ανοιχτών οριζόντων, γενναίος και έντιμος είχες ένα σπάνιο κώδικα επικοινωνίας με τον κόσμο. Στα μικρά καθημερινά και στα μεγάλα προβλήματα της ζωής αντιλαμβανόταν κανείς το λαμπερό σου πνεύμα, διεισδυτικό και ελεύθερο, εμπλουτισμένο με μια ποιοτική φιλοπαίγμονα διάθεση. Σε διέκρινε μια αφοπλιστική ειλικρίνεια, που έφτανε συχνά τα όρια του αυτοσαρκασμού. Ευγενικός και ικανός να αντιπαρέρχεσαι τα επουσιώδη, στεκόσουν όρθιος, πρόσωπο με πρόσωπο μπροστά στο όποιο σοβαρό πρόβλημα. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι γίνονται άνθρωποι επιτυχίας, με πυξίδα την ύλη, εσύ γιατρέ ακολούθησες την πνευματική ατραπό και έγινες άνθρωπος της προσφοράς και αξίας. Προσφορά τεράστια στην Ιατρική ως γενικός χειρουργός και Δ/ντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου και προσφορά στην πολιτική, που από τον 1989 υπηρέτησες για 16 συνεχή χρόνια ως βουλευτής Κυκλάδων, αφού πείστηκες να πολιτευτείς μετά από αίτημα πολλών συμπατριωτών και φίλων σου, με την πεποίθηση ότι από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσες να προσφέρεις περισσότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στο λαό των Κυκλάδων.

Τα μεγαλύτερα εύσημα που παίρνεις μαζί σου δεν είναι οι τίτλοι, μα είναι η Αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου. Αυτό δείχνει και η μεγάλη κοσμοσυρροή σήμερα στην εξόδιο ακολουθία. Είναι αγάπη της φιλόστοργης συζύγου σου Λένας, των αξιολάτρευτων παιδιών σου Φιλιάννας και Αλεξάνδρας, για τα οποία ένοιωθες, χωρίς να τ’ομολογείς ξεχωριστή περηφάνεια, των τριών γλυκών σου εγγονών της Σιμώνης, της Ιωάννας και της αβάπτιστης μπέμπας, των γαμπρών σου Στάθη και Δημήτρη αλλά και των τόσων φίλων και συναδέλφων σου. Μα η βάσκανη μοίρα δεν θέλησε να απολαύσεις ως τα βαθιά γεράματα την όμορφη οικογένειά σου. Η μεγάλη σου καρδιά, που χωρούσε όλο τον κόσμο, σε πρόδωσε και σταμάτησε να χτυπάει τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου. Όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε, είμαστε περήφανοι, που υπήρξες ένα κομμάτι της Ζωής μας, που σε είχαμε πολύτιμο φίλο και καθοδηγητή. Την απώλειά σου βιώνω κι εγώ εξίσου έντομα γιατρέ, μαζί με όλους όσους προανέφερα, γιατί η μεταξύ μας σχέση ήταν ιδιαίτερη. Για μένα ήσουν ο δεύτερος μου πατέρας, ο κουμπάρος μου και ο πνευματικός γονιός της μονάκριβης κόρης μου, που μαζί με την Φιλιάννα την βαπτίσατε Χριστιανή. Μπορείς να έσβησες σαν σώμα, μα το πνεύμα σου θα είναι παρόν εδώ, αληθινό πρότυπο οικογενειάρχη, πιστός λειτουργός της Ιατρικής Επιστήμης, πρότυπο της πολιτικής και φωτεινό παράδειγμα Ανθρώπου.

«Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον» Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αττικής γης που σε σκέπασε. Θα σε θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη.

Αιωνία σου η Μνήμη

Ειρήνη Λένου Π. Δήμαρχος Άνδρου

Ο Ιωάννης Χωματάς γεννήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου, στις 18 Φεβρουαρίου 1933. Ήταν παντρεμένος και είχε δυο κόρες. Μετά το Δημοτικό φοιτά στο Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου και στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο αρένων Αθηνών, όπου, ως ο πρώτος μαθητής, ήταν και ο σημαιοφόρος. Στη συνέχεια μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε, υπηρέτησε 27 μήνες στον ελληνικό στρατό, γράφτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και, αφού συμπλήρωσε τον απαραίτητο αριθμό ρίψεων, έγινε αρχηγός ρίψεων. Η εξέλιξή του στην ιατρική υπήρξε θεαματική. Το 1963 έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Kentucky ΗΠΑ και Colorado υπό τον καθηγητή Σταρζλ, ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως ο πατέρας των μεταμοσχεύσεων και ο οποίος τον επέλεξε μεταξύ 8 συνυποψηφίων και του ανέθεσε την ευθύνη σε μονάδες μεταμοσχεύσεων. Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και με τον καθηγητή Σκαλκέα και την ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από νεκρό δότη. Το 1974 ανακηρύσσεται υφηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Παντρεύεται την Ελένη Μαμάη και αποκτά δυο κόρες, τη Φιλιάννα και την Αλεξάνδρα. Με πολλές προσπάθειες και αγώνες ο Χωματάς πετυχαίνει την ίδρυση ανεξάρτητης κλινικής μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και το 1986 του ανατέθηκε επίσημα η Διεύθυνση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου αυτού, όπου, με τη σιγουριά της γνώσης και πίστη στο σκοπό του (και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε), κατάφερε να έχει από τα καλύτερα διεθνώς αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις των νεφρών. Το 1989 μετά από αίτημα πολλών συμπατριωτών του, πείθεται να πολιτευθεί, με την πεποίθηση ότι από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στο λαό των Κυκλάδων. Επί 18 συνεχή χρόνια εκλέγεται βουλευτής Κυκλάδων.Το 1992, βουλευτής ων, συμμετείχε στην άσκηση «άλμα για την Μακεδονία» και έπεσε με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλους βετεράνους Έλληνες και ξένους αλεξιπτωτιστές, Στα φοιτητικά του χρόνια πρωτοστάτησε με τη γενιά του 114 για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Η κηδεία του, τελέστηκε την Τρίτη 29.11.2016 από τον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου  νεκροταφείου Ζωγράφου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.