Με την ιστορία κατασκευής ΧΥΤΥ στην Άνδρο η αλήθεια είναι πως τα έχουμε δει όλα… Μελέτες επί μελετών (από την εποχή Δημαρχίας Γιαννίση, μέχρι εποχή Δημαρχίας Γλυνού), αποκλεισμούς, αντιπαραθέσεις, δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και… ξύλο λίγο έλειψε να δούμε κάποια εποχή. Πλέον, τίποτε δεν αποτελεί έκπληξη για την Ανδριώτισσα και τον Ανδριώτη στο συγκεκριμένο θέμα. Τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ είχαν την «υπογραφή» του γενικού γραμματέα στερεών αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιου. Ο κ. Καπετάνιος πήγε το καλοκαίρι στην Άνδρο, επισκέφθηκε τις θέσεις που εξέταζε η μελέτη και γνωμοδότησε πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα, κεντροβαρής, θέση για την κατασκευή ΧΥΤΥ, ζητώντας να εξετασθούν οι περιπτώσεις της Αγίας Θέκλας και μιας θέσης στο Μακροτάνταλο. Όπως ήταν φυσικό, η γνωμοδότηση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Δήμος Άνδρου μίλησε για εξωθεσμικές παρεμβάσεις καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η διαδικασία αδειοδότησης για την περιοχή της Πλούσκας, η παράταξη «Ανδρος της ζωής μας» του κ. Γιάννη Καπάκη έκανε τη δική της παρέμβαση, η επιτροπή κατοίκων για την Πλούσκα ένιωσε δικαιωμένη από την τοποθέτηση Καπετάνιου και η ζωή συνεχίζεται… Εννοείται ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ για τα σκουπίδια!

Η «Ανδριακή», όπως κάνει πάντα, δημοσιεύει όλες τις απόψεις ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και θα κάτσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι με ειλικρινή διάθεση να δώσουν μια και καλή λύση στο πρόβλημα…

  • Το έγγραφο του Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών: κ. Καπετάνιου

 «… Το Μακροτάνταλο και η Αγία Θέκλα θα πρέπει να τύχουν προσοχής γιατί πιθανόν αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όπως έχουν αξιολογηθεί από τις τεχνικές εκθέσεις των καθηγητών που αναφέραμε παραπάνω. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι στην κατάταξη των χώρων τον μεν Μακροτάνταλο 3 είναι 8ο και η Αγία Θέκλα 7η γεγονός που προβληματίζει…»

  • Ο Δήμος Άνδρου

Με μια πρωτοφανή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καπετάνιου, επιχειρείται να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο η διαδικασία χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Άνδρο,  η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη 3 1/2 χρόνια.
Συγχρόνως το νησί οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στο να ξαναζήσει τις δραματικές στιγμές  της διετίας  2011-2012, όταν τα σκουπίδια παρέμεναν για πολλούς μήνες στους δρόμους.

Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση, σε κάθε περίπτωση άκαιρη,  που οδηγεί στις καλένδες το σοβαρότερο πρόβλημα της Άνδρου, το οποίο ταλαιπωρεί για περισσότερο από 20 χρόνια τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.
Ο κ. Καπετάνιος επικαλείται σαν νέο στοιχείο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει δρόμος, οδική πρόσβαση,  για τις περισσότερες θέσεις και θα χρειαστεί ένα ποσόν, όπως ισχυρίζεται, για έργα οδοποιίας. Η οδοποιία όμως, έχει ήδη προβλεφθεί από την μελέτη για όλες τις θέσεις που είναι απαραίτητο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ!!! Πως είναι δυνατόν να επικαλούνται οικονομικούς λόγους για έργα οδοποιίας, τη στιγμή που για την κατασκευή δεκάδων ΧΥΤΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα κατασκευάστηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων.
Εμείς, ως Δημοτική αρχή,  θα ακολουθήσουμε την ήδη δρομολογημένη διαδικασία χωροθέτησης,  η οποία είναι θεσμική και οδηγεί στην λύση του προβλήματος εντός του πλαισίου των νόμων και των κανόνων που έχουν θεσπιστεί τόσο από την  Ελληνική Πολιτεία, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάθε άλλη διαδικασία είναι αυθαίρετη, καταχρηστική και οδηγεί με βεβαιότητα σε αδιέξοδο, διχάζοντας τους πολίτες και προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του νησιού.

Παράλληλα, συστήνουμε στην αντιπολίτευση του Δήμου μας να είναι περισσότερο προσεκτική στις ανακοινώσεις της, σε αυτό ειδικά το ζήτημα. Μάλλον ξεχνούν πως εκείνοι δημιούργησαν και γιγάντωσαν το πρόβλημα, σφυρίζοντας αδιάφορα κατά τα 12 χρόνια που είχαν την ευθύνη της Διοίκησης.
Ας κάνουν όση στείρα αντιπολίτευση θέλουν, την αντέχουμε.
Όμως στο θέμα των απορριμμάτων παιχνιδάκια και φανφάρες δεν χωράνε. Οι πολίτες της Άνδρου επιθυμούν να σταθούν όλοι δίπλα μας στο θέμα αυτό, αφού βλέπουν πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος, εργαζόμενη για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Κοιτώντας με υπευθυνότητα, όλες τις Ανδριώτισσες και όλους τους Ανδριώτες στα μάτια, δεσμευόμαστε ότι δεν θα “παίξουμε” τα παιχνίδια κάποιων, που κρύβονται πίσω από κυβερνητικές θέσεις και εμφανώς πλέον δεν τους νοιάζει η καταστροφή του Νησιού, προκειμένου να κερδίσουν λίγες ψήφους, για την διεκδίκηση της επόμενης δημοτικής θητείας. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την «αγάπη» τους για την Άνδρο, γι αυτό και επέλεξαν να πορεύονται έτσι.
Υπερασπιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο το συμφέρον του τόπου μας,  που απαιτεί την άμεση λύση του προβλήματος των σκουπιδιών, χωρίς  παλινωδίες και πολιτικά παιχνίδια. Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας.
Είναι θέμα δημόσιας υγείας, πολιτισμού, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας. Μα πάνω από όλα είναι θέμα επιβίωσης.

Εκ του Δήμου Άνδρου

  • Η Αντιπολίτευση Δ.Α.

Πριν λίγες ημέρες εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καπετάνιου, αναφορικά με τον ΧΥΤΥ του νησιού, η οποία στην παρούσα συγκυρία είναι άκαιρη, άσκοπη, αψυχολόγητη, πρόχειρη και εν τέλει μη χρήσιμη, διότι στην καλύτερη περίπτωση συσκοτίζει και στην χειρότερη δυναμιτίζει την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Ο Δήμαρχος θυμήθηκε να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο, λογική που δεν θα ακολουθήσουμε, εφόσον θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος φέρει ακέραια την ευθύνη για την κωλυσιεργία στο θέμα του ΧΥΤΥ και έχει αφήσει το νησί μετέωρο και στην τύχη του όσο αφορά την εξεύρεση λύσης.

Εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορεί να αναθέσει και να ολοκληρώσει μια υδρογεωλογική μελέτη και δεν έχει κάνει το παραμικρό για εξεύρεση αδειοδοτημένου χώρου για τον δεματοποιητή, ενόψει μάλιστα της εκδίκασης στο ΣΤΕ όσο αφορά την συνέχιση της λειτουργίας του.

Παράλληλα, βλέπουμε να εξελίσσεται μια πρωτοφανής διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Σταυροπέδας με ταυτόχρονη απόρριψη σκουπιδιών.

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία που τον ακολουθεί φέρουν ακέραια την ευθύνη και εφόσον το νησί οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θα αναζητήσουμε πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την καταστροφή που θα επέλθει.

Ανδρος, 21/10/2016

Οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Νίκος Θεολόγου, Αθηνά Μακρή – Κοζανίτου, Φραντζέσκος Αθανασίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ειρήνη Πανταζή, Μαρία Βασιλοπούλου, Μανώλης Βάμβουκας  (Πλην Γιάννη Καπάκη)

  • Η Διαφοροποίηση 3 Συμβούλων 23/10/2016

Ο Δήμαρχος  Άνδρου το Σάββατο 22/10/2016 και ώρα 22:00 ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα ¨Εν Άνδρω¨ ανακοίνωση σχετικά με την έκθεση του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ε. Καπετάνιου.

Δηλώνουμε ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης και ουδέποτε μας ζητήθηκε να εκφράσουμε την άποψή μας σχετικά με το θέμα της επίσκεψης του Γ.Γ.  στο νησί μας, συνεπώς θεωρούμε απαράδεκτο να δημοσιοποιείται εν άγνοια μας επιστολή από τον Δήμο Άνδρου, και διαφοροποιούμε τη θέση μας από αυτήν του κ. Δημάρχου.

Αντιθέτως, ευχαριστούμε τον Γ.Γ. για την ευαισθησία που επέδειξε επί του θέματος και επισκέφτηκε το νησί μας προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση στο νησί.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι δεν θα ανεχτούμε εκ μέρους του Δημάρχου να μας αγνοεί, διότι αντιπροσωπεύουμε μεγάλο μέρος των Ανδριωτών και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία για το καλό και την ευημερία του νησιού μας.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Δήμαρχο πως η Άνδρος δεν οδηγείται στο γκρεμό με την παρέμβαση του Γ.Γ., αλλά εξαιτίας της απραξίας και των κακών χειρισμών του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΒΟΣΣΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου)

ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΗ (Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου)

ΑΝΝΑ ΒΟΛΙΚΑ (Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου)

 

  • Η επιστολή Λεονάρδου Βλάμη: Απαντώντας σε σχόλιο της ιστοσελίδας Εν Άνδρω για το άρθρο της με τίτλο: «Ανοικτή Κυβερνητική Παρέμβαση….για ΧΥΤΥ στην Άνδρο!!!» http://enandro.gr/2014-07-08-16-03-59/2679-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%85%CF%84%CF%85-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B3-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%83.html

«… Γνωρίζετε ότι, από το 2012, είτε μόνος μου είτε στο πλαίσιο της Επιτροπής κατοίκων κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, έχω δημόσια , με άπειρα έγγραφα και παραστάσεις τοποθετηθεί σε Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, ακόμη και στο φιλόξενο ΕΝ ΑΝΔΡΩ, για το εξ αρχής άτοπο και λανθασμένο της επιλογής της θέσης Πλούσκα για ΧΥΤΥ. Εσείς ο ίδιος με έχετε αποκαλέσει «γραφικό ή τρελό» γιατί επέμενα στην άποψή μου αυτή.

Δεν επιχαίρω για την επιβεβαίωση των θέσεών μου και δεν επιθυμώ να ανακαλέσετε τους χαρακτηρισμούς σας. Άλλωστε αυτοί νομοτελειακά επιστρέφουν στους αδίκως εκφέροντες.

Θλίβομαι όμως βαθύτατα γιατί σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και χρήμα (5 χρόνια περίπου) σε μια άσκοπη και αδιέξοδη διαδικασία, που ζημιώνει την Άνδρο, καθυστερεί την επίλυση ζωτικής σημασίας θέματος, με πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αναφέρω, οι αιρετοί της Άνδρου στάθηκαν διαχρονικά κατώτεροι των περιστάσεων, εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικές διαδικασίες για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών φιλοδοξιών, χωρίς συνισταμένη το κοινό πανανδριακό συμφέρον.

Εγκαλείτε στο ανωτέρω άρθρο σας τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κο Ευάγγελο Καπετάνιο για την επιτόπιο αυτοψία του και για την έκθεση που υπέβαλε, σχολιάζοντάς την αρνητικά, σκωπτικά και κατά το δοκούν, χωρίς προηγουμένως να ανατρέξετε, ως οφείλατε εκ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στην αναζήτηση των αρμοδιοτήτων του.

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος ΠΔ 4/ΦΕΚ/Α/9/10.1.2014 οι αρμοδιότητες του κ. Γενικού επεκτείνονται σε όλο το φάσμα και εύρος: εποπτείας, συντονισμού, ελέγχου, παρακολούθησης, αξιολόγησης, (με «αυτεπάγγελτους δειγματοληπτικούς ελέγχους») όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, Υπηρεσιών, ΟΤΑ, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, των φορέων αδειοδότησης, των φορέων διαχείρισης που εμπλέκονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επιπροσθέτως μεριμνά για την νομοθετική εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες για το περιβάλλον, την εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας αυτής, εκπροσωπεί την χώρα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβάσεις της νομοθεσίας κλπ. ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ είναι Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΡΧΗ για το αντικείμενο του θέματος.

Είναι λοιπόν ΑΞΙΟΣ συγχαρητηρίων ο κος Γενικός, που πιστός στο καθήκον και της επιταγές της Πολιτείας, περιήλθε όλες και τις 8 θέσεις που προτείνονται από την ΜΠΕ για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, για να σχηματίσει ιδίαν άποψη για τους λόγους που αυτή η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο ταλανίζεται ατελέσφορα επί πενταετία στην παρούσα φάση και επί 17ετία εάν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες προσπάθειες. Δεν θα αναφερθώ στο κόστος των μελετών αυτών, υπάρχουν οι αρμόδιοι για να επιληφθούν.

Τι διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας; Αυτά που οι κάτοικοι επί πενταετία και εγγράφως στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης έχουμε αναδείξει: Την πλήρη ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η θέση Πλούσκα έπρεπε να αποκλειστεί στο αρχικό στάδιο της μελέτης λόγω των γεωλογικών-υδρογεωλογικών-υδρολογικών χαρακτηριστικών της και δεν έπρεπε να είχε προχωρήσει στο στάδιο της βαθμολόγησης κριτηρίων, δηλαδή έπρεπε να είχε αποκλειστεί εκ προοιμίου).Για τα «λάθη» της μελέτης έχουμε εγγράφως αναφερθεί τόσο στις Υπηρεσίες, όσο και δια παραστάσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου τον Οκτώβριο του 2015, της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015, του ΠΕΣΠΑ τον Ιανουάριο του 2016.

Προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι λοιδορείτε τον Κο Γενικό για τα ευρήματα της διήμερης αυτοψίας του αλλά ουδέποτε σχολιάσατε τα πορίσματα μονοήμερων ή διήμερων αυτοψιών άλλων υπηρεσιών, οι οποίες δεν εντόπισαν, παραδόξως πως, τίποτε από αυτά που το έμπειρο μάτι του Κου Γενικού είδε. Αυτά βέβαια δεν σας προξένησαν τότε αισθήματα χλευασμού και λοιδορίας! Μέχρι σήμερα η παρούσα Δημοτική Αρχή κρυβόταν πίσω από το τσιτάτο «ότι πουν οι υπηρεσίες». Να όμως που όταν οι Υπηρεσίες λένε την αλήθεια, αυτή δεν σας είναι αρεστή!! Για να πάψετε να αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη με δόσεις αφελούς παραπληροφόρησης, μάθετε ότι, η ΜΠΕ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑ. Είναι Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 8 συγκεκριμένων εναλλακτικών θέσεων που βαθμολογήθηκαν (όπως βαθμολογήθηκαν!) και μπήκαν σε σειρά κατάταξης από 1 έως 8 από τον μελετητή. Όλες είναι εν δυνάμει θέσεις προς περιβαλλοντική αδειοδότηση για ΧΥΤΥ . Αυτό είναι το κατά νόμο έργο της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Η διαβούλευση επί της ΜΠΕ αφορούσε το σύνολο των περιεχομένων της ΜΠΕ ήτοι και τις 8 θέσεις και όχι αποκλειστικά και μόνο την θέση Πλούσκα. Επειδή η ΜΠΕ για την θέση Πλούσκα περιείχε ασάφειες, και δεν αντιμετώπιζε κορυφαία θέματα (πχ δημοτικές υδρευτικές γεωτρήσεις Μπατσίου κλπ) η αδειοδοτούσα υπηρεσία προσέφυγε στο ΠΕΣΠΑ το οποίο έχει κατά νόμο γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα. Το ΠΕΣΠΑ στις 14.1.2016 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την συμπλήρωση της ΜΠΕ κυρίως για τα υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Έκτοτε δηλ επί δεκάμηνο αγνοείται η τύχη αυτής, αφού ο Δήμος Άνδρου δεν ολοκλήρωσε και δεν υπέβαλε στο ΠΕΣΠΑ τα ζητηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία. Τώρα, με την Έκθεση Αυτοψίας της ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως την ακαταλληλότητα όχι μόνο της θέσης Πλούσκα αλλά και των τεσσάρων επόμενων στη σειρά θέσεων, επιτέλους απεμπλέκεται η διαδικασία και η αδειοδοτούσα αρχή δύναται να αξιολογήσει και αδειοδοτήσει με περιβαλλοντικούς όρους την πρώτη επόμενη κατάλληλη θέση από την ίδια μελέτη, που όπως προκύπτει είναι και η θέση επιλογής του νυν Δημάρχου Άνδρου, ο οποίος επαίρεται για τον εμπλουτισμό της αρχικής μελέτης με νέες κατάλληλες θέσεις, όπως η θέση Αγία Θέκλα. Εν κατακλείδι, ο Κος Γενικός με την έκθεσή του «ξέπλυνε» το όνειδος μιας δημόσιας διοίκησης η οποία από το 2012 άγεται και φέρεται σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα, χωρίς ποτέ να έχει το θάρρος να βάλει οριστικό τέλος σε μια διαδικασία αλόγιστης δαπάνης πόρων και κόπων επί σκοπού να αδειοδοτηθεί ΧΥΤΥ σε περιβαλλοντικά ακατάλληλη θέση, με φαραωνικό κόστος κατασκευής, σε σχέση με ΧΥΤΥ σε άλλες περιοχές, λαμβανομένων υπόψη συγκριτικών στοιχείων μεγεθών πληθυσμού και παραγωγής αποβλήτων. Αξίζει εδώ να αναφερθώ στους αιρετούς του νησιού μας που θαρραλέα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με την στάση και την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, τίμησαν τον Ανδριώτικο λαό: Κο Ιωάννη Καπάκη, Δημοτικό Σύμβουλο, Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Κα Μαρία Μαμάη , Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης Κα Άννα Βολίκα, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης Κο Ανδρέα Βόσσο, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης Κα Νίκη Μαμάη, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης Κα Ελένη Πολίτου, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης Κα Αθηνά Μακρή, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης Κο Φραντζέσκο Αθανασίου, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης, Κο Μιλτιάδη Κάρλο, Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου. Ιδιαίτερα δε εκείνους εξ αυτών που διαχρονικά σήκωσαν το βάρος εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο, και όπου αλλού χρειάστηκε υποστήριξη της αλήθειας για την ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η θέση του Έπαρχου Κου Δημήτρη Λοτσάρη, που με την δημόσια τοποθέτηση και επιχειρηματολογία του στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Δεκ. 2015), ανέδειξε το θέμα περί του λανθασμένου της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα. Η Άνδρος, αγαπητό ΕΝ ΑΝΔΡΩ, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ, ο δε λαός της δεν χωρίζεται όσο και εάν κάποιοι το προσπαθούν. Η λύση είναι πλέον εφικτή και πιο κοντινή από ποτέ άλλοτε, χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Κου Γενικού Γραμματέα.

Λεονάρδος-Οδυσσέας Βλάμης

  • Η συνάντηση με τον Υπουργό

Ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 24/10 συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΕΣ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αφορμή την επιστολή του Γ.Γ. συντονισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ. Ευάγγελου Καπετάνιου. Στη συνάντηση με τον Υπουργό παρευρέθησαν, ο Γ.Γ. και εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Δημ. Λάσκαρης και Χρ. Βουραζέρης.
Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και ξεκαθαρίστηκαν οι απόψεις από κάθε πλευρά.
Ο Υπουργός κατανόησε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας με την παντελή έλλειψη υποδομών για την διαχείριση απορριμμάτων. Διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει κάθε νόμιμη και θεσμική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και συγχρόνως όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο Δήμος Άνδρου από την πλευρά του ευχαριστεί τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή για την κατανόηση του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε καθώς και για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της συνάντησης.
Παράλληλα ο Δήμος δεσμεύεται να ακολουθήσει τις θεσμικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη προς όλους αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Η Ανακοίνωση Γ. Καπάκη – Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ

Η παντελής ασέβεια προς τους θεσμούς της Πολιτείας, οι απειλές και η χονδροειδής ανήθικη προσπάθεια επηρεασμού αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, τα διχαστικά ψεύδη και ψευτοδιλήμματα, η λογοκρισία, ο πανικός και η λάσπη της παραπαίουσας δημοτικής αρχής και των παρατρεχάμενών της… Παρακολουθώντας με εύλογη ανησυχία εδώ και ημέρες το λυσσαλέο παραλήρημα του κ. Δημάρχου Άνδρου και των γραφικών γκεμπελίσκων της τοπικής δημοσιογραφίας σχετικά με την – απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη και επιβεβλημένη από τα υπομνήματα διαμαρτυρίας μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας – εκδοθείσα επιστολή του καθ’ ύλη θεσμικά και πολιτειακά αρμόδιου Οργάνου για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών, κ. Ε. Καπετάνιου, οφείλω πρωτίστως, ως απλός πολίτης Άνδρου, και ακολούθως ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, να εκφράσω τις απόψεις μου. Νοείται ότι σε αυτές δεν λαμβάνω υπόψη την ενορχηστρωμένη  επίθεση που δέχομαι κατά   του προσώπου μου -λόγω κυρίως της ιδιότητάς μου ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της χώρας-,  από τον κ. Δήμαρχο και το άσπονδο φιλικό του περιβάλλον με  αήθεις κατηγορίες  τους, τις οποίες και  αντιπαρέρχομαι, μην επιθυμώντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, να δώσω νομική προέκταση στο θέμα. Η δημιουργία του ΧΥΤΥ, μείζον θέμα για τον τόπο μας, είναι σε όλους γνωστό ότι με αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής κριτηρίων και ύστερα από παλινωδίες ετών, με υπαιτιότητα των προηγούμενων δημοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, κατέληξε στην επιλογή της Πλούσκας στην Υδρούσσα, παρά τις εύλογα έντονες διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας, οι οποίοι με επιστημονικά τεκμήρια και κατατεθείσες απόψεις γνωστών Πανεπιστημιακών, κατέδειξαν την αστοχία των αποτελεσμάτων της μελετητικής εταιρείας ως προς την επιλογή της Πλούσκας. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο αγαπητός κ. Δήμαρχος ότι 7 από τους 13 (δηλ. πάνω από τους μισούς) συμβούλους του καταψήφισαν τη σχετική θέση στην Απόφαση του Δ.Σ.!! Το ίδιο αρνητικές ήταν οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Γαυρίου,  «ψιλά γράμματα»  όμως  αυτά για τον Δήμαρχό μας. Αλλά τσιμουδιά γι’ αυτό! Φαίνεται μάλλον ότι και οι δικοί του διαφωνούντες σύμβουλοι συμπλέουν με την «πρωτοφανή πολιτική και κυβερνητική παρέμβαση» για την ανατροπή της 1ηςθέσης επιλογής..…

Ως επικεφαλής του συνδυασμού  «Άνδρος της Ζωής μας», στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2015, όπου συζητήθηκε το θέμα των θέσεων για το ΧΥΤΥ, με τεκμηριωμένη εισήγησή μου (βλέπε:http://androstiszoismas.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html#more ) και ενώ, σημειωτέον, δεν κατείχα τότε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,  καταψήφισα την επιλογή της Πλούσκας για συγκεκριμένους  λόγους. Τότε βέβαια ο κ. Δήμαρχος δεν οραματιζόταν φαντάσματα κυβερνητικών παρεμβάσεων στα επιχειρήματά μου… Τα επινόησε προσφάτως για να καταγγείλει τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Δήμαρχος, παντελώς έκθετος πλέον, χάνοντας τη ψυχραιμία του,  καταφεύγει σε απίστευτη λασπολογία εις βάρος του θεσμικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ μετά από την εμπεριστατωμένη έκθεση του τελευταίου, με την οποία διατυπώνει σοβαρότατες αντιρρήσεις για την επιλογή της Πλούσκας, λόγω των μειονεκτημάτων που η θέση αυτή παρουσιάζει. Ως γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε το νησί,  ως καθ’ ύλην αρμόδιος, διενεργώντας επιτόπια εξέταση όλων των θέσεων, από τις οποίες βρήκε  ως πιο κατάλληλες μόνο δύο, ανάμεσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Πλούσκα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το παράδοξο αυτό, με τους εν γένει προβληματισμούς εξέφρασε στις συναντήσεις που είχε τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Άνδρου, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημά τους ότι ο κ. Καπετάνιος τούς αιφνιδίασε λίγο πριν την τελική έκβαση της υπόθεσης. Οι απόψεις αυτές του κ. Καπετάνιου, οι οποίες έχουν σημαίνουσα βαρύτητα και δεν μπορούν να αγνοηθούν από όσους ξέρουν και σέβονται τον ρόλο της Υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και των αρμοδιοτήτων αυτής, πυροδότησαν, εκ μέρους του Δημάρχου και των συνοδοιπόρων του, ένα γαϊτανάκι απειλών περί δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στο θέμα του ΧΥΤΥ, φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να εμπλέξει στα σχέδιά του κορυφαία στελέχη κυβέρνησης. Ξεσκεπάστηκε επιτέλους η πραγματική επιθυμία του ιδίου, αλλά και άλλων συμφερόντων, να γίνει ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα με κάθε θυσία. Όλοι μας στην Άνδρο γνωρίζουμε τα ψεύδη που έλεγε προεκλογικά για τον ΧΥΤΥ και αυτό αποδεικνύεται και  από το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προτείνει και τη θέση της Αγίας Θέκλης,  τώρα  δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Δε θέλουμε να πιστέψουμε  ότι  την πρότεινε για να παραπλανήσει το κοινό από την πεισματική και πραγματική του βούληση για την Πλούσκα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιθυμία, οι κινήσεις για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης ήταν δραματικά αργές. Το ΠΕΣΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2016 είχε εντοπίσει ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ζήτησε από τον Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία και υδρογεωλογική μελέτη, αφού στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη υδάτων, καθώς εκεί λειτουργούν και τρείς δημοτικές γεωτρήσεις που υδρεύουν την περιοχή της Υδρούσας . Εδώ λοιπόν φαίνεται το μέγεθος της επικινδυνότητας του ανδρός και των περί αυτών δημοτικών του συμβούλων και μη, διότι, εκτός της απαράδεκτης καθυστέρησης των ενεργειών του, «βάφτισε» την μελέτη –σκοπίμως- ως «έκθεση» , για να αποφύγει την αυστηρότερη νομοθεσία περί μελετών και την έδωσε αδιαφανώς με απ’ ευθείας ανάθεση σε εκλεκτό του άτομο, προφανώς για να οδηγηθεί στο δικό του επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από προσφυγή των κατοίκων, ακύρωσε αυτή την έκνομη Απόφαση και ανάγκασε τον Δήμαρχο να συντάξει υδρογεωλογική μελέτη και όχι έκθεση. Επιπλέον, προσφάτως η Ο.Ε., με προεδρεύοντα τον Αντιδήμαρχο κ. Βουραζέρη, και  μετά από εισήγησή του Δημάρχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, επικαλούμενη προδήλως παραπλανητικούς κατεπείγοντες και απρόβλεπτους λόγους, βάσει του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, να αναθέσει -και πάλι αδιαφανώς, χωρίς δημοσίευση πρόσκλησης – σε έτερο μελετητή της επιλογής του, την εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης. Ακόμα και οι δικοί του σύμβουλοι τού γύρισαν προσφάτως την πλάτη, όταν μόλις, την προηγούμενη Παρασκευή συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για να συζητηθεί η επιστολή Καπετάνιου. Το Συμβούλιο δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας αφού μόνο 4 από τους 13 συμβούλους του παρέστησαν, ενώ από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ένας. Προηγούμενα είχε ζητήσει συνάντηση στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και τον Έπαρχο για συζήτηση και τοποθέτηση  επί του θέματος. Άραγε μετά από πρόταση ποιού και για ποιο λόγο ; Τελικά δεν καταφέρνει να πείσει για τις ενέργειές του σχεδόν κανέναν. Μάλιστα,  πάνω στον πανικό του έφτασε το Σάββατο το βράδυ (22/10) να εκδώσει Ανακοίνωση ανυπόγραφη, χρησιμοποιώντας κακώς τον τίτλο “ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ” με την οποία συνεχίζει την επίθεσή του κατά του κ. Καπετάνιου και αντί να την αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, την απέστειλε σε συγκεκριμένο τοπικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό site ( γιατί άραγε ;;), παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια δεοντολογίας. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι συμφωνούν με  την ενέργειά του αυτή; Τους εκφράζει; Κάποιοι ήδη πήραν θέση και διαφωνούν με τις ενέργειες τους. Καλό είναι να πάρουν δημόσια θέση και οι υπόλοιποι  για να μάθει επιτέλους και ο κόσμος που τους  εμπιστεύτηκε τι τελικώς πρεσβεύουν. Για να μην αναφερθούμε στις παλινωδίες του ενώπιον του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, από το οποίο δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική γνωμοδότηση. Τα διλήμματα που θέτει περί δήθεν απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας είναι προφανώς έωλα και προβάλλονται για να πιέσει καταστάσεις προς την κατεύθυνση που αυτός επιθυμεί, παρότι διακήρυττε δημοσίως μέχρι προσφάτως ότι θα κάνει «ότι πουν οι υπηρεσίες». Φαίνεται ότι στον δικό του φανταστικό κόσμο η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων δεν συνιστά δημόσια υπηρεσία, αφού τα πορίσματά της δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του επιδιώξεις. Για  το πραγματικό συμφέρον του τόπου δε, πουθενά δεν γίνεται λόγος.! Τα ανωτέρω καταδεικνύουν εντέλει ότι αυτός που επιχειρεί ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση προς πάσα πολιτική κατεύθυνση και – κυρίως – προς την Κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κ. Σουσούδης και η παρέα του και όχι ο κ. Καπετάνιος του οποίου οι απόψεις του, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και τις οποίες κάθε σώφρων και λογικός   Δήμαρχος θα όφειλε να λάβει υπόψη του για την ταχύτερη επίλυση του θέματος. Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης μαθαίνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος με 2 Αντιδημάρχους του συμμετείχαν χθες σε συνάντηση για το θέμα του ΧΥΤΥ, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και  τον κ. Καπετάνιο. Αν και το αποκλειστικό  τοπικό site παραπληροφόρησης κατά τις επιθυμίες του – που έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη της θέσης της  Πλούσκας – έσπευσε χθες να βγάλει δελτίο τύπου για λογαριασμό του κ. Δημάρχου (!!) περί δήθεν συμφωνίας του Υπουργού με τις απόψεις Σουσούδη, εμείς – και πρωτίστως όλη η τοπική κοινωνία – αναμένουμε, αντί των επιλεκτικών διαρροών, την άμεση επίσημη ανακοίνωση του Δήμου στην ιστοσελίδα του για τα ακριβή αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης συνάντησης. Θα έχει άραγε το θάρρος η τριανδρία του Δήμου μας να μας πει την αλήθεια; Διαφορετικά, θα εικάσουμε ευλόγως ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά όσο οι προπαγανδιστές του κ. Δημάρχου θέλουν απεγνωσμένα διαστρεβλωτικά να παρουσιάζουν στον κόσμο. Πάντως οι πληροφορίες άλλα μας λένε. Αναμένουμε με ενδιαφέρον… Να μη ξεχνάμε ότι παραμένει βέβαια και έτερη μεγάλη εκκρεμότητα με τα απορρίμματα, εκείνη του δεματοποιητή, για την οποία ουδέν πράττει ο κ. Δήμαρχος. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας δεν χρειάζεται κορώνες και μικροπολιτική. Πολύ δε περισσότερο δεν ωφελεί η διχαστική τακτική του κ. Δημάρχου που πεισματικά εμμένει να αγνοεί όσα σοβαρά επιστημονικά δεδομένα εναντιώνονται στους πολιτικούς σχεδιασμούς του. Δυστυχώς, το δημόσιο συμφέρον ελάχιστα έως καθόλου μοιάζει να τον απασχολεί και επιδεικτικά συνεχίζει να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας της τοπικής κοινωνίας. Απαιτείται νηφαλιότητα, διαφάνεια ενεργειών, σεβασμός στους νόμους, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να αφήσουμε να ενεργήσουν χωρίς σκοπιμότητες, κατανόηση των εύλογων αντιδράσεων μεγάλης μερίδας κατοίκων και κυρίως αποδοχή των αντικειμενικά τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων των ειδικών επί του θέματος των αποβλήτων.

Γιάννης Καπάκης Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης  Δήμου Άνδρου

Όλοι πλην Λακεδαιμονίων

Η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ( 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι), καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Νησιού στηρίζουν όπως είναι εμφανές και από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. να συνεχιστεί η νόμιμη διαδικασία χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Υ. στην Άνδρο.

Η πολιτική παρέμβαση του Γ.Γ. του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιου δημιούργησε αναταράξεις στην δύσκολή μέχρι σήμερα πορεία έγκρισης της επιλεγμένης θέσης.

Μετά την σύσκεψη στο ΥΠΕΣ με τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή η διαδικασία συνεχίζεται όπως ορίζει ο νόμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στο ΠΕΣΠΑ.

Το πρωτοφανές , προσωπικό και εμπαθές υβρεολόγιο του κ.Καπάκη στο πρόσωπο των 17 δημοτικών συμβούλων και κατά πολιτών της Άνδρου που διαφωνούν μαζί του αποδεικνύει ότι έχει χάσει πλήρως την ψυχραιμία του, αν και κατέχει υψηλόβαθμο κυβερνητικό πόστο και θα έπρεπε να είναι προσεχτικός γιατί οι πράξεις, οι λέξεις και οι φράσεις του χαρακτηρίζουν ένα Υπουργείο.

Συνιστά απροκάλυπτη κατάχρηση εξουσίας να μιλά ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ με αυτό το ύφος και αυτό το ήθος εκμεταλλευόμενος την θέση που του εμπιστεύθηκε η Ελληνική Πολιτεία.

Ως άνθρωπος και ως πολιτικά υπεύθυνος για την Άνδρο δεν μου επιτρέπεται να απαντήσω σε ανάλογο ύφος γιατί ο πολιτικός πολιτισμός μου που τόσο συχνά επικαλείται στο Δ.Σ. ο κ. Καπάκης δεν μου επιτρέπει καμία απάντηση σε ότι γράφει.

Ας τον κρίνουν οι Πολίτες της Άνδρου.

Ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσιος Σουσούδης

 

ΣΥΡΙΖΑ ΟΜ ΑΝΔΡΟΥ 

 Η παραπληροφόρηση δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον όλων των Ανδριωτών!

   Πρόσφατα “άρθρα” που κυκλοφόρησαν στον τοπικό τύπο, θα μας προκαλούσαν μόνον τον οίκτο, αν δεν εμπεριείχαν σωρεία ψευδών και ανακριβειών, ή έστω μισές αλήθειες! Πραγματικά ξεπέρασαν κείμενα που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και είναι πολύ πιθανόν να κέρδιζαν την πρωτιά σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό «κίτρινου» τύπου.

Πού ήταν αλήθεια όλοι αυτοί όταν έκλειναν τη Δ.Ο.Υ. Άνδρου; Δεν ήταν τότε μαχόμενοι πολίτες και δημοσιογράφοι για να στηρίξουν με την πένα και τον λόγο τους, τους αγώνες μας να κρατηθεί η υπηρεσία στο νησί; Που ήταν όταν απομακρύνονταν ο μοναδικός Τελωνειακός του νησιού; Πού ήταν όταν έκλειναν η μία μετά την άλλη οι δημόσιες υπηρεσίες στο νησί; (για να μην ξεχνάμε τί έπραξαν σωρευτικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις…) Που ήταν όταν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έφταναν τα Χριστούγεννα; Που ήταν όταν δεν υπήρχαν χρήματα για πετρέλαιο στα σχολεία; Για ποιο λόγο παραγνωρίζουν τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών από εμάς, και μελών του κόμματος και βουλευτών μας, για να κρατηθούν τα νησιά μας ζωντανά; Είναι τα πράγματα σήμερα καλύτερα; Ας περιμένουμε και θα κριθούμε όλοι το 2019!

Που ήταν οι αρθρογράφοι του νησιού, όταν οι δημοτικές παρατάξεις «Άνδρος Νέοι  Ορίζοντες» και «Ανδριακή Συμμαχία» έταζαν σε όλους, ότι κανένας δεν θα έχει τα σκουπίδια στην περιοχή του; Ούτε οι Χωραϊτες (θα πάνε στην Πλούσκα), ούτε οι Γαυριώτες και οι Μπατσιώτες (δεν θα πάνε στην Πλούσκα, θα το ξαναδούμε), ούτε οι Κορθιανοί (θα ξαναπάνε τα σκουπίδια στην Πλούσκα). Έστησαν με την υπόθεση της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ θίασο και τον περιόδευαν παντού. Αλήθεια, τί έγραφαν τότε σχετικά με τον ΧΥΤΥ Άνδρου;

Με ποιο σκεπτικό κατηγορείται ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Καπετάνιος για πολιτική παρέμβαση; Με ποια σκεπτικό  του αφαιρούνται από δημοτικές παρατάξεις, σχολιαστές και αρθρογράφους, αρμοδιότητες που του έχει αναθέσει η Ελληνική πολιτεία; Με ποιες διασταυρωμένες πληροφορίες σπιλώνεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης; Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούνται με τέτοιες επιλογές; Το κοινό συμφέρον της Άνδρου πάντως δεν υπηρετείται διαδίδοντας άλλοτε ψεύδη και άλλοτε προκλητικές και μεθοδευμένες ανακρίβειες… Για παράδειγμα, τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ και λοιπές υπηρεσίες στα νησιά μας τις έκλεισαν οι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Βρούτσης κλπ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ… Αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν “άδειασε” τoν Γενικό Γραμματέα στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Δήμου κύριους Σουσούδη, Βουραζέρη και Λάσκαρη για το θέμα του ΧΥΤΥ, γεγονός που μαρτυρά και το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου. (διαθέσιμο μόνον εδώ;;; http://www.andriakipress.gr/site/) Γεγονός παραμένει σε κάθε περίπτωση, πως είναι άλλο πράγμα η δημοσιογραφία και η αντικειμενική ενημέρωση, και άλλο πράγμα η χειραγώγηση του αναγνωστικού κοινού, η οποία υπηρετεί – συνήθως – συγκεκριμένους σκοπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.