Σφαγείο που πληροί απολύτως τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέκτησε η Άνδρος, μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών που ήταν απαραίτητες και την έκδοση της σχετικής άδειας λειτουργίας του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας του νησιού, δεδομένου ότι πλέον οι κτηνοτρόφοι μπορούν να διαθέσουν τα σφάγιά τους και εκτός νησιού. Σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη για τα σφαγεία δημοτική σύμβουλος κ. Νίκη Μαμάη, τους τελευταίους μήνες έγιναν οι ακόλουθες εργασίες –υπό την εποπτεία του Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη, του κτηνιάτρου κ. Γιώργου Λιάκου και του προέδρου της ΤΚ Γαυρίου κ. Κωνσταντίνου Μούλα- που ήταν απαραίτητες προκειμένου να εκδοθεί η άδεια:

-Δημιουργήθηκε τάφρος απολύμανσης στην είσοδο του σφαγείου, για την απολύμανση στις ρόδες των εισερχομένων οχημάτων.

-Δημιουργήθηκε κατάλληλος χώρος για τη φύλαξη της κόπρου.

-Απομακρύνθηκαν τα άχρηστα αντικείμενα, έγινε αποψίλωση και διευθέτηση του αύλειου χώρου των σφαγείων.

-Έγινε στήριξη της σιδηροκατασκευής εισόδου των ζώων.

-Επιδιορθώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν διάφορες σιδηροκατασκευές για τη σφαγή και εκδορά των ζώων, σχάρες δαπέδου κι έγιναν αλλαγές όπου ήταν απαραίτητο, προκειμένου να τηρηθούν οι προδιαγραφές.

-Τοποθετήθηκε 2η εντομοπαγίδα, επαναλήφθηκε το πρόγραμμα απολύμανσης, έγινε σήμανση των χώρων και του εξοπλισμού του σφαγείου.

-Τέλος, αγοράστηκε και τοποθετήθηκε πιεστικό δοχείο νερού 300 λίτρων και βρίσκεται σε εξέλιξη η δενδροφύτευση και φωταγώγηση του χώρου.

Θ. Σουσούδης: Νέες προοπτικές στην κτηνοτροφία

Σχολιάζοντας την αδειοδότηση, ο Δήμαρχος Άνδρου, επεσήμανε:

«Για περισσότερα από δέκα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Άνδρου ζούσαν κάθε χρόνο με την ίδια αγωνία: Αν θα λειτουργεί το σφαγείο, για να κάνουν τη δουλειά τους, ή όχι. Παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια έφτασε στο σημείο ακόμη και να κλείσει το σφαγείο επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, καμία δημοτική αρχή δεν φρόντισε να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Το κάναμε εμείς –και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προχωρήσαμε στην υλοποίηση όλων των εργασιών που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου το σφαγείο να εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αποκτήσει όλες τις αδειοδοτήσεις. Πλέον, το σφαγείο της Άνδρου αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την κτηνοτροφία του νησιού. Ένα σπουδαίο έργο υποδομής για το νησί ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο».

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας

Σχετικά με την αδειοδότηση των σφαγείων Άνδρου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Επάρχου Άνδρου κ . Δημητρίου Λοτσάρη και του Δήμου Άνδρου, εκδόθηκε ή άδεια λειτουργίας του Σφαγείου στην Άνδρο και χορηγήθηκε ο σχετικός Κωδικός Σφαγειοτεχνικών Εγκαταστάσεων από τη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας είναι ευεργετικά για την οικονομία του νησιού.

Το νησί της Άνδρου απέκτησε ένα σφαγείο που πληροί τις απαιτήσεις της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας . Οι κτηνοτρόφοι του νησιού πλέον μπορούν να διαθέσουν τα σφάγιά τους και εκτός νησιού , οπουδήποτε εντός της χώρας και στο εξωτερικό.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε:

« Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την αδειοδότηση και εκσυγχρονισμό όλων των σφαγείων και η εναρμόνισή τους με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θα συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα σφαγεία της Περιφέρειας που δεν διαθέτουν ακόμα τον Ειδικό Κωδικό Σφαγειοτεχνικών Εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά για την οικονομία των νησιών , ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία και την μεταποίηση προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.