Το καλλιτεχνικό του παρόν θα δώσει ο θίασος «ΑΛΑΛΟΥΜ» την Παρασκευή στις 25 Αυγούστου 2017, στο Φεστιβάλ της Άνδρου, με τη θρυλική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός».

Το μουσικό αυτό αριστούργημα σκηνοθετεί ο Γιώργος Δάμπασης με βασικούς συνεργάτες τον μαέστρο Γιάννη Τσανακαλιώτη και τη χορογράφο Ροδόπη Κούβαρη. Τον μουσικό θίασο αποτελούν στελέχη του Λυρικού Θεάτρου με την Ελεάνα Κωσταντά, την Αμάντα Κριτσωτάκη, τον Χρήστο Κεχρή, τον Κώστα Μαυρογένη και τον Γιάννη Κάβουρα. Το έργο υποστηρίζουν οι γνωστοί ηθοποιοί της ομάδας «ΑΛΑΛΟΥΜ» Τζένα Γεραρή, Σαράντης Παντελιάς, Ηλίας Βικτωράτος, Κωστής Γεωργαλής, Θανάσης Αναστασίου, Ράνια Κωνσταντινίδου Τζηφοπούλου, Χαρά Βακονδίου και η Λιλίκα Αντανασιώτη. Έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Γιώτα Σανγβινάτσου. Χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα «Ανδριακή».

Η οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, αποτελεί μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα της γαλλικής φάρσας των Μωρίς Εννεκέν, Πιερ Βεμπέρ και Ανρί ντε Γκορς «Η κυρία και ο βαφτιστικός της», η οποία είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο θέατρο του «Παλαί Ρουαγιάλ» στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου 1916. Με τον ίδιο τίτλο παρουσιάστηκε το 1917 στην Αθήνα, με πρωταγωνιστές την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη.

Η υπόθεση αφηγείται μία σειρά από παρεξηγήσεις που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας Ζαχαρούλη, τον οποίο εκείνη δεν θυμάται οπτικά, και με αυτή την ιδιότητα να την επισκεφτεί στο σπίτι της.

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η οπερέτα παραστάθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 1946 στο Θερινό Θέατρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με βασικούς ερμηνευτές την Ανθή Ζαχαράτου και τον Πέτρο Επιτροπάκη.

Πρόζα και στίχοι των τραγουδιών της οπερέτας είναι του ιδίου του Σακελλαρίδη. Στον «Βαφτιστικό» χρωστά ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης την αθανασία. Αυτή η οπερέτα έκανε το συνθέτη γνωστό και δημοφιλή στο ελληνικό κοινό. Μελωδίες όπως οι: «Στο στόμα, στο στόμα γλυκά φίλησέ με», «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Ψηλά στο μέτωπο», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και τόσες ακόμα, έπιασαν το σφυγμό της Ελλάδας πριν από τη Μικρασιατική εκστρατεία και αντέχουν σχεδόν έναν αιώνα, παραμένοντας αγαπητές χάρη στο χιούμορ του κειμένου, που οφείλεται στον ίδιο τον Σακελλαρίδη, στη ζωντάνια και τη μελωδικότητα της μουσικής, καθώς επίσης χάρη στον τρόπο με τον οποίο απέδωσαν μία ολόκληρη εποχή. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Ιουλίου 1918 από το θίασο του Γιάννη Παπαϊωάννου στο θέατρό του, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καποδιστρίου (μετέπειτα θέατρο «Μπουρνέλλη»).

Στην πρεμιέρα παρέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος συνεχάρη το συνθέτη.

Ο «Βαφτιστικός» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1952 από την Μαρία Πλυτά, με πρωταγωνιστή τον Μίμη Φωτόπουλο, ενώ έχει σκηνοθετηθεί και για την κρατική τηλεόραση από τον Γιώργο Δάμπαση με γνωστούς πρωταγωνιστές του θεάτρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.