Αγαπητά Μέλη και φίλοι,

Ο Σύνδεσμος μας, την Κυριακή 7 Μαΐου, σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή επίσκεψη στην Λαυρεωτική. Στο Λαύριο των αρχαίων μεταλλείων, του Ιωάννη Σερπιέρη και του γραφικού λιμανιού.

Καθώς η μέρα της εκδρομής μας πλησιάζει, με χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα και για τις ώρες αναχώρησης από τα δύο σημεία συνάντησης: 09:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 09:30 ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 11:00 ΑΦΙΞΗ ΛΑΥΡΙΟ – ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΗ 45’ 12:00 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ 19:00  ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση παρακαλείσθε μέχρι την Παρασκευή 29/04, όπως δηλώσετε την συμμετοχή σας καθώς και σε ποιο από τα δύο σημεία συνάντησης επιθυμείτε να  επιβιβαστείτε στο πούλμαν.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΧΑΖΑΠΗΣ: 6944 648171, ΓΛΥΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 6944687110, ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6945 777818, ΦΑΛΑΓΓΑ ΑΡΓΥΡΩ 6944 855131, ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ  6944 553473, ΣΥΜΠΟΥΡΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 6944 560268, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗΣ 6932904727

Η πόλη του Λαυρίου αποτέλεσε μια από της σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας του 19ου αιώνα και συνδέθηκε άμεσα με την προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να αναπτύξει την βιομηχανία του.

Η Λαυρεωτική, της οποίας η ονομασία προέρχεται από την λέξη ‘λαύρα’ που σημαίνει στενωπός, σήραγγα ,εκτείνεται στο νοτιότερο τμήμα της Αττικής ανάμεσα στο Ακρωτήριο του Σουνίου, το Δασκαλιό και τον κόλπο της Αναβύσσου, ενώ χαρακτηρίζεται από το πλούσιο σε μεταλλεύματα υπέδαφος της του οποίου η εκμετάλλευση ξεκίνησε περί το 3000 π.Χ. Σταθμό στην ιστορία του Λαυρίου αποτέλεσε η περίοδος 480 – 450 π.χ., όταν και ανακαλύφθηκαν τα πλούσια σε αργυρό κοιτάσματα εκ των οποίων προήλθε το ισχυρό Αττικό νόμισμα , η Λαυρεωτική Γλαύκα. Λέγεται άλλωστε ότι κατά ένα μεγάλο μέρος, “ο Χρυσός Αιώνας” του Περικλή οφείλεται στον “Αργυρό Αιώνα” του Λαυρίου.

Η επίσκεψη μας θα επικεντρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας. Η ιδέα της εταιρείας γεννήθηκε το 1860 όταν ο μεταλλειολόγος Α. Κορδέλλας επισκέφθηκε την περιοχή και έπειτα από τρία χρόνια έπεισε τον Ιταλό μεταλλειολόγο Σερπιέρη για την ίδρυση της αρχικής εταιρείας ένα χρόνο μετά το 1864. Το 1867 βρίσκει το δημιούργημα των Κορδέλλα – Σερπιέρη να διαθέτει 18 καμίνους, εγκαταστάσεις μεταλλοπλυσίας, μηχανουργείο, σιδηρόδρομο και να απασχολεί 1.200 εργαζομένους. Θα επισκεφτούμε το κτίριο του Μηχανουργείου όπου εκεί σώζονται οι εργαλειομηχανές του εργοστασίου και θα περπατήσουμε μέχρι το συγκρότημα των θραυστήρων όπου θα γίνει αναφορά στην επεξεργασία του μεταλλεύματος ,στην ιστορία της πόλης και τη σχέση αυτής με το εργοστάσιο. Τα κτίρια που σώζονται μέχρι και σήμερα κατασκευάστηκαν το 1875-76, αμέσως μετά δηλαδή από την ‘γέννηση’ του Λαυρεωτικού ζητήματος που είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση της αρχικής και την δημιουργία εκ νέου δυο εταιρειών , της Γαλλικής και της Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου με την παραγωγική διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι 1988

Μετά το πέρας της ξεναγήσεως μας στους χώρους του τεχνολογικού πάρκου θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για μία βόλτα στην πόλη του Λαυρίου όπου υπάρχουν αρκετά αξιόλογα οικοδομήματα όπως το κτίριο του δημαρχείου στο λιμάνι το οποίο χτίστηκε το 1864 για να στεγάσει τα γραφεία και το σπίτι του διευθυντή της Γαλλικής εταιρείας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν το ρολόι στο λιμάνι, κατασκευής του 1870 που αποτελούσε την είσοδο της τότε Ελληνικής εταιρείας Μεταλλουργείων, η Γαλλική σκάλα του λιμανιού καθώς και η γραφική ψαραγορά στο κέντρο της πόλης. Αξίζει μια σύντομη επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο (επισκέψιμο μέχρι τις 14:30) και στο ορυκτολογικό μουσείο (επισκέψιμο μέχρι τις 12:00) το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του μεγάλου ατμήλατου μεταλλοπλυσίου , βιομηχανικού επιτεύγματος του 19ου αιώνα. Τέλος η πόλη του Λαυρίου προσφέρει πληθώρα επιλογών για φαγητό τόσο στην γραφική αγορά στο κέντρο της πόλης όσο και στο λιμάνι. Κατά την διάρκεια της βόλτας μας μπορεί ο καθένας ελεύθερα να επιλέξει που θα γευματίσει μέχρι την ώρα της επιστροφής μας στην Αθήνα .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.