Γράφει ο Δημ. Θ. Κύρου

Φιλόλογος

Στα τέλη του 18ου αιώνα (υποθέτουμε το 1770 περίπου) γεννήθηκε σε χωριό της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ο μετέπειτα αγωνιστής του 1821, γνωστός με το όνομα Νικούνωρ1 (χωρίς πατρώνυμο ή επώνυμο). Άλλες προσωπικές ή οικογενειακές πληροφορίες δεν έχουμε γι’ αυτόν, εκτός του ότι, όταν ήρθε σε ηλικία γάμου (υποθέτουμε το 1800 περίπου), νυμφεύθηκε κάποια Κασσανδρινή (υποθέτουμε) γυναίκα, με την οποία απόκτησε ένα γιό, τον Δημήτριο. Κατά την επανάσταση του 1821, στην οποία η Χαλκιδική είχε έντονη συμμετοχή, πήρε μέρος σ’ αυτήν2, προφανώς στην Κασσάνδρα, η οποία έπαθε μεγάλη καταστροφή τον Νοέμβριο του 1821. Δεν γνωρίζουμε την παραπέρα τύχη του Νικούνωρ μετά τον «χαλασμό» της Κασσάνδρας.

Ο γιός του Δημήτριος (του Νικούνωρ) το 1823 έφυγε από την Κασσάνδρα και εγκαταστάθηκε στην Ύδρα. Δεν γνωρίζουμε την χρονική διάρκεια της εκεί παραμονής του. Γνωρίζουμε όμως ότι το 1844 υπηρετούσε, ως επιστάτης στο λειτουργούν στην Άνδρο λοιμοκαθαρτήριο, δηλ. στο μέρος όπου στάθμευαν υποχρεωτικά για κάθαρση πλοία και ταξιδιώτες από το εξωτερικό σε περίπτωση επιδημίας (κοινά καραντίνα)3. Ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) με αριθμό 16 και ημερομηνία 19-5-1944, στη σελίδα 774.

Πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες καταγράφονται στο Έγγραφο: «Κατάλογος του προσωπικού των υπό την Διοίκησιν Τήνου υπαλλήλων υπαγομένων εις το Υπουργείον των Εσωτερικών». Ο Κατάλογος5συντάχθηκε στην Άνδρο στις 14 Απριλίου 1844 και τον υπογράφει «Ο υγειονόμος Α. Ζάννης» και το ακριβές αντίγραφό του («Διά την ακρίβειαν της αντιγραφής») συντάχθηκε στην Αθήνα στις 5 Μαϊου 1844 και το υπογράφει «Ο υπουργικός γραμματεύς Α.Ι. Χαραλάμπης» (βλέπε φωτοαντίγραφο).

Σημειώσεις:

  1. Πιστεύω ότι ο ορθός τύπος του ονόματος είναι Νικάνωρ, όνομα, που υπάρχει και στο ορθόδοξο Αγιολόγιο και είναι σε χρήση των μοναχών.

  2. Βλ. Νικολάου Εμμ. Παπαοικονόμου, Προσωπογραφία αγωνιστών του 1821 από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Όψεις της συμβολής της Μακεδονίας στην Επανάσταση του 1821 και στη συγκρότηση του πρώτου τακτικού στρατού του Ελληνικού κράτους, Θεσσαλονίκη 2016, σ. 140.

  3. Πάπυρος-Λαρούς, Επίτομον πλήρες εγκυκλοπαιδικόν και ερμηνευτικόν Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσας, Αθήναι 1972, σ. 687.

  4. Την πληροφορία μου έδωσε ο Νικ. Παπαοικονόμου και τον ευχαριστώ.

  5. Βρίσκεται σε φωτοαντίγραφο και στο Αρχείο μου, προσφορά του Νικ. Παπαοικονόμου. Ευκαιριακά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον Κατάλογο, που έχει μόνο 2 ονόματα, καταγράφεται, ως 2ο πρόσωπο, ο Υδραίος ναυτικός αγωνιστής Γκίκας Δόντας ως «φύλαξ του λοιμοκαθαρτηρίου Άνδρου».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.