Του ΓΙΩΡΓΟΥ E. ΔΑΡΔΑΝΟΎ

Η γεωπολιτική σημασία και το απομεμακρυσμένο των νησιών των Κυκλάδων έκαναν από πολύ παλιά, αναγκαία την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, τόσο των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των απανταχού της γης Κυκλαδιτών.

Τον σκοπό αυτό επιτελεί από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της η εφημερίδα «Ανδριακή». Πρώτος εκδότης της, το 1957, ο ευπατρίδης Οδυσσέας Ι. Γιαννούλης που καταγόταν από τον Φελλό. Η εφημερίδα το 1982 πέρασε στα χέρια της φιλολόγου Μόσχας Δερτούζου που καταγόταν από τις Στραπουργιές, ενώ αναπτύχθηκε στα χέρια του έγκριτου δημοσιογράφου Ανδρέα Φωτόπουλου. Σήμερα βρίσκεται στα ικανά χέρια της Μαριάννας Φωτοπούλου-Μαργέτη.

Ο κόσμος της δημοσιογραφίας ξεχώρισε κατά καιρούς για την ουσιαστικότατη και σημαντικότατη συμβολή του στην εξέλιξη και ανάπτυξη του τόπου, αλλά και ευρύτερα, της ελληνικής κοινωνίας, σε παλαιότερους αλλά και σε νεότερους χρόνους. Η «Ανδριακή» συμμετέχει ενεργά στον σκοπό αυτό: μέσα από αναρίθμητα άρθρα, τα περισσότερα με ειδησεογραφικό ή και καθαρά δοκιμιακό χαρακτήρα, τα οποία δημοσιεύονται αδιάλειπτα εδώ και 60 χρόνια, αναδύεται η ζωή του ελληνι­σμού στην διαχρονική της διάρκεια και ιδίως η προσωπικότητα των πνευματικών ανθρώπων της Άνδρου, των οποίων ενεργός και απεριόριστη στάθηκε η μέθεξη στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, όσα ανάγονται στους τομείς της παιδείας, των γραμμάτων και αυτά που έχουν ως αντικείμενο τα εθνικά θέματα, τον πολιτικό ή τον κοινωνικό βίο, την ναυτοσύνη, τον πολιτισμό και την παράδοση της Άνδρου και των Κυκλάδων γενικότερα.

Η 60ή επέτειος κυκλοφορίας μιας τοπικής εφημερίδας είναι από μόνη της ένα ιδιαίτερο και αξιομνημόνευτο γεγονός την εποχή του διαδικτύου και της γρήγορης και ευκαιριακής ειδησεογραφίας. Σημαίνει ότι η εφημερίδα που κατόρθωσε να επιβιώσει, μέσα από τις αντικειμενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με περιορισμένα έσοδα είναι τόσο αντικειμενική, ειλικρινής και αγαπητή, που έχει κερδίσει την αποδοχή και την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού της κοινού.

Η έκδοση και πολυετής κυκλοφορία της «Ανδριακής», στηρίζεται και στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, τόσο ως προς τη μορφή η οποία εξελίχτηκε κατά την πάροδο των ετών κυρίως από την τελευταία ιδιοκτήτρια Μαριάννα Φωτοπούλου-Μαργέτη , όσο και ως προς το περιεχόμενο, που δεν είναι μόνο ενημερωτικό, αλλά και ελεγκτικό και σχολιαστικό των γεγονότων και θεμάτων της επικαιρότητας του νησιού μας, τα οποία δεν διστάζει να θίξει, αν το κρίνει απαραίτητο, πάντα όμως στα πλαίσια της ευπρέπειας, της αντικειμενικότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που διέπει την εφημερίδα από την πρώτη έκδοσή της ως και τις μέρες μας.

Χρειάστηκαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες, «κόντρα στα σημεία των καιρών» για να καταφέρει μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, να διευρύνει την αξιοπιστία της, να κερδίζει σε κύρος και να εδραιώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδηση όλων μας.

Με ποιότητα και κοσμιότητα, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει για πολλές δεκαετίες την επιτυχημένη πορεία της μέσα στο χρόνο, αφοσιωμένος διάκονος της έγκυρης ενημέρωσης που απαιτεί το μέλλον των κατοίκων της Άνδρου και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.