4,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο»,  για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών. Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη και χρηματοδότηση

Την δυνατότητα να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια, δίνει στα νοικοκυριά της Περιφέρειας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», μέσα από το οποίο θα διατεθούν πόροι ύψους 4.194.378 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση με τίτλο « Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών», για την υποβολή προτάσεων  προς ένταξη και χρηματοδότηση, από τον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η πρόσκληση απευθύνεται στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.ΑΕ) , ως δυνητικό δικαιούχο, το οποίο θα υποδέχεται, θα αξιολογεί και θα εντάσσει τις προτάσεις των ωφελουμένων ιδιωτών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, που έχουν αποδεδειγμένα μικρή ενεργειακή απόδοση και οι οποίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ιδία κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ή στις οποίες θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης η οποία θα αφορά, είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης θα προκύψει από την εκ των προτέρων αξιολόγηση χρηματοδοτικού μέσου για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα που υλοποιείται. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προγράμματος θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη και ενδεχομένως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικά κίνητρα θα καθοριστούν επίσης για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κλπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Η δράση υποστηρίζει την κάλυψη ανάγκης εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των νοικοκυριών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι από την 1η /10/2017 έως και τις 30/11/2017.

 

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Αγγελική Παλαιολόγου, τηλ. 22813 60819, e-mail: agelpale@mou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.