Ξεχωριστή και υποδειγματική στο είδος της ήταν η εικαστική έκθεση «Εύκρατη Ζώνη» που απόλαυσε το κοινό κατά τα εγκαίνια των 23ων «Πλόων», στις 22.7.2017, στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου. Για το σπουδαίο πολιτιστικό αυτό γεγονός, με διαδρομή 23 χρόνων, πλήθος κόσμου από νωρίς είχε προσέλθει στο αρχοντικό κτίριο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα οι δύο όροφοι να είναι κατάμεστοι από Ανδριώτες, αλλά και επισκέπτες του νησιού.

Στα εγκαίνια ένθερμος ήταν ο λόγος του Προέδρου κ. Νίκου Σιγάλα, ο οποίος τόνισε την ουσιαστική ποιοτική συνεισφορά του Ιδρύματος στην Τέχνη, που προσφέρεται αφιλοκερδώς στο κοινό κάθε χρόνο, παρά την κρίση και τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ενώ η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά – Επιμελήτρια του Ιδρύματος τόνισε στις σχέσεις φύσης, τέχνης και ζωής. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με έναν σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη.

Αργά το βράδυ, οι προσκεκλημένοι του Ιδρύματος και ο κόσμος της Άνδρου παρακολούθησε επιπλέον (με προσφορά των Ιδρυμάτων Κυδωνιέως & Μωραϊτη) μια συναυλία του μοναδικού Διονύση Σαββόπουλου. Τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου με τους συνεργάτες του, την «δική» μας Κατερίνα Πολέμη, την Εύη Μάζη, τον Δημήτρη Λάππα και τον Θέμο Σκανδάμη, ήταν από το θρυλικό του «Φορτηγό», που όπως ανέφερε ο ίδιος, αποτελεί τη δική του πορεία από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, συνδέοντας έτσι τους «ΠΛΟΕΣ» του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως με τη δική του «πλεύση» στον κόσμο της μουσικής. Χαρακτηριστικός ο Νιόνιος είπε μεταξύ άλλων: «Το «Ήλιε Αρχηγέ» θυμάμαι έλεγε «Ήλιε κόκκινε αρχηγέ», αλλά με τη λογοκρισία έγινε «Ήλιε, ήλιε αρχηγέ» και έτσι το έμαθε ο κόσμος και το κράτησα. Δεν το αποκατέστησα, γιατί περνώντας τα χρόνια δεν το ήθελα και εγώ ο ίδιος πια, ούτε να ’ναι κόκκινος ούτε πράσινος ούτε μπλε. Ήθελα να ’ναι ένας έφηβος που κάνει τον ήλιο αρχηγό του, ανεξαρτήτως χρώματος. Το πρωτοτραγούδησα κάπου στο Περιστέρι, σε μία συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν θυμάμαι, ήταν για κάποια απεργία. Μαζεύτηκε ο κόσμος σε ένα γήπεδο και επειδή δεν είχαμε φως είχαμε βάλει δυο αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά από τη σκηνή να ’χουνε αναμμένα τα φώτα. Το τραγούδι είχε τεράστια επιτυχία. Την άλλη μέρα το είχε κάνει γελοιογραφία ο Μποστ στην «Αυγή».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εφοπλιστές, κρατικοί λειτουργοί, καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, ακαδημαϊκοί συλλέκτες κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.