• Ο δήμος

«Σημαντική εξέλιξη για το μέγα ζήτημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού μας εδώ και δεκαετίες και δεν είναι άλλο από τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, είναι η θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για την υδρογεωλογική μελέτη (στο πλαίσιο της έκδοσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΥ). «Ο αγώνας και οι κόποι των υπηρεσιών και των ανθρώπων του Δήμου Άνδρου ανταμείβονται και, πλέον, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα σπουδαίο έργο που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης. Να σημειωθεί ότι έπειτα από επικοινωνία του Δημάρχου στις 19/10/2017 με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λάβαμε τη διαβεβαίωση για την σύγκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), προκειμένου να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Δήμος Άνδρου είχε αποστείλει έγγραφο στις 25-07-2017 στο ΠΕΣΠΑ για την επίσπευση της περιβαλλοντικής διαδικασίας, αμέσως μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που εκδόθηκε στις 20-07-2017. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία, που είχαν ζητηθεί στην συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ, στάλθηκαν από τον Δήμο Άνδρου στις 09/12/2016. Από την ημέρα εκείνη, μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε διαρκώς νέα εμπόδια, τα οποία έχουν ουσιαστικά επιλυθεί (εντολή για υδρογεωλογική έκθεση και μετά εντολή για υδρογεωλογική μελέτη, νομιμότητα ανάθεσης υδρογεωλογικής, δύο διοικητικά δικαστήρια, γνωμοδότηση υπηρεσιών για την υδρογεωλογική και απαιτητή απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων -διαδικασία που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο).

Να σημειωθεί δε ότι -για πρώτη φορά- μελέτη έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή ΧΥΤΥ πέρασε τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο, όσο και από το Περιφερειακό. Παράλληλα, ο Δήμος Άνδρου συγκέντρωσε τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο νόμος,  και άλλους φορείς και συγχρόνως «κέρδισε» διοικητικά δικαστήρια, με πιο πρόσφατη την υπόθεση της αίτησης αναστολής της υδρογεωλογικής μελέτης του ΧΥΤΥ, την οποία και κέρδισε ο Δήμος μας (με την από 18/09/2017 διαβίβαση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά).

Παρά τα εμπόδια που μας έβαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τις καθυστερήσεις από τις Υπηρεσίες που ζητούσαν πρόσθετες μελέτες, καθώς και κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις, επιμείναμε και αποδείξαμε ότι θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα και να υλοποιήσουμε το έργο αυτό με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά.

Ευελπιστούμε πως στο εξής οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΥ, που το νησί μας έχει ύψιστη ανάγκη. Όσο για αυτούς που θα βρεθούν απέναντί μας, σκοπίμως ή δολίως, ο Δήμος Άνδρου πλέον επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.»

  • Ο Έπαρχος Άνδρου

Η στασιμότητα που παρατηρείται στην διαδικασία της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΥ Άνδρου τα τελευταία δύο χρόνια είναι αδικαιολόγητη. Ιδίως η στασιμότητα από τον Ιούλιο του 2017 είναι εντελώς παράλογη και πρέπει να λάβει τέλος άμεσα. Το αδιέξοδο που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι, αλλά και αυτό που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον για τα σκουπίδια της Άνδρου είναι κάτι παρά πάνω από επικίνδυνο για το νησί μας. Και γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση με δεδομένη την ύπαρξη κινδύνου για την απώλεια της χρηματοδότησης του έργου. Κάτι καταστροφικό για το παρόν και το μέλλον της Άνδρου. Τα παραπάνω με οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εισαχθεί το έργο στο ΠΕΣΠΑ και αυτό να αποφασίσει αξιολογώντας τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων της πολιτείας.

Στο νησί μας υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά κατεπείγουσα ανάγκη ρύθμισης του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται σήμερα τα σκουπίδια στην Άνδρο είναι απαράδεκτός και επιβάλλεται να τον αλλάξουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκίνησα σειρά συναντήσεων (τρεις) για το θέμα. Αρχικά την Τρίτη 17.10.2017 συναντήθηκα στην Σύρο με τον Προϊστάμενο Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Παναγιώτη Παπιόπουλο καθώς και με τον κ. Νόκα, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου. Μετά την συνάντησή μου αυτή, την Τετάρτη 18.10.2017 κ. Νόκας έστειλε στον κ. Παπιόπουλο την τελική γνωμοδότηση που εκκρεμούσε.

Την Πέμπτη 19.10.2017 και με δεδομένη την νέα γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων επισκέφθηκα στον Πειραιά τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη παρουσία του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Πολυχρονάκη με θέμα συζήτησης το ερώτημα μου «για ποιο λόγο δεν εισαγάγουν το θέμα της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΥ Άνδρου στο ΠΕΣΠΑ».

Μετά από μακρά και διεξοδική συζήτηση όπου έθεσα ανοιχτά επί τάπητος υπηρεσιακές καθυστερήσεις, εξωθεσμικές κωλυσιεργίες, πολιτικές παρεμβάσεις, οι δύο συνομιλητές μου δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα εισαχθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ.

Από την μεριά μου, τους ξεκαθάρισα πως το νησί δεν αντέχει άλλη αναβολή. Επίσης διευκρίνισα ότι ποτέ δεν κατανόησα γιατί τρεις (3) μήνες μετά από την πλήρη ολοκλήρωση των συμπληρωματικών στοιχείων του φακέλου (Ιούλιος 2017) το θέμα δεν είχε εισαχθεί από τον πρόεδρο του οργάνου κ. Θεοδωρίδη στο ΠΕΣΠΑ.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες (διοικητικές, υπηρεσιακές, πολιτικές, κοινωνικές, υγειονομικές κλπ) για το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας πολλά χρόνια. Εδώ που φτάσαμε το επόμενο βήμα μου είναι να ζητήσω ευθύνες με κάθε νόμιμο τρόπο για όλα αυτά, εάν συνεχίσει η παρακώλυση της διαδικασίας.

Οποιαδήποτε άλλη αναβολή του θέματος δεν θα είναι ανεχτή και θα θεωρηθεί υπηρεσιακή και διοικητική ολιγωρία. Αλλά και θα καταμαρτυρά την συνέχιση των παραπολιτικών παρεμβάσεων από γνωστούς κυβερνητικούς παράγοντες. Τέλος ξεκαθάρισα στους συνομιλητές μου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την λήψη απόφασης και την ανάγκη να ξεπεράσουν τις όποιες πιέσεις ασκούν οι εκφραστές του απόλυτου τίποτα που παρενέβησαν και παρεμβαίνουν άλλοτε υπηρεσιακά και άλλοτε κυβερνητικά καταδικάζοντας το νησί μας και τους κατοίκους του.

Αν δεν προχωρήσει σε απόφαση το ΠΕΣΠΑ μετά από δύο ολόκληρα χρόνια άσκοπων αναβολών δηλώνω ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες για αναζήτηση ευθυνών στους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέχονται αυτή την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση στην Άνδρο.

Το ΠΕΣΠΑ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους αξιολογώντας όλα τα υπηρεσιακά δεδομένα που έχει στα χέρια του. Ζητούμε απόφαση. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές λογικές σε βάρος της Άνδρου πρέπει να λάβουν τέλος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι Ανδριώτες στο σύνολο τους δεν θα ανεχτούν συνέχιση του αδιεξόδου που οδηγεί τον τουρισμό και το νησί μας στην καταστροφή.

Με την σκέψη στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου αναμένουμε την συνέχιση της σύννομης διαδικασίας.

Άνδρος 23 Οκτωβρίου 2017

  • Ο επικεφαλής ελάσσονoς Αντιπολίτευσης Δ.Ά.

«Η μάχη για τη πίτα των επερχόμενων εκλογών…. Για άλλη μια φορά το τοπικό κατεστημένο πολιτικό σύστημα στόχευσε τον Επικεφαλής της Παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας», με όχημα τον γνωστό γκεμπελίσκο-λιβελογράφο, τον πλέον ικανό στην παραπληροφόρηση, στον κιτρινισμό και στις παρελκυστικές απαντήσεις. Μόνο που τελικά ο πόλεμος δεν είναι για τον ΧΥΤΥ, ένα υπαρκτό πρόβλημα με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που έπρεπε έχει λυθεί εδώ και χρόνια, αλλά για το ποιος θα πάρει προβάδισμα ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Έτσι, προκειμένου να κατηγορήσουν τον Γιάννη Καπάκη για δήθεν παρέμβαση στις υπηρεσίες, όσον αφορά τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, ομολόγησαν αβίαστα το αντίθετο, δηλαδή ότι τελικά οι ίδιοι παρεμβαίνουν με ιταμό τρόπο. Πλέον άρχισαν και να εκβιάζουν τόσο τις υπηρεσίες, όσο και τις ομάδες πολιτών, οι οποίες αγωνίζονται για να τηρηθεί η νομιμότητα, που τελικά δεν φαίνεται ότι είναι δεδομένο στον τόπο μας. Πρώτος και καλύτερος ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος άνευ χαρτοφυλακίου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, με άρθρο του και υπερακοντισμένο το ΕΓΩ, μας δηλώνει κομπορρημονώντας ότι για τρεις συνεχείς ημέρες περιδιάβαινε τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, προκειμένου να τις πιέσει, ώστε να εισάγουν την υπόθεση στο ΠΕΣΠΑ. Μάλιστα, καταλήγει εκβιάζοντας τους υπαλλήλους ότι, αν δεν προχωρήσουν στην επιλογή που ο ίδιος θα ήθελε, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναζήτηση ευθυνών στους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες (sic). Αναρωτιόμαστε, όπως και όλοι, με ποια θεσμική αρμοδιότητα ο Περιφερειακός Σύμβουλος παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην όλη υπόθεση για την οποία την ευθύνη έχει από τον Νόμο ο Δήμος Άνδρου. Ποιος τον εξουσιοδότησε να μιλάει και να δρα για λογαριασμό του Δήμου; Δεν το φανταζόταν ούτε στο πιο εφιαλτικό σενάριο ο ρέκτης Δήμαρχος, που αγωνίζεται για πάνω από τρία συναπτά έτη για την πάση θυσία χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα – αν και ως αντιπολίτευση ήταν λυσσαλέος πολέμιος της θέσης αυτής – ότι θα έβγαινε δεύτερος και καταϊδρωμένος από τον «πληθωρικό» κύριο Δημήτρη Λοτσάρη. Έτσι, με μια δεύτερη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Δήμου ενημερωνόμαστε για αυτό που προηγούμενα και με το «καλημέρα» μας γνωστοποίησε διαμέσου του «έγκριτου» και «αντικειμενικού» δημοσιογράφου ότι έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Υδάτων, κυρίου Νόκα. Μας κόμισαν γλαύκας εις Αθήνας! Τώρα, πώς οι δύο δελφίνοι για τον θώκο του επόμενου δημάρχου γνώριζαν πολύ νωρίτερα τη γνωμοδότηση, την οποία αγνοούσε η αρμόδια υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Αιγαίου στον Πειραιά μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, παραμένει αδιευκρίνιστο. Και δε φτάνει αυτό. Το δηλητήριο για τον Δήμαρχο το έριξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών με ένα “like” με καρδούλες (!) στο άρθρο του κυρίου Λοτσάρη στο “fb”, το οποίο εν συνεχεία αποσύρθηκε! Φαίνεται η ήττα του στο θέμα της Αναπτυξιακής να τον πόνεσε πολύ και δεν άντεξε να μην το δείξει… Από την άλλη, ο Δήμαρχος, νιώθοντας την ανάσα του «ορμητικού» έπαρχου, έσπευσε με έναν χρησμό να ακυρώσει τον ασυγκράτητο και νεόκοπο υποψήφιο, γράφοντας χαρακτηριστικά «Η άνανδρη γραφή και η πολιτική αλαζονεία όταν πηγάζουν από την ημιμάθεια και εκφράζονται με ψηφοθηρικό θεατρινισμό επιφέρουν μόνο θλιβερά και επικίνδυνα αποτελέσματα. Ο νοών νοείτω!!!». Τώρα ποιος έτρεξε να κάνει το πρώτο σχόλιο; Μα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, λέγοντας ένα μεγάλο «μπράβο» στον Δήμαρχο! Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Εμείς τι να πούμε; Παραμένουμε άλαλοι. Κατά τα λοιπά, για όλα φταίνε ο Γιάννης Καπάκης και οι φίλοι του, ο οποίος είναι ο μοναδικός που από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αιρετοί και υπηρεσιακοί, το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ιδού και οι ανακοινώσεις των δύο δελφίνων: α) του Επάρχου http://enandro.gr/2014-07-08-16-03-59/3591-%CE%AD%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%85%CF%84%CF%85-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85.html β) του Δημάρχου http://enandro.gr/2014-07-08-16-03-59/3592-2017-10-23-13-55-24.html

Δημοτική Παράταξη ” Άνδρος της Ζωής μας”

Άνδρος, 23 Οκτωβρίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.