Ο καιρός κοντοζυγώνει και το «Αιγαίου Μέθεξις» είναι προ των πυλών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Δ. Α.(16.5.2018) “Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2018 η προθεσμία δήλωσης συμμετοχών στο βιωματικό φεστιβάλ. Για δήλωση συμμετοχών μπορείτε να απευθυνθείτε στον σύνδεσμο: http://www.aegeanmethexis.gr.

Η «Α» στο φύλλο που κυκλοφορεί επιδιώκει να συστήσει -όπως ρητά τηρεί τις υποσχέσεις της– τους ανθρώπους που υλοποιούν το «Πλέγμα» στην Άνδρο και το Αιγαίο, ταξιδεύοντας μας σε ονειρεμένους τόπους μέσα από τις διαύλους της παραδοσης με όχημα την μουσική και όχι μόνο… Απολαύστε αυτό το ταξίδι.

 Τι είναι το Πλέγμα; 

Το «Πλέγμα» (www.plegma.org)  είναι  αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014, με έδρα το νησί του Σκοπέλου. Αποστολή μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων πολιτισμού προσβάσιμων από όλες τις ομάδες πληθυσμού, μέσω των οποίων ενδυναμώνεται η πολιτιστική πολιτική σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, πέρα από ηλικιακούς, μορφωτικούς, γεωγραφικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς.

Στους καταστατικούς μας σκοπούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πολιτιστική διαχείριση και δικτύωση, η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων. Το Πλέγμα αποτελείται επίσης από ένα μεγάλο δίκτυο αξιόλογων συνεργατών και εθελοντών.

Από το 2014 παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση έργων πολιτισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, υλοποιούμε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων, καθώς επίσης προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού. Έκτοτε  διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Xίου «Στο νησί της μαστίχας». Διοργανώνουμε επίσης σεμινάρια πολιτιστικής διαχείρισης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις υπό τον τίτλο CultureSeminars με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνουμε τον ανοικτό κύκλο συζητήσεων για τον τουρισμό OpenTourism σε Κυκλάδες και Σποράδες. Παράλληλα έχουμε διοργανώσει εκθέσεις («Από γενιά σε γενιά», «PlaymoGreek»), καμπάνιες κοινωνικής ευαισθητοποίησης («Χορεύοντας χωρίς σύνορα»), συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα («Από γενιά σε γενιά»), θεατρικές παραγωγές («Ο Κατάθλας»). Τέλος, αναπτύξαμε το μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι για την παραδοσιακή μουσική και το χορό, το DancefestivalGR Quiz.

Πως ξεκινήσατε;

Τυπικά ξεκινήσαμε την ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής διαδρομή μας ως οργανισμός τον Φεβρουάριο του 2014. Όμως η ιδέα της συνεργασίας μας άρχιζε να ωριμάζει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν γνωριστήκαμε στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με αντικείμενο τη διοργάνωση φεστιβάλ. Προϋπήρξε δηλαδή μια φιλία που αναπτύχθηκε στη βάση των κοινών μας ενδιαφερόντων πριν υπάρξει εταιρική σχέση.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη του κοινού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα και την κοινωνική ζωή, η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασιών, η δημιουργία πολιτιστικών δικτύων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και η διαρκής επιμόρφωση των πολιτιστικών διαχειριστών. Στόχος μας είναι να θέτουμε στοιχήματα με τους εαυτούς μας και να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι, δοκιμάζοντας νέα πράγματα, αλλά και να αναπτύσσουμε τους ανθρώπους που συσπειρώνονται γύρω μας.

Τι θέλετε, τι περιμένετε από την Άνδρο και τους ανθρώπους της;

Η δραστηριότητά μας στην Άνδρο ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση του πρώτου OpenTourism Κυκλάδων, το οποίο επαναλάβαμε και φέτος. Στο τέλος του Μαρτίου (27-29) θα φιλοξενήσουμε στην Άνδρο το European Network of Cultural Centres, του οποίου είμαστε μέλος, διοργανώνοντας από κοινού ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων πολιτιστικών διαχειριστών από το εξωτερικό με τίτλο Bridge between cultural centres. Τέλος, τον Ιούνιο (15-17) διοργανώνουμε στο Μπατσί το βιωματικό πρόγραμμα «Αιγαίου μέθεξις», το οποίο απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που αναζητά τη βιωματική ενασχόληση με το λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου και που ενδιαφέρεται για το χορό, τη μουσική και την αυθεντική διασκέδαση. Η Άνδρος, αποδεικνύεται, επομένως ότι μας εμπνέει και μας κινητοποιεί να αναπτύξουμε  πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες.

Υπάρχει ανταπόκριση και πως την αντιλαμβάνεστε;

Η ανταπόκριση στις προτάσεις μας είναι ιδιαίτερα θετική. Μας τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη που μας εκφράζεται τόσο από θεσμικούς φορείς, όσο και από άτυπες ομάδες ή μεμονωμένα πρόσωπα που ζουν, κατάγονται, δραστηριοποιούνται ή απλώς αγαπούν το νησί.

Που εκτείνεται η δράση σας μόνο στο νησί σε τοπικό επίπεδο η έχετε βλέψεις πέρα από το νησί στις Κυκλάδες και πέρα ίσως από αυτές;

Δράσεις του Πλέγματος πέραν αυτών που πραγματοποιούνται στην Άνδρο και τις οποίες προαναφέραμε, έχουν πραγματοποιηθεί  στην Αθήνα, τη Σκόπελο, τη Χίο, τη Λάρισα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, τα Ιωάννινα. Ταυτόχρονα, έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σημαντική εξωστρέφεια και να συμμετάσχουμε σε προγράμματα και δράσεις στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Τσεχία και Ρουμανία). Μας χαροποιεί επίσης ιδιαιτέρως ότι για τις δράσεις μας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με τους οποίους έχουμε πραγματοποιήσει διαλέξεις, έρευνες και πρακτικές ασκήσεις φοιτητών.

Τι σημαίνει Αιγαίου Μέθεξις και πως με κέντρο το Μπατσί η Δράση θα απλωθεί στο νησί;

«Αιγαίου μέθεξις» σημαίνει ψυχική συμμετοχή στο Αιγαίο, στον πολιτισμό του, την παράδοση του, την πολιτισμική του κληρονομιά, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραδοσιακή μουσική και το χορό, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τον αγροδιατροφικό του πλούτο και την γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να προσεγγίσουμε κάθε άνθρωπο που αναζητά τη βιωματική ενασχόληση με το λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου και που ενδιαφέρεται για το χορό, τη μουσική και την αυθεντική διασκέδαση και στο πλαίσιο αυτό να αναδείξουμε στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της παράδοσής μας, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ζήσουν αλλά και να κατανοήσουν κάποια πράγματα που για εμάς αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, της διατροφής και του τρόπου με τον οποίο διασκεδάζουμε και που πολλές φορές αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα και τη σημασία τους.

Πως εμπλέκεται το κοινό σας;

Ζητούμενο για τους σύγχρονους πολιτιστικούς οργανισμούς που επιζητούν τη βιωσιμότητα των δράσεών τους είναι η ανάπτυξη του κοινού τους, δηλαδή, η δυνατότητα να προσεγγίζεις όλο και περισσότερες διαφορετικές ομάδες πέρα από αυτές που έρχονται άμεσα σε επαφή με το έργο του φορέα. Αυτή είναι και η δική μας λογική σε μεγάλο βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούμε διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και αναζητούμε συνέργειες σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης ενός προγράμματος, από τη γέννηση της ιδέας στο σχεδιασμό, από την υλοποίηση στην αποτίμηση. Μας ενδιαφέρει επίσης ιδιαίτερα να σχεδιάζουμε δράσεις που προσπαθούν να ξεπερνούν γεωγραφικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς

Τι σχέδια έχετε;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολιτισμού και οι θεατρικές παραγωγές.

Είστε δύο νέες γυναίκες η Μαρία Ψαρρού και η Ειρήνη Πιττακίδου “αντιμέτωπες” με την κλειστή κοινωνία ενός μικρού τόπου. Πως διαχειρίζεστε αυτή την κατάσταση;

Η Άνδρος κατά τη γνώμη μας είναι ένα νησί προικισμένο από τη φύση, με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα, της οποίας σε μεγάλο βαθμό είμαστε φορείς της. Η Ειρήνη είναι γέννημα – θρέμμα, της Άνδρου, ο Κώστας και η Μαρία έλκουν την καταγωγή τους από την Καππαριά. Η Κωνσταντίνα την αγάπησε «φυσικά», καθώς διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική της γενέτειρα, τη Σκόπελο. Δεν θεωρώ ότι η κοινωνία ης Άνδρου είναι στατική αλλά μάλλον δυναμική. Στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε πολλές φορές κλειστή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι περισσότεροι άνδρες του νησιού ήταν ναυτικοί που έλειπαν μεγάλα διαστήματα από το νησί στην παραγωγική τους ηλικία, αναπτύσσοντας δηλαδή δραστηριότητες σε άλλα μήκη και πλάτη της γης, ενώ οι σύζυγοί τους έπρεπε να διατηρήσουν ενωμένες τις οικογένειές τους και να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Στην εποχή μας το στερεότυπο αυτό έχει διαφοροποιηθεί  κατά πολύ. Η Άνδρος είναι τόπος παραθεριστικής κατοικίας, τουριστικός προορισμός, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Έχει αποκτήσει σημαντική εξωστρέφεια, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών πολιτιστικών ιδρυμάτων, των αξιόλογων εικαστικών εκθέσεων, του Διεθνούς φεστιβάλ Άνδρου, των αθλητικών διοργανώσεων που πραγματοποιούνται στο νησί και φυσικά των πιστοποιημένων μονοπατιών της, καθώς επίσης και πολλών άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων πρωτοβουλιών φορέων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών.

Με ποιους συνεργάζεστε και πώς;

Το «Αιγαίου μέθεξις» έχουμε τη χαρά να πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού Νίκου Οικονομίδη και την επιστημονική εποπτεία της  Δρ Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντριας, επιστ. Συνεργάτιδος του  Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Η ομάδα των εισηγήσεων μας αποτελείται επίσης από καταξιωμένους δασκάλους παραδοσιακών χορών, (Γιώργος ο Λιάρος,  Γεωργία  Ξανθού,  Διονυσία Εφεντάκη και Μαρία Μπαφαλούκου), μουσικούς (Νίκος Τσαντάνης, Πάνος Βέργος, Αλέξανδρος Κλειδωνάς και Νίκος Οικονομίδης) και λαογράφους – εθνομουσικόλογους  (Χάρης Σαρρής, Αικατερίνη Καμηλάκη, Γιάννης Ξανθός). Έχουμε επίσης, τη χαρά το Αιγαίου Μέθεξις να πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Άνδρου και του Andros’ Cycladic Tourism Network. Καταλυτική είναι και η συνεισφορά των χορηγών μας : της Προμηθευτικής (μέγας χορηγός), της Golden star ferries (χρυσός χορηγός) και της μπύρας Νήσος (χρυσός χορηγός), της Cycladian harmony, της Σάριζα, του Αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών «Η αρχόντισσα του Αιγαίου», της Angela Strati Photography, του J.A. Photography και της Ευτυχίας, αλλά και των χορηγών επικοινωνίας : της Ανδριακής, του Asteras 92, της Κοινή Γνώμης, του Περιοδικού Χορεύω, του TV1 Σύρος και του Travel Greece Magazine.

Ποιοι είστε;

Μ. Ψαρρού,          Κ. Πολύμερος,          Ε. Πιττακίδου,            Κ. Αγγελέτου

H Μαρία Ψαρρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε το 2004 από το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2006 πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή το 2016. Έχει αποκτήσει ευρύ φάσμα εργασιακής εμπειρίας στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εργαζόμενη στο δημόσιο (Δήμος Κορθίου Άνδρου, Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Δήμος Αμαρουσίου, ΙΔΕΚΕ, ΙΝΕΠ), τον ιδιωτικό (Kulturexperten, εταιρείες πολιτισμού, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, κέντρα επιμόρφωσης και κατάρτισης) και τον τρίτο τομέα (ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Andros Routes). Έχει επίσης διδάξει σε σεμινάρια που οργανώνουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί στα θέματα Πολιτιστικό Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ, Δημόσιες Σχέσεις, Έρευνα Μάρκετινγκ, Στοιχεία Οικονομικής Θεωρίας – Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε συνέδρια σε θέματα πολιτιστικής διοίκησης, πολιτιστικού μάρκετινγκ και φεστιβάλ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ακαδημαϊκές εργασίες για θέματα πολιτιστικής πολιτικής, φεστιβάλ πολιτιστικού μάρκετινγκ καθώς και πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι μέλος του International Scientific Committee for Documentation of Cultural Heritage (CIPA), του European Association of Cultural Researchers, του International Festival and Event Association, του Europa Nostra καθώς και του σωματείου «Διάζωμα», σε επιστημονικούς φορείς στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και μέλος της συντακτικής ομάδας του CityBranding.gr.

 

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού Πολιτιστική Διαχείριση: Θέατρο, Μουσική και Χορός του Universidad Complutense της Μαδρίτης, όπου υπήρξε υπότροφος του ICCMU. Το πρώτο της πτυχίο ήταν από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, με ειδίκευση στο Marketing και τις Διεθνείς Σχέσεις. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται εποχιακά σε τουριστικές επιχειρήσεις ενώ από τα φοιτητικά της χρόνια απασχολήθηκε στη  Greenpeace Ελλάδος. Αργότερα δούλεψε σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φεστιβάλ  και μεγάλες διοργανώσεις στη Μαδρίτη έως το 2009,  Εργάστηκε ως βοηθός και υπεύθυνη παραγωγής, project manager, tour manager, ενώ απέκτησε σημαντική εμπειρία σε τμήματα promotion, communication και δημοσίων σχέσεων.  (Asociación Cultural Plural Ensemble, IV Festival Commedia Della Arte, El Teatro del Finikito, IV Encuentros de Creación en Maggalia). Το 2009, εργάστηκε στο Δίκτυο Εναλλακτικών Θεάτρων της Ισπανίας (Red de Teatros Alternativos), ως διευθύντρια παραγωγής και project manager. Από την εμπειρία της αυτή, έμαθε τις λειτουργίες των πολιτιστικών δικτύων.Έκτοτε οραματίζεται την δημιουργία και βιώσιμη λειτουργία πολιτιστικών δικτύων στην Ελλάδα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε λογιστικό γραφείο στη Σκόπελο από το οποίο αποκόμισε χρήσιμες λογιστικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις.Το 2012 απασχολήθηκε στο Δήμο Σκοπέλου, στο τμήμα της τουριστικής επιτροπής, όπου διατελούσε και μέλος ενώ συμμετείχε σε αρκετές διεθνής τουριστικές εκθέσεις (Βερολίνο, Μόσχα, Βουκουρέστι). Έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις και ομιλίες σε συνέδρια σχετικά με θέματα πολιτιστικής διαχείρισης ενώ το 2015 προσκαλέστηκε για μια ομιλία από το  Universidad Complutense της Μαδρίτης. Συμμετείχε στα διεθνή προγράμματα capacity building: Tandem Turkey Start Create Cultural Change, phase I, 2016 και BECC – ENCC Staff exchange programme από το ENCC ενώ είναι και μέλος της MitOst, IETM , ΕΣΔΙΑΠΟΚ και του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας. Σήμερα κατοικεί μόνιμα στη Σκόπελο και προσπαθεί να ταξιδεύει συχνά και να ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα και τους χορούς.

 

Ο Κώστας Πολύμερος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Κεφαλλήνιας Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία. Την περίοδο 2014-2015 εργάσθηκε στο τμήμα προώθησης σχέσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με συμμετοχή σε μεγάλα συνέδρια και εκδηλώσεις ( Εconomist- Posidonia) και στη συνέχεια στο τμήμα Marketing του Οργανισμού. Συμμετείχε επίσης στη διοργάνωση του 1ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Άνδρου, καθώς και στη διοργάνωση ημερίδων για το περιβάλλον και την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Μιλά αγγλικά και εκτός από τα social media, του αρέσει πολύ να συζητά επί παντός επιστητού.

 

Η Ειρήνη Πιττακίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνδρο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική μαθαίνοντας πιάνο και συμμετέχοντας στις χορωδίες του Μουσικού συλλόγου Άνδρου. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών στο τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων και αποφοίτησε με την ειδικότητα της Διοίκησης Έργου. Εργάστηκε κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας και της προώθησης προϊόντων. Στην Άνδρο γύρισε το 2011 και σε συνεργασία με την εταιρεία Otherwise δημιούργησε τον οδηγό των επαγγελματιών του νησιού Αndros guide σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και τον χάρτη Αndros map. Σήμερα εργάζεται σε τοπική επιχείρηση με αντικείμενο την οργάνωση και διοίκηση. Καλλιτεχνική φύση καθώς είναι, ασχολείται με τις κατασκευές με υφάσματα, γυαλί, ξύλο και άλλα υλικά.

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.