Οι μαθητές της γ’ Γυμνασίου Τ.Λ. Γαυρίου στα πλαίσια Σχολικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Είμαστε Ό,τι Πετάμε: Περιβαλλοντικοί Δημοσιογράφοι» στο οποίο συμμετέχουν με συντονίστρια την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου τους Μελισή Παρασκευή και την καθηγήτρια Φυσικής Μπόγρη Κωνσταντίνα, έλαβαν μέρος στον Εθνικό και στον Διεθνή Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» που προκηρύχτηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» τη χρονιά 2018, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Οι μαθητές εργάστηκαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ως δημοσιογράφοι σ’ ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν πως το πιο σημαντικό από αυτά σε τοπικό επίπεδο είναι το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμάτων και θέλησαν επίσης να εξιχνιάσουν την κατάσταση της Ανακύκλωσης στο νησί τους, την Άνδρο. Σε ομάδες των 2-5 ατόμων υπέβαλλαν 4 συμμετοχές συνολικά με φωτογραφίες και άρθρα τους, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, λαμβάνοντας έτσι μέρος στον Εθνικό και στον Διεθνή Διαγωνισμό. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν τα ίδια με εκείνα του Διεθνή Διαγωνισμού, που προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Διεθνή Συντονιστή του Δικτύου (www.yre.global) και αφορούσαν κυρίως στη μορφή, τη δομή και την ποιότητα της συμμετοχής, στο αν εστιάζουν σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα, στην έρευνα και τη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία.

Οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις. Η φωτογραφία με τίτλο «Σώσε το χταποδάκι» απέσπασε το 1ο  Βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» και το άρθρο με τίτλο «Εσύ διαλέγεις…» απέσπασε το 3ο  Βραβείο στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών».

Τα ονόματα των μαθητών που κατέκτησαν τα βραβεία: 1ο βραβείο: Βασιλική Λεμπέση, Ειρήνη Μαρίνη, Αθανάσιος – Σπυρίδων Παναγιωτόπουλος, Στυλιανή Πετράκη και Μιχαέλα – Ευτυχία Συρίγου. 3ο βραβείο: Θεοδώρα Γιαχουντή, Ανίσα Κιοράι, Ουρανία Μπαρού, Αγγελική Παπαχρήστου, Ζαννίνα Τουντασάκη

Συμμετείχαν επίσης στους Διαγωνισμούς στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών» οι μαθήτριες Αλεξάνδρα Εξαδακτύλου και Μαρίνα Καλογρίδου και στην κατηγορία «Άρθρο, 15-18 ετών» οι μαθήτριες Αντριάνα Νάζο, Κλερίντα Κούρτη και Άννα Λούπεση.

Όλα τα αποτελέσματα του Εθνικού Διαγωνισμού εδώ:

https://eepf.gr/el/news/apotelesmata-ethnikou-diagonismou-yre-2018.

Το «Σώσε το χταποδάκι» στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» κατάφερε επίσης να διακριθεί στις 10 καλύτερες φωτογραφίες στο Διεθνή Διαγωνισμό (https://yrecompetition.exposure.co/categories/photo-11-14-years) και να διεκδικεί τώρα, ως εκπρόσωπος της χώρας μας, μία από τις πρώτες θέσεις μαζί με Πορτογαλία, Καναδά, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Κίνα, Ρουμανία (2), Αμερική και Τουρκία. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν στις 5 Ιουνίου 2018.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη ΜΚΟ AndrosRoutes και την Όλγα Καραγιάννη, στο My Blue Ocean και τους θαλάσσιους βιολόγους Nadine Pankow και Mark Schulz, στο AndrosFilm και τον Βαγγέλη Λουκίσα, στο ΚΠΕ Λαυρίου, στην Ιδιωτική Εταιρεία με Μονάδα ΚΔΑΥ και το Δημήτρη και Βίκυ Πέτσα, χωρίς τη συνεισφορά των οποίων δεν θα είχαμε καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα. Πολλά συγχαρητήρια και στους 17 μαθητές που εργάστηκαν για το πρόγραμμα όλη τη χρονιά και καλή επιτυχία στο Διεθνή Διαγωνισμό.  Αξίζει να επισκεφθείτε το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου blog ‘Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον’ όπου βρίσκονται όλες οι συμμετοχές των μαθητών με τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του πάνω στα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου. Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε το εκπληκτικό ταινιάκι που δημιούργησε ο Βαγγέλης Λουκίσας γνωστός και ως ‘vanglouk΄ που συνοψίζει τα μηνύματα της δράσης στο Ατένι της Άνδρου.

Η Συντονίστρια του Προγράμματος 

Μελισή Παρασκευή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.