Όπως είναι γνωστό, το Μπατσί, το πλέον τουριστικό μέρος του νησιού μας, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υδροδότησης, τα οποία οξύνονται τους καλοκαιρινούς μήνες εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, όσο και στους παραθεριστές, γεγονός που όχι μόνο αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή του, με προφανή βλάβη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.

Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, κατόπιν σχετικών διαμαρτυριών δημοτικών συμβούλων, διαβεβαίωναν με Δελτία Τύπου της 01­02-2018 και της 01-03-2018 ότι «έως το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες» για την αποκατάσταση των προβλημάτων των τριών γεωτρήσεων που υδρεύουν το Μπατσί, τις προηγούμενες ημέρες είχε διακοπεί η υδροδότηση στο Μπατσί. Μέχρι στιγμής (15-06-2018), η τρίτη γεώτρηση και συμπτωματικά(Ι) η πλησιέστερη στο ΧΥΤΥ και με τη μεγαλύτερη παροχή νερού παραμένει ανενεργή. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό έχει σχέση με την επικείμενη αδειοδότηση του ΧΥΤΥ και την αποφυγή της ενδελεχούς μελέτης του ΙΓΜΕ σχετικά με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Τώρα ίσως εξηγείται γιατί η Δημοτική Αρχή δεν τήρησε τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της και δεν απέσυρε το έγγραφο του πρώην Δημάρχου Γλυνού από τον Μάιο του 2013, στο οποίο δήλωνε επισήμως ότι «είναι στις άμεσες σκέψεις του Δήμου η κατάργησή τους και η εναλλακτική υδροδότηση της περιοχής με άλλα μέσα».

Από τη μία η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος ζητούν χρήματα από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και από την άλλη δεν αξιοποιούν τις υφιστάμενες και μάλιστα σε μια περιοχή όπως το Μπατσί, το οποίο αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα το καλοκαίρι. Πότε και τι περιμένουν για να επαναλειτουργήσει η συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία σημειωτέον χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια;

Να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Δ/νσης Υδάτων Ν. Αιγαίου της ΑΔΑι, σε διαδικτυακό διάλογό του με κατοίκους τον Μάιο του 2015, είπε ότι «αν είχαμε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο κατάργησης των γεωτρήσεων και της υδροδότησης της περιοχής με άλλα μέσα, όπως έγραψε ο Δήμος, η απάντησή μας θα ήταν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν ήταν πιθανό. Όχι μόνο γιατί οι ποσότητες που αντλούνται από την περιοχή είναι πολύ σημαντικές και δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση αντικατάστασής τους με νερό από άλλη περιοχή, αλλά και γιατί στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί σοβαρά έργα υποδομής με μεγάλο κόστος που δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν. Επίσης το πρόβλημα της ελαφρά αυξημένης αλατότητας που έχει το νερό των γεωτρήσεων μπορεί να αντιμετωπισθεί με επεξεργασία νερού και σχετικά πολύ μικρό κόστος……

Αναρωτιόμαστε αν έχει αλλάξει κάτι από τις ως άνω διαπιστώσεις του κου Νόκα. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι δεν υιοθετούνται από τη Δημοτική Αρχή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του γνωστού «κίτρινου» τύπου, ότι δήθεν αυτές οι τρεις (ειδικά) γεωτρήσεις παράγουν κακής ποιότητας νερό, ότι κοστίζουν πολύ στους δημότες και άλλα παρόμοια αβάσιμα, τα οποία διαψεύδονται από το υπ’ αρ. πρωτ. 623/17.04.2018 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δ/νση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων, σύμφωνα με το οποίο το πόσιμο νερό των γεωτρήσεων αυτών ανταποκρίνεται στις νόμιμες προδιαγραφές και απαιτήσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σε πρόσφατη – νέα – συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου των ενοικιαζομένων της Υδρούσας για το πρόβλημα της ύδρευσης στο Μπατσί, ο κ. Σουσούδης δήλωσε ότι δεν έχει λεφτά (!!) για να αποκαταστήσει την τρίτη, κοντά στην Πλούσκα, γεώτρηση παρότι τον Απρίλιο ο Υπουργός Εσωτερικών επιγορήγησε τον Δήμο μας με το ποσό των 170.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Ο κόσμος της Υδρούσας αγωνιά, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν να δουλέψουν τους δύο μήνες του καλοκαιριού, άρα χωρίς νερό πώς θα τα καταφέρουν; Να περιμένουμε απάντηση από τον Δήμαρχο; Δύσκολο το βλέπουμε. Άλλωστε, μαζί περιμένει και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων. Πάντως, να ενεργοποιήσει τη γεώτρηση τον Αύγουστο φαντάζει απίθανο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.