Περίπου ένα μήνα πριν το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, στο φιλόξενο χώρο της Λέσχης Ανδρίων στη Χώρα Άνδρου, μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε το βιβλίο ΗΧΟΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ της Σμαραγδής Μητροπούλου.

Η εκπαιδευτικός κ. Βιβή Μακρή παρουσίασε τη συγγραφέα και το έργο της, ενώ η κ. Μάρω Δανιόλου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνδρου «Άγιος Νικόλαος», μίλησε για τις εντυπώσεις της από το διάβασμα του βιβλίου και για τα ίχνη που άφησε στο νου και την ψυχή της. Τέλος,  η κ. Αμαλία Τηνιακού, φιλόλογος και μαέστρος του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο:

 «Καιρός  να δώσεις πνοή σ’ εκείνες τις λέξεις, που επίμονα χορεύουν μέσα σου. Εγώ θα σου κρατώ το χέρι και θα το οδηγώ. Για την αγάπη σου… για την αγάπη μου… για τις ώρες της σιωπής. Γιατί μόνο μ’ εσένα πορεύτηκα και πορεύομαι.

Σαν τραγουδούν οι ήχοι στη σιωπή

Ξέρουν να ψιθυρίζουν χιλιάδες “σ’ αγαπώ”»

«Κάθομαι κι αναπολώ τις όμορφες εκείνες μέρες του Αυγούστου, άλλο αν τις πήρε το κύμα και τις αφάνισε. Κι από τότε σε μίσησα. Μα- τι ειρωνεία!- εδώ που ήρθα να περάσω ήσυχα όσον καιρό μου έχει ορίσει το γραμμένο μου, καθημερινά σε βλέπω από το παράθυρό μου. Πότε είσαι ήρεμη, πότε φουρτουνιασμένη, κι όλο αλλάζεις χρώματα: βαθύ μπλε, τυρκουάζ, πράσινο, θυμωμένο γκρίζο. Μου θυμίζεις! Πόσα μου θυμίζεις!(……) Κάποιες φορές ο πραγματικός έρωτας κρύβεται στη σιωπή κι όταν πέφτει η νύχτα περιπλανιέται μόνος ψάχνοντας να βρει απαντήσεις ή προσπαθεί να λυτρωθεί χαράζοντας λέξεις σ’ ένα κομμάτι χαρτί»

Η Σμαραγδή Μητροπούλου, η συγγραφέας, που υπηρετεί στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Χώρας Άνδρου ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε λέγοντας: «λένε πως τα βιβλία δεν έχουν πατρίδα, το δικό μου όμως έχει πατρίδα την Άνδρο… στα  στενά της Χώρας, στα παλιά αρχοντικά, στο παλιό λιμάνι… μ’ ένα μολύβι κι ένα μπλοκ στο χέρι και με μια φωτογραφική μηχανή, αποτύπωνα κι έγραφα, έγραφα κι αποτύπωνα…» “για να πάρουν οι λέξεις πνοή και για να τραγουδήσουν οι ήχοι στη σιωπή”».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας Ανδριακή εφημερίδα και Αsteras Radio, τους συντονιστές της παρουσίασης, κύριο Απόστολο Μαρκόπουλο και βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗ, και φυσικά τον κόσμο  που την τίμησε με την παρουσία και την αγάπη του. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές της, ευχαριστώντας τους για την όμορφη σχολική χρονιά που πέρασαν μαζί και κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα σας πω, καλό καλοκαίρι, παιδιά μου. Θα σας πω καλή μας αντάμωση»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.