Αντικείμενα και ροή. Μια έκθεση καλλιτεχνών, γλυπτών και ανθρώπων της τέχνης από διαφορετικά μέρη του κόσμου, από την Αυστραλία και την Αμερική ακόμη, που δεν θα μπορούσαν να βρουν καταλληλότερο χώρο έκφρασης από το «Μπλε Αίνιγμα» των Αποικίων. Εγκαίνια 1η διάρκεια έως 19 Αυγούστου. Γιατί η τέχνη, δεν είναι Χωρο -κεντρική…

«H λογική είναι μια επιπλοκή. Η λογική είναι πάντα λανθασμένη. Η τέχνη, όμως, πρέπει να είναι ισχυρή, ευθεία, ακριβής και για πάντα πέρα από την κατανόηση», ανέφερε ο Tristan Tzara, ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες των αρχών του 20ουαιώνα.

Ο πολυχώρος Blue Enigma ανοίγει φέτος για πρώτη χρoνιά τις πύλες του εκθεσιακού του χώρου, προκειμένου να παρουσιάσει την έκθεση ‘Objects & Flow’. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη έκθεση, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες με εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.

Η έκθεση “Objects & Flow” αντλεί το θέμα της από το κίνημα της anti-art. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, η μορφή και ο ρόλος της τέχνης μεταβλήθηκαν με δραματικό τρόπο. Οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο σε αυτήν και αντίστοιχα εκείνη έπαιρνε πια ρόλο πολεμιστή απέναντι στη φρίκη και το αδιέξοδο που ο πόλεμος είχε επιφέρει.

Η τέχνη επεδίωκε να καταστρέψει τις λογικές αυταπάτες του ανθρώπου και να αποκαταστήσει τη φυσική, άλογη τάξη πραγμάτων. Ήταν η μόνη διέξοδος απέναντι στο τέλμα που είχε προκληθεί στην πραγματικότητα των κοινωνιών μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, κάποια στιγμή, με την δυνατή παρουσία της φροϋδικής ψυχανάλυσης, το υποσυνείδητο και η ψυχολογία γίνονται τα μέσα για την ελευθεροποίηση της τέχνης. Ο καλλιτέχνης αφήνεται στη ροή των συναισθημάτων του και οδηγείται σε μια ακούσια νάρκωση. Καθοδηγείται από τον εσωτερικό του κόσμο και δημιουργεί τέχνη με αυτόματη γραφή. Οι anti-art καλλιτέχνες δεν έπαψαν ποτέ να τονίζουν ότι ο αυτοματισμός μπορούσε να αποκαλύψει την πραγματική, ιδιαίτερη φύση του ατόμου πολύ πιο ολοκληρωμένα από ότι οι συνειδητές του δημιουργίες, αφού ο αυτοματισμός ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για να φτάσει κανείς και να αγγίξει το ασυνείδητο. Πώς η επικρατούσα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο κατάσταση μπορεί να βρει κοινούς τόπους με το σήμερα; Πώς το κίνημα της anti-art, που είχε τόσο δυνατό αντίκτυπο, εμπνέει καλλιτέχνες πολλές δεκαετίες μετά και πώς η έμπνευσή τους γίνεται έργο με ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας για διάψευση της σύγχρονης πραγματικότητας; Είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου που όταν απειλείται προσφεύγει στην επανάσταση;

Στην έκθεση του Blue Enigma «Objects & Flow», σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη ροή που ξεπερνάει εποχές και ιδέες. Την ανώτερη αυτή δύναμη που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει ή να αλλάξει την πορεία της.

Μάργαρη Λυδία

 

 

Συντελεστές έκθεσης Διοργάνωση:

Blue Enigma– Νίκος Γαρύφαλλος 

Επιμελητική Ομάδα: Λυδία Μάργαρη, Σουζάννα Χατζικού

Καλλιτέχνες: Dan Fischer, Pedro Aguas, Σωτήρης Γιολδάσης, Αριστέα Γράβου, Αλέξανδρος Κεσίσογλου, Αμαλία Μέλις, Σουζάννα Χατζικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.