Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στην Άνδρο, με την επιστημονική έρευνα της Καθηγήτριας Ευρωπαικης Ιστοριας κ Μαργαρίτας Δρίτσα προβάλλει εφέτος  τους Περιηγητές που αναφέρονται στην Άνδρο και στις Κυκλάδες. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής θα «ανακοινωθεί» στις 4 Αυγούστου με ομιλία της που έχει τίτλο « Η Άνδρος μέσα στον χρόνο: Ματιές καλλιτεχνών και περιηγητών μέχρι τον 20 αιώνα» και βασίζεται δε σε εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα στα αρχεία της Καϊρείου και Γενναδίου Βιβλιοθήκης. Η πρωτοβουλία αυτή θα πλαισιώνεται από έκθεση ζωγραφικής του  Ανδριώτη καλλιτέχνη, Γιάννη Παντζόπουλου με θέμα «Σημεία Αναφοράς». Ακουαρέλες και τέμπερες με διακριτικές ματιές στον περιβάλλοντα χώρο και τους ανθρώπους του.

 

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με αφήγηση εικόνων και παραστάσεων, που άντεξαν και συνεχίζουν να αντέχουν στο χρόνο, σε πείσμα των καιρών. Γνώριμες εικόνες που τείνουν να γίνουν μακρινή ανάμνηση. Τραπεζάκια έξω, που περιμένουν του θαμώνες τους, καφεδάκι και κουβέντες της στιγμής στο μικρό καφενεδάκι, στο ταβερνάκι, έξω απ’ την αυλόπορτα. Οικισμοί που αντιστέκονται και αποπνέουν την ανθρώπινη διάσταση. Σε αυτούς χρονολόγηση δεν χωράει. Το χθες έγινε σήμερα θα είναι και αύριο. Εικόνες απ’ την Άνδρο, το νησί μου, που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο. Μια αναζήτηση στοιχείων με διαχρονικότητα, με έντονη προσωπική ανησυχία και κάποια νοσταλγική διάθεση.

Ο Γιάννης Παντζόπουλος κατάγεται από οικογένεια  που έχει τις ρίζες της στην Άνδρο από τις αρχές του 1800. Σπούδασε Ζωγραφική, Χαρακτική και Γραφικές Τέχνες  και ευτύχησε να έχει για δασκάλους τους Α. Τάσσο, Α. Πολυκανδριώτη, Θ. Απάρτη και Γ. Τσαρούχη. Έχει συμμετάσχει, με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε πολλές πανελλήνιες, πανελλαδικές και ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πάνω από δέκα βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς εφαρμοσμένων τεχνών. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τελευταία παρουσίαση έργων του έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με τίτλο «Διαχρονικές Παραστάσεις». Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε το βιβλίο του, λεύκωμα «Άνδρος, σχέδια και εντυπώσεις από το νησί μου» με περισσότερα από εκατό σχέδιά του.

Παράλληλα με την παρουσίαση της κ. Δρίτσα και τα έργα του Γιάννη Παντζόπουλου θα εκτεθούν έργα ( Ιδιωτικής Συλλογής) που φιλοτέχνησε η ΑΒΥ Κάρολος, Πρίγκιπας Ουαλίας, στη διάρκεια Περιήγησης του στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.