Οι Έλληνες γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές του 2019…

Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο ενημερωμένοι πολίτες της ΕΕ για τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς το 63% δηλώνει ότι γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση 20 μονάδων από την τελευταία μέτρηση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι αισθητά χαμηλότερος, στο 41%. Σημαντική μείωση, 17 μονάδων, καταγράφεται σε όσους απαντούν ότι δεν γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (27% από 44%).

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται τα ποσοστά των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ότι «είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν», 45% έναντι 49% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την ψήφο στις ευρωεκλογές και το 33% αρκετά σημαντική.

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, ενισχύεται η πεποίθηση του Έλληνα πολίτη ότι είναι σημαντικό για εκείνον να ψηφίζει στις ευρωεκλογές (48% έναντι 41% πριν από έξι μήνες). Τα κύρια θέματα που θεωρούν οι Έλληνες ότι πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι η οικονομία και ανάπτυξη (82%), η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (64%).

… και ζητούν ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αυξητική τάση παρουσιάζει η θετική γνώμη που έχουν οι Έλληνες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο 32% από 24% στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Απριλίου. Μειωμένη εμφανίζεται τόσο η ουδέτερη εικόνα (37% από 42%) όσο και η αρνητική (28% από 32%). Πανευρωπαϊκά, ο μέσος όρος θετικής εικόνας για το ΕΚ διαμορφώνεται στο 32%, το 43% διατηρεί ουδέτερη εικόνα, ενώ το 21% έχει αρνητική άποψη.

Η κοινή γνώμη επιζητεί σταθερά πιο ισχυρό ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς 6 στους 10 Έλληνες (61%) και 5 στους 10 Ευρωπαίους (48%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει «πιο σημαντικό» ρόλο.

Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τις αξίες τους…

Σύμφωνα με τους Έλληνες πολίτες, τις πρώτες θέσεις στις αξίες που θα έπρεπε να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνουν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ποσοστό 56%, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως σε ποσοστό 50%, και η ελευθερία του λόγου κατά 38%.

… και δεν επιθυμούν να ζήσουν την αρνητική εμπειρία του Brexit

Σχεδόν όλα τα αποτελέσματα για τη μέτρηση της στήριξης της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική ανοδική πορεία μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασιλείου το 2016. Σε ερώτηση για το πώς θα αποφάσιζαν οι πολίτες σήμερα σε ανάλογο δημοψήφισμα στη χώρα τους, οι Ευρωπαίοι απάντησαν κατά 64% ότι θα ψήφιζαν να παραμείνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα, 6 στους 10 θα ψήφιζαν παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.