2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «MINIDOC: Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και τη συμμετοχή τριών περιοχών Άνδρο, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά. Mία από τις τέσσερις ομάδες μαθητών της Άνδρου, εκείνη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορθίου «Αγρομέλισσα» ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2009 για το ταξίδι που πριν 27 αιώνες είχαν κάνει οι πρόγονοί τους με προορισμό τη Χαλκιδική και αφορμή την επίσημη προβολή των ταινιών του εκπαιδευτικού προγράμματος minidoc, στο Δημοτικό θέατρο του Πολυγύρου Χαλκιδικής, το Σάββατο 2 Μαΐου 2009.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «MINIDOC: Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο» που διεξήχθη  από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και το Επαρχείο Άνδρου όσον αφορά στο συντονισμό των όμαδων της Άνδρου, πραγματοποιήθηκε αρχικά σε τρεις φάσεις: Η πρώτη περιλάμβανε τις ενημερωτικές ημερίδες καθηγητών και μαθητών, η δεύτερη τις κύριες εργασίες – γυρίσματα στα σχολεία και η τρίτη, με την οποία ολοκληρώθηκε τελικά το πρόγραμμα την επίσημη προβολή των ταινιών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2009.  Τριακόσιοι (300) και πλέον μαθητές  από την Αλεξανδρούπολη, την Άνδρο, την Καστοριά και τη Χαλκιδική με την βοήθεια εξήντα (60) συντονιστών και βοηθών σκηνοθεσίας δημιούργησαν ταινίες ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας (έως πέντε λεπτά).

Μετά λοιπόν από ένα δίωρο ταξίδι με το πλοίο και 8 ώρες οδικώς η αποστολή με τους πέντε μαθητές από το Κόρθι, τους δύο συνοδούς καθηγητές και τους εκπροσώπους του Επαρχείου έφτασε στο δάσος της Χαλκιδικής, τον Ταξιάρχη. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και διοργανωτής του προγράμματος Minidoc κ. Σωτήρης Σαμπουντζής ο οποίος παρέθεσε δείπνο στα παιδιά ενημερώνοντας παράλληλα για το διήμερο πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκίνησε με υποδοχή των παιδιών από τον κ. Σαμπουντζή στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Χαλκιδικής όπου τους παραδόθηκε το υλικό του Φεστιβάλ και έγινε μία σύντομη ενημερωτική ομιλία σχετικά με το πρόγραμμα. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δουν  αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Χαλκιδική (όπλα και κοσμήματα από τα τέλη της Αρχαϊκής και των Κλασσικών χρόνων κ.α.) και πληροφορήθηκαν για την έκθεση με τίτλο «Τρεις Αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική: Σάνη, Άκανθος, Στάγειρα από το 1998 που είχε φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο.

Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφθηκαν τα Μουδανιά, το εμπορικό μέρος της Χαλκιδικής ενώ το μεσημέρι ο Νομάρχης Χαλκιδικής παρέθεσε γεύμα σε όλες τις αντιπροσωπείες από την Αλεξανδρούπολη, την Καστοριά και την Άνδρο. Μετά το γεύμα ξεκουράστηκαν σε ξενοδοχείο του Πολυγύρου μέχρι τις 6.00 το απόγευμα όπου ήταν και η επίσημη πρεμιέρα των μοναδικών είκοσι πέντε (25) μίνι ντοκιμαντέρ του προγράμματος MiniDoc «Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο».

Όλες οι ταινίες αποτελούσαν μικρά αριστουργήματα που προβάλανε με πολύ χαρακτηριστικές πινελιές τις ομορφιές του κάθε τόπου, τους προβληματισμούς των ίδιων των παιδιών για την παιδεία, για την επαγγελματική αποκατάστασή τους, για το μέλλον. Μεταξύ των 25 ταινιών, ταmιnιdoc της Άνδρου ήταν:

Γλυκιά περιήγηση – Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορθίου «Αγρομέλισσα» (ομάδα: Κατερίνα Σταθάκη, Σταυρούλα Παρλιάρου, Μαρία Σκόρδου, Γιάννης Μπενάς, Σταύρος Παντερλής)
Πλάνα δίχως προοπτική – ΓΕΛ Άνδρου (ομάδα: Κρίτη Χαρίκλεια, Καψάλη Χριστιάννα, Κελαϊδη Κασσάνδρα, Καρυστινός Γιάννης, Αρσενοπουλος Βασίλης, Θεοδωράκη Ευτυχία, Χανιώτης Στέφανος, Μανιατόπουλος Δημήτρης, Αννύσης Ανδρέας, Ψαρούλης Βασίλης, ματζώρος Δημήτρης, Ζαννάκης Μιχάλης, Γιαννίσης Ευθύμης, Μοσχόβης Γιάννης)
Ψάρι, μαξιλάρι και αμύγδαλα – ΓΕΛ Άνδρου (ομάδα: Κατερίνα Ραϊση, Ειρήνη Γορδίου, γεωργία Ξανθού, Ιωάννα Στρατή, Βαγγέλης Στεφάνου, Νίκος Μενδρινός, Δήμητρα Φυρίου, Ραφαέλα Μπούζο)
Μονή Παναχράντου – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εμπειρίκειου Γυμνασίου Άνδρου (ομάδα: Μαύρης Κωνσταντίνος, Καλόγνωμου Μαρία, Γιαννάκη Ηλέκτρα, Ματθαίου Δημήτρης, Κρεατσούλα Φωτεινή, Πιάγκου Στέλλα, Ζαϊμη Σοφία, Μουτσάι Αριάν, Λόζα Σονίλα)
Ο Αφανής Ναύτης – ΕΠΑΛ Άνδρου (ομάδα: Ζαννάκης Ανδρέας, Αλιράι Δημήτρης, Γραμόζης Μανόλης, Σινάνη Μαριάννα, Νάζο Λορένα, Χένα Σόνια, Μαλισιόβας Βαγγέλης, Λάβδας Νίκος, Κρεατσούλας Κωνσταντίνος, Περτέσης Βαλεντίνος)

Σε ανάμνηση και επιβράβευση της δουλειάς τους, όλες οι ομάδες βραβεύθηκαν με αναμνηστικό του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής για τις ταινίες τους.Στην επίσημη εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστη και ο Έπαρχος Άνδρου, Ιωάννης Μαλταμπές. Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής παρουσίας του, εξέφρασε στο Νομάρχη Χαλκιδικής, τις θερμές του ευχαριστίες για την σπουδαία πρωτοβουλία να αναλάβει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τη διεξαγωγή του μαθητικού φεστιβάλ και προσέφερε στο Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριο Ζωγράφο, στον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Θωμά Καπλάνη και στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Σωτήρη Σαμπουτζή κυκλαδικά ειδώλια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η παρουσία της Άνδρου στο 2 μαθητικό Φεστιβάλ Ταινιών έρχεται σε συνέχεια της αδελφοποίησης που έγινε μεταξύ της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδική με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποικίων Άνδρου και της υπόσχεσης ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου της συνεργασίας κοινών δραστηριοτήτων των δύο περιοχών στο μέλλον Επίσης ο κ. Έπαρχος επεσήμανε ειδικά για τοmιnidoc «Είναι παρά πολύ σπουδαία η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής και του Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Είναι σημαντικό να δίνουμε βήμα στους νέους ανθρώπους, στους μαθητές να μιλούν για τον τόπο τους, να αναλύουν τα προβλήματά τους, να προβάλουν την παράδοση και την ιστορία. Είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και η Άνδρος θα συμμετέχει και στο μέλλον». Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Νομάρχης Χαλκιδικής παρείχε δείπνο στους επισήμους. Μαζί με τον Έπαρχο Άνδρου δείπνησαν και οι μαθητές από την Άνδρο. Την επόμενη μέρα το πρωί, πριν το ταξίδι της επιστροφής, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Άλσος του Αριστοτέλη.     Στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγειρα, στην Β.Δ. είσοδο του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, σ’ ένα πάρκο με θέα σ’ όλον τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το “Άλσος Αριστοτέλους”, Το Άλσος διαθέτει διαδραστικά όργανα ((Ηλιακό ρολόι, Φακός, Πυξίδα, Πεντάφωνο, Οπτικοί Δίσκοι, Εκκρεμές, Υδροστρόβιλος, Σφαίρες αδράνειας, Παραβολικά κάτοπτρα, Τηλεσκόπια) τα όποια τα παιδιά  με μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον χρησιμοποίησαν και φωτογραφήθηκαν σε ανάμνηση της επίσκεψής τους στο χώρο που δεσπόζει ο αδριάντας του Αριστοτέλη και υπάρχουν τα όργανα που αναφέρονται στα συγγράμματά του.

Ο Έπαρχος Άνδρου, Ιωάννης Μαλταμπές που επισκέφθηκε μαζί με τα παιδιά το Άλσος είχε τη χαρά και την τιμή να συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Βασίλη Πάππα ο οποίος  συνυπέγραψε με τον κ. Αυγουστή Μπάλκα, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποικίων το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, όπου διατύπωσαν την κοινή τους θέληση να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν τις ιστορικές-αρχαιολογικές έρευνές τους, τις πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές ανταλλαγές και εμπειρίες, με κοινές εκδηλώσεις, να θέσουν κοινούς στόχους και να προγραμματίσουν κοινές δραστηριότητες.

«Οι δεσμοί των 27 αιώνων πρέπει να διατηρηθούν αναλλοίωτοι μέσα από το παρελθόν, με το βλέμμα όμως στραμμένο και στο μέλλον της Άνδρου και της Χαλκιδικής», ανέφερε ο κ. Πάππας, εξηγώντας το νόημα της αδελφοποίησης στα παιδιά και όπως τόνισε ο κ. Έπαρχος «εσείς, οι μαθητές της Άνδρου είστε οι πρώτοι Ανδριώτες που έμπρακτα μετά από 27 αιώνες συνεργαστήκατε με τους φορείς της Χαλκιδικής για τη δημιουργία μίας ταινίας που προβάλει την Άνδρου και παρουσιάζεται στη Χαλκιδική».

Μετά το Άλσος του Αριστοτέλη ξεκίνησε η επιστροφή για την Άνδρο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες των παιδιών που έλαβαν μέρος, ιδιαίτερα όμως στους μαθητές (Κατερίνα Σταθάκη, Σταυρούλα Παρλιάρου, Μαρία Σκόρδου, Γιάννη Μπενά, Σταύρο Παντερλή) στους συνοδούς καθηγητές (Βάσω Μαρκάκη και Μανώλη Τσακιρόπουλο) και στην ψυχή της συγκεκριμένης ομάδας την κ. Χρύσα Παπαϊωάννου, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορθίου «η Αγρομέλισσα» που οργάνωσε την ομάδα, παρότρυνε τα παιδιά να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αλλά και να κάνουν το μακρύ ταξίδι όπως οι πρόγονοί τους, για να δουν από κοντά την πόλη που ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ίωνες αποίκους της νήσου Άνδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.