Αφιέρωμα στον Πέτρο Καΐρη

Πέτρος Καίρης ο γιατρός που αποτέλεσε για την Άνδρο κεφάλαιο, υπόδειγμα Επιστήμονος και Ανθρώπου έφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θεωρώντας «ιστορική» τη μορφή του η «Α» δημοσιεύει ένα αφιέρωμα στη ζωή του βασισμένο κυρίως στην κόρη του Ελένη Καίρη Bartels για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι. Μέσα από την διήγηση που ακολουθεί σκιαγραφείται η εποχή την Αθωότητας και της Ανθρωπιάς ενός νησιού που ήκμασε από τους ανθρώπους του.

«Πέτρος Καίρης, ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος που έφυγε από αυτήν την ζωή συνειδητά και με πλήρη διαύγεια πνεύματος, γνωρίζοντας ότι η αποστολή του, σε αυτόν τον κόσμο, είχε λήξει και ότι αναμένετε η γέννηση του στην άλλη διάσταση.   Γι’ αυτό, και η κόρη του Ελένη Καίρη Bartels θέλησε να αφιερώσει στην ψυχή του, η οποία τώρα κατοικεί στην χώρα των αγγέλων, το βαθυστόχαστο ποίημα τού μεγάλου Γεωργίου Δροσίνη, στο οποίο ο ποιητής πραγματεύεται, με υπέρκομψα λιτό ύφος και περίσσεια σοφία, το μυστήριο τής ζωής και τού θανάτου»

Τι Λοιπόν;

Τι λοιπόν, τής ζωής μας το σύνορο

θα το δείχνη ένα ορθό κυπαρίσσι;

Και απ’ ό,τι είδαμε, ακούσαμε, αγγίξαμε

τάφος γης θα μάς έχη χωρίσει;

Ό,τι ακούμε, αγγίζομε, βλέπομε

μόνο τούτο ζωή μας θα λέμε

κι’ αυτό τρέμουμε μήπως το χάσουμε

και χαμένο στους τάφους θα κλαίμε;

Η ψυχή, ταξιδεύτρα μες τ’ άπειρο,

σταλαμίδα νερού μήπως μοιάζει

που ανεβαίνει στα νέφη απ’ τα πέλαγα

κι’ απ’ τα νέφη στούς τάφους σταλάζει

Μήπως ό,τι θαρρούμε βασίλεμα

γλυκοχάραμα αυγής είναι πέρα

και αντί νάρθη μία νύχτα ατελείωτη

ξημερώνει μία αβράδιαστη μέρα;

Μήπως είναι η αλήθεια στον θάνατο

και η ζωή μήπως κρύβει την πλάνη;

 Ό,τι λέμε πως ζει μήπως πέθανε

κι’ είναι αθάνατο ό,τι έχει πεθάνει!

Γεώργιος Δροσίνης

«Στην κηδεία τού πατέρα μας -θα πουν τα παιδιά του- υπήρχε διάχυτη η ατμόσφαιρα τής εγκαρδιότητος, στον κατάμεστο χώρο. Όλοι ήταν βαθιά συγκινημένοι και ήρθαν και μας αγκάλιαζαν και μας φιλούσαν λέγοντάς μας τα καλύτερα λόγια, για τον γιατρό τους, τον άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν «είχαν σαν πατέρα τους». Έκλαιγαν γυναίκες και άνδρες, και εμείς μαζί τους κλάψαμε από την συγκίνηση. Τους ευχαριστούμε όλους, από τα βάθη τής καρδιάς μας για την αγάπη τους, τα συγκινητικά τους λόγια και για το πόσο ετίμησαν τον πατέρα μας.

Ο Πέτρος Καίρης τελείωσε με άριστα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του, υποδιευθυντής στην Α΄Παθολογικήν Κλινική Αθηνών υπό τον, τότε, γνωστόν καθηγητή Λιβιεράτο. Ήταν πολύ νεαρός, και όπως είπε ο ίδιος στην κόρη του Ελένη, είχε ετοιμάσει τα χαρτιά του για να γίνει βοηθός καθηγητού στο Πανεπιστήμιον Αθηνών.  Αυτό δεν έγινε διότι, κατά παράκλησιν των γονέων του, οι οποίοι επέστρεψαν στην Άνδρο, μετά μακράν απουσία στον Πειραιά, όπου ο Καίρης μεγάλωσε, ήρθε στην Άνδρον για να είναι μαζί τους. Αργότερα ο νεαρός γιατρός μετεκπαιδεύτηκε στην καρδιολογία στο περίφημο King’s College Hospital τού Λονδίνου. Ο Πέτρος Καίρης διετέλεσε διευθυντής τού Εμπειρικίου Νοσοκομείου Άνδρου καθώς και διευθυντής στο ΠΙΚΠΑ, στο ΝΑΤ και στην ΔΕΗ για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με την πριγκίπισσα Αλίκη στο νοσοκομείο τής Άνδρου το 1947 ή 1948. Η πριγκίπισσα, ήδη μοναχή, επισκέφθηκε στο σπίτι τους τον γιατρό και την αγαπημένη του σύζυγο Αννεζιώ οι οποίοι την είχαν καλέσει για τσάι. Ήταν πολύ προσηνής και συμπαθέστατη – όπως είπε αργότερα ο γιατρός.

Η επιστημονική κατάρτιση του Πέτρου Καίρη εκφράστηκε με πάμπολλες διαλέξεις, με θέμα την ιατρική, στο Δημοτικό Θέατρο και στην Λέσχη Ανδρίων.     Εκεί, μάλιστα, έπαιζε συχνά πιάνο, καθώς είχε μεγάλη μουσική παιδεία. Ήταν, επίσης, μέλος τής πασίγνωστης χορωδίας τού Ενιάν, στον Πειραιά, όπου έμενε με την οικογένειά του.  Η κοινωνική του δραστηριότητα, τόσον στον τομέα τής ιατρικής όσον και στον τομέα τής ψυχαγωγίας είναι πασίγνωστη. (Συνεχίζεται)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.