Στην επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Πολέμη, ο Σύλλογος Φίλων Καϊρείου Βιβλιοθήκης οργάνωσε στην Άνδρο την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 εκδήλωση για να τιμήσει την προσφορά του γύρω από τη μελέτη της ανδριώτικης ιστορίας.

  Το επιστημονικό έργο του Δημήτρη Πολέμη είναι ευρύτατα αναγνωρισμένο, τόσο για τον πλούτο του όσο και για την ποιότητά του. Ανοίγεται σε όλες σχεδόν τις περιόδους της ανδριώτικης ιστορίας, οργανώνοντας όσα ήταν ήδη γνωστά από παλαιότερες μελέτες, αποκαθιστώντας εσφαλμένες εκτιμήσεις και προσφέροντας πλήθος νέες πληροφορίες. Αποτελεί έτσι προϋπόθεση για κάθε νεότερη έρευνα και βάση για μελλοντικές επεξεργασίες.

Η γενικότερη συμβολή του διοχετεύεται σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Περιλαμβάνει πρώτον βιβλία, μονογραφίες, εισαγωγές, άρθρα και συνθετικές μελέτες. Δεύτερον, έναν εκτενέστατο όγκο δημοσιευμένων και, σε μεγάλο βαθμό, σχολιασμένων τεκμηρίων, κυρίως από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Και τρίτον, τη συγκέντρωση και ταξινόμηση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη πλήθους αδημοσίευτων εγγράφων και αρχείων, που περιμένουν τον μελλοντικό ερευνητή. Κύρια επιδίωξη της εκδήλωσης ήταν ο επιστημονικός διάλογος με το έργο του Πολέμη. Ειδικοί μελετητές διαφόρων ιστορικών περιόδων κλήθηκαν έτσι να σχολιάσουν τις θεματικές του επιλογές, τη μεθοδολογία του, τις ιδιαιτερότητές του και τις στοχεύσεις του, με την ελπίδα ότι θα διευκολύνουν την αξιοποίησή του. Ο ζωντανός αυτός διάλογος, που λαμβάνει υπόψη του και νεότερα πορίσματα, αποτελεί ίσως την καλύτερη απότιση τιμής σε μια δημιουργική προσφορά. Είναι άλλωστε σαφές ότι ο Πολέμης, που είχε ιδιαίτερο ταλέντο στην εκπόνηση συνθετικών εργασιών, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενεργητικότητάς του στη συγκέντρωση υλικού για μελλοντικές χρήσεις. Η σκέψη του ήταν στο έργο των νεότερων μελετητών και στη συνέχιση της έρευνας. Επόμενο είναι λοιπόν ότι και η σκέψη όσων ενδιαφέρονται για την ιστορία της Άνδρου στρέφεται προς το έργο του.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στις προφορικές ανακοινώσεις της εκδήλωσης. Εξαίρεση αποτελούν το κεφάλαιο γύρω από τη συμβολή του Πολέμη στη μελέτη της αρχαιότητας (.Σχολιάζοντας την αρχαία Άνδρο.), που συντάχθηκε εκ των υστέρων, και το κεφάλαιο γύρω από τη συμβολή του στις καϊρικές σπουδές (.Οι καϊρικές σπουδές.), που είχε δημοσιευθεί και παλαιότερα. Χρήσιμη κρίθηκε επίσης η αναδημοσίευση των Στοιχείων βιογραφίας.

Δ. Ι. Κ.

Το βιβλίο εκδίδεται δαπάνῃ Αυγουστή Ι. Πολέμη στη μνήμη του αδελφού του Δημητρίου

Τα περιεχόμενα έχουν ως εξής: Πρόλογος σελ. 9. Στοιχεία βιογραφίας σελ. 11. Ο εραστής της λεπτομέρειας και της ακρίβειας σελ. 17 Δημήτρης Ι. Κυρτάτας. Σχολιάζοντας την αρχαία Άνδρο σελ.  25 Νικόλαος Πετρόχειλος. Ένας ιστορικός του Βυζαντίου απέναντι στα αινίγματα της βυζαντινής Άνδρου σελ. 35 Γιώργος Πάλλης. Γράφοντας για τη λατινοκρατία από την Άνδρο. Οι προκλήσεις της τοπικής ιστορίας σελ. 45 Μαρίνα Κουμανούδη. Πότε και πώς οι Άνδριοι «επήραν το νησί της Άντρος» από τους Τούρκους σελ. 57 Ηλίας Κολοβός. Οι περιέργειες και οι εμμονές ενός ιστορικού σελ. 67 Πόπη Πολέμη. Οι καϊρικές σπουδές σελ. 77 Δημήτρης Ι. Κυρτάτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.