«Η ψηφιακή εποχή και η ιστορία της Άνδρου», είναι το θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου ιστορίας που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017, στις 18.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.  

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό, χρήσιμο στους συμμετέχοντες. Ενδεικτικά, αρχειακά τεκμήρια από το δημοτικό αρχείο Άνδρου και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν ο τρόπος και η μέθοδος που τα παραπάνω, «παλιά» και «νέα» ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η «Αρχειοθήκη Κυκλάδων» http://cyclades.eie.gr/, μία ψηφιακή εφαρμογή, στην οποία αναρτάται πληροφοριακό και τεκμηριωτικό υλικό για την ιστορία των νησιών των Κυκλάδων.

Θα μετάσχουν οι: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ελένη Κυραμαργιού, Βαγγέλης Σαράφης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ερευνητές και συνεργάτες του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., με ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.