“Αγαπητή Ανδριακή,

Διάβασα το Δελτίο Τύπου του Δήμου με την ειδυλλιακή περιγραφή μιας ακόμη επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρου. Δεν θα σταθώ σε συμπεριφορές ατόμων και το ήθος και ύφος της δημοτικής αρχής. Η παρέμβασή μου αυτή σκοπό έχει να βάλει πολλά από αυτά που ελέγχηκαν και σχολιάστηκαν σε σωστή βάση. Οσα αναφέρω δεν αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις ή απόψεις αλλά είναι η αλήθεια πλήρως τεκμηριωμένη με νομικά και διοικητικά έγγραφα.

Κατ’αρχήν, το πρόβλημα δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Ανδρο ξεκίνησε σε λάθος βάση. Δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός για επιλογή μελετητή. Δεν έγινε επιστημονική ανάλυση και μελέτη-χαρτογράφηση του νησιού ώστε να επιλεγούν κατάλληλες εναλλακτικές θέσεις από τις οποίες με τεχνικοοικονομική ανάλυση να προκύψει η πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη θέση. Αντίθετα, από τον τότε Δήμαρχο Ανδρου (το 2011) επελέγη η θέση Πλούσκα αυθαίρετα και κατόπιν επελέγη μελετητική εταιρεία (χωρίς διαγωνισμό, με απ’ευθείας ανάθεση) στην οποία υπεδείχθη η θέση Πλούσκα και σειρά άλλων θέσεων για αξιολόγηση.

Το γεγονός ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μελετητή να καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την απαιτούμενη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα (η πρώτη ΜΠΕ υπεβλήθη τον Μάιο 2012) επί εξαετία η ΜΠΕ δεν εγκρίνεται και συνεχώς συμπληρώνεται και ξανα-υποβάλλεται σημαίνει ότι η στοχευμένα επιλεγείσα θέση Πλούσκα δεν πληροί τα απαιτούμενα επιστημονικά-τεχνικά-οικονομικά κριτήρια για να αδειοδοτηθεί.

Τα γεωλογικά-υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής Πλούσκα είναι τέτοια που ο νομοθέτης εκ προοιμίου ορίζει ότι θέσεις με τέτοια χαρακτηριστικά δεν συμπεριλαμβάνονται σε ΜΠΕ για ΧΥΤΥ και απορρίπτονται σε πρώιμο στάδιο.

Τα οικονομικά στοιχεία δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Θέση Πλούσκα είναι απαγορευτικά (προυπολογιζόμενο κόστος χωρίς οδοποιία περ.7εκατ Ευρώ, με οδοποιία πάνω από 12εκατ.Ευρώ) για εξυπηρέτηση περ. 9500 κατοίκων είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και να το σκεφτεί κανείς σε μιά μνημονιακή Ελλάδα, την στιγμή που σε οικισμούς με 70000 κατοίκους είναι υποπολλαπλάσιο και το κρατικό τιμολόγιο προβλέπει κόστος κάτω των 2,5εκατ.Ευρώ.

Τελος, είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι εαν δεν εγκριθεί τώρα ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα το καλοκαίρι δήθεν τα σκουπίδια θα είναι στον δρόμο. Ακόμη και χθές να είχε εγκριθεί κατασκευαστικά και μόνο θα περάσουν 3-5 χρόνια να λειτουργήσει. Επειδή όμως η θέση Πλούσκα είναι λάθος, και σε περίπτωση αστοχίας του έργου με βαρύτατες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων με τα οποία υδροδοτείται το Μπατσί και η μεγαλύτερη έκταση της Υδρούσας (ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος υπόγειος υδροφορέας της Ανδρου βρίσκεται στην Πλούσκα) οι θιγόμενοι πολίτες θα προσφύγουν σε όλα τα αρμόδια επίπεδα που προβλέπουν η εθνική, κοινοτική και διεθνής νομοθεσία, με αποτέλεσμα πρό της τελεσιδικίας να περάσουν άλλα 8-10 χρόνια.
Γι’αυτό η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί-απορριφθεί η θέση αυτή και χωρίς χρονοτριβή (ο νόμος το προβλέπει) να προχωρήσει η ΜΠΕ με μία από τις άλλες επτά θέσεις την όποια με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, να αδειοδοτηθεί εντός 6μήνου χωρίς προσκόματα και να κατασκευαστεί σε χρόνο λιγότερο των 18 μηνών λόγω καταλληλότητας γεωλογικών στοιχείων και οδοποιίας-προσβασιμότητας.

Μέχρι τότε τα σκουπίδια δεν πρέπει νάναι στους δρόμους γιατί η ….συνετή δημοτική μας αρχή θα έχει φαντάζομαι… προνοήσει είτε να έχει αδειοδοτήσει λειτουργία δεματοποιητή σε νόμιμη έκταση και με νόμιμο και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο ή να εφαρμόσει εναλλακτικές λύσεις.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Λεονάρδος Οδυσσέας Βλάμης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.