Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 27-9-2018, αφού έλαβε υπόψη του την απόφαση των μελών της Ένωσης που συμμετείχαν στο 23ο Συνέδριο της ΕΚΥΤ στην Άνδρο (Σάββατο 16-6-2018) αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τον Πύργο του Αγίου Πέτρου Άνδρου.

ΕΝΩΣΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – Ε.ΚΥ.Τ. – Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ο αρχαίος Πύργος στην περιοχή του Αγίου Πέτρου της Άνδρου υψώνεται ακόμη περίλαμπρος, δυναμώνοντας την εθνική μας υπερηφάνεια για τα μνημειώδη δημιουργήματα του ελληνικού κλασσικού πολιτισμού.

Δυστυχώς, ο πέτρινος αυτός γίγαντας έχει περιέλθει σε τέτοια κατάσταση επικινδυνότητας ώστε να κινδυνεύει να σωριαστεί σε ερείπια με μια και μόνη μετακίνηση – από σεισμό ή καιρικά φαινόμενα – ορισμένων ογκόλιθων που έχουν μετακινηθεί και χαίνουν προς τα έξω. Θα αποτελέσει ασφαλώς μαύρη σελίδα για το νεοελληνικό μας πολιτισμό αν, με την αδιαφορία μας, επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τότε, θα είναι εντελώς ανώφελο να κλαίμε επί των ατάκτως ειρημένων λίθων! Ένα μνημείο που το έχουν σεβαστεί οι αιώνες θα ήταν ασυγχώρητο έγκλημα να τύχει της μυωπικής ολιγωρίας εκείνων που πρέπει να λάβουν γενναίες και σωτήριες αποφάσεις.

Για τούτο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, συνεκφράζοντας και την έντονη αγωνία όλων των Μελών της, καλεί την Πολιτεία, δια των αρμοδίων Υπηρεσιών της, να λάβει αμέσως τα επιβεβλημένα εκείνα μέτρα ώστε να προληφθεί εγκαίρως κάθε κίνδυνος κατάρρευσης του Πύργου.

Η αναφορά στην ανάγκη άμεσης και ταχείας επέμβασης δεν συνιστά έντεχνη λεκτική διόγκωση της τραγικότητας της κατάστασης αλλά μιαν καθαρή αλήθεια και δεν συγχωρούνται πρακτικές εθελοτυφλίας. Ο επιβλητικός, εμβληματικός και ιστορικός Πύργος του Αγίου Πέτρου Άνδρου, κοσμεί την περιοχή αλλά δεν ανήκει μόνο σ’ αυτήν. Είναι πολυτιμότατο πολιτιστικό κληροδότημα του λαμπρού μας ιστορικού παρελθόντος, απέναντι στο οποίο δεν πρέπει οι κληρονόμοι του να φανούμε και ανάξιοι και αχάριστοι!

Ο Πρόεδρος Γεράσιμος Θεόδωρος Μανγκανιώτης

Ο Γεν. Γραμματέας Αντώνιος Τζιώτης

.

Με την ευκαιρία, δείτε όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών, τους καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλά και ιδιωτών με πρωτεργάτη τον κ. Γ. Δαρδανό, όπως αποτυπώθηκε στο βίντεο του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου και αφορά στην εσπερίδα του 2017 (26 Ιουνίου) στην Στοά του Βιβλίου.

.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.