Ισχύει για όλα τα Τουριστικά καταλύματα η «Υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου» (ΦΕΚ Β΄ 2983/30-08-2017, Άρθρο 67, παρ.1), σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σας προωθούμε την επίσημη απάντηση (συνημμένο 1) από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Γενική Διεύθυνση Αγοράς, Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου, Τμήμα Εμπορίου Υπηρεσιών, στα από 11/6/19 (συν.4) και 16/6/19 (συν.5) ερωτήματα μας σχετικά με την υποχρέωση ή όχι τήρησης και ανάρτησης Τιμοκαταλόγου στα τουριστικά καταλύματα.

Στην απαντητική επιστολή του Υπουργείου αναφέρεται:

«Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρ. 67 της ως άνω ΥΑ, δεν αναφέρεται ρητά οποιαδήποτε εξαίρεση από την αντίστοιχη υποχρέωση

Η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2983/30-08-2017, Άρθρο 67, παρ.1) αναφέρει: «Άρθρο 67: Υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου και ειδικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

  1. Επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε μορφής υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, υποχρεούνται να αναρτούν σταθερά τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο της επιχείρησης ή του γραφείου τους και άμεσα ορατό από τους πελάτες, στον οποίο θα αναγράφονται οι τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχουν.» Εφόσον λοιπόν δεν εξαιρούνται τα τουριστικά καταλύματα από την υποχρέωση, σημαίνει ότι όλα υποχρεούνται «να αναρτούν σταθερά τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο της επιχείρησης», όπως ακριβώς ισχύει από το 2015 και όπως αναφέρουμε στο από 14/6/19 σχετικό με το θέμα Δελτίο Τύπου μας (συνημμένο 2) Όσον αφορά στην υπάρχουσα ειδικότερη νομοθεσία, του Υπουργείου Τουρισμού, δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να αναιρεί την ως άνω υποχρέωση τήρησης Τιμοκαταλόγου. Ο Τιμοκατάλογος της επιχείρησης δεν έχει καμιά σχέση με τη «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη», που όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος του Υπουργείου Τουρισμού Α.Π.10384/15-6-2018 (συνημμένο 3) είναι έντυπο που αφορά τις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ των μελών του Σωματείου στο οποίο ανήκουν. Επιπλέον η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι καμία ελεγκτική κρατική υπηρεσία δεν ασχολείται με τη «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη» και φυσικά δεν επιβάλλεται καμία ποινή ή πρόστιμο, ούτε καν επιτρέπεται να γίνει απλή σύσταση ή παρατήρηση στον επιχειρηματία για το θέμα αυτό.

O Πρόεδρος                                                                       O Γενικός Γραμματέας

Αντώνης Καρατάσος                                                                  Γιώργος Ποδότας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.