Του ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΚΩΣΤΗ (Ηθοποιός-Δάσκαλος)

 Μετά από αρκετές φορές που έχω γράψει στην «Ανδριακή» για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο θυμωμένος και απελπισμένος. Οι φιλίες και οι γνωριμίες μου μπορεί να κλονιστούν με αυτό το άρθρο, αλλά αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες, πιστέψτε με, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ευγένειας.

Είναι το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Έχω πρεμιέρα στις 30 του μήνα στο θέατρο. Υπάρχει άγχος. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης μου με αφήνει να φύγω από την πρόβα για 36 ώρες. Του μιλάω ως νησιώτης προς νησιώτη. Εκείνος είναι από την Μήλο. Του λέω τον λόγο. «Έφυγες», μου λέει. «Πήγαινε στο αγαπημένο σου νησί!». Έφτασα στην Άνδρο. Ήθελα να παραστώ, να πολεμήσω για τα αυτονόητα. Στις 5 Οκτωβρίου του 2019, δίνω το παρόν στον πολιτιστικό χώρο του Κορθίου με το καυτό θέμα της έναρξης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί και συγκεκριμένα στη θέση Ράχη Ξηροκόμπι, πάνω από  τον Όρμο. Τι να πω; Τι να πρωτοεκφράσω;

Ας τα πάρω από την αρχή.                                                                                                          

Ξεκινώντας από την ομάδα ανθρώπων που δούλεψε και δουλεύει σκληρά για αυτή την συνάντηση αλλά και για πολλές άλλες συναντήσεις, ενημερώσεις και ημερίδες εδώ και πολλά χρόνια. Έχοντας προσκαλέσει επιστήμονες και νομικούς που γνωρίζουν καλά το θέμα των ανεμογεννητριών. Άνθρωποι μορφωμένοι, με τα παιδιά τους και την δουλειά τους. Με ηθική και ζήλο για το νησί, χωρίς κανένα συμφέρον, χωρίς ιδιοτέλεια, που πολεμούν για ένα ολόκληρο νησί, φάντασμα όμως απ’ ό,τι φαίνεται. Ναι αγαπητές και αγαπητοί μου αναγνώστες, αυτούς τους ανθρώπους, που προσπαθούν να μας αφυπνίσουν, κι εμείς τους προσβάλουμε και τους ξεφτιλίζουμε, εννοείται ανωνύμως, μέσα από «δημοσιογραφικά» sites. Τόσο ρεμπεσκέδες είμαστε, τόσο ξερόλες, τόσο μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας, τόσο ναρκισσιστές. Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι οργάνωσαν αυτήν την συνάντηση στο Κόρθι στις 5 του Οκτώβρη.

Έχω, λοιπόν, ξεκινήσει τα τηλέφωνα και τα μηνύματα σε φίλους και γνωστούς να προσέλθουν στη συνάντηση να ενημερωθούν, να ακούσουν και να ακουστούν . Νιώθω ότι προσπαθώ να πείσω. Δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν. Καμία ενημέρωση τι πρόκειται να συμβεί. Απορώ. Θέλω να πείσω τον εαυτό μου, ότι κάνω λάθος. Φτάνω στην Άνδρο. Ξανά τα ίδια. Συναντώ φίλους στη Χώρα, στο Νειμποριό. Μία κατάσταση μίζερη, κουρασμένη. Ακούω απαντήσεις του στυλ, έχω να πάω βόλτα με το σκάφος μου, είναι πολλά τα λεφτά άστο, τώρα που υπέγραψαν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, οι Κορθιανοί φταίνε που τους έρχονται οι ανεμογεννήτριες, πόσο μου αρέσουν οι ανεμογεννήτριες που θα κουνιούνται με τον αέρα και θα έχουμε δωρεάν ρεύμα. Και άλλα πολύ κακόγουστα στιχάκια ποιημάτων. Πάμε καλά; Είμαστε τόσο προδότες στο ίδιο το νησί μας; Είμαστε τόσο στενόμυαλοι και εγωιστές; Πόσο πολύ γράφουμε στα αχαμνά μας το νησί των προγόνων μας; Μόνο για πανηγύρια τον Αύγουστο είμαστε; ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ντροπή. Δεν αναγνωρίζουμε καθόλου τον πλούτο και την κληρονομιά που έχουμε γύρω μας και που με ευλάβεια περισσή, στερούμενοι πολλά, μας παρέδωσαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας; Τι θα πούμε στα παιδιά μας σε 15-20 χρόνια που οι 300 και βάλε ανεμογεννήτριες των 150 μέτρων, βουτηγμένες μέσα στα βουνά, θα αρχίζουν να σαπίζουν;;; όταν αλλοιωθεί ο πανέμορφος ορεινός όγκος και η ταυτότητα του νησιού; τι θα έχουμε να τους πούμε εμείς, οι απίστευτα αδιάφοροι άνθρωποι της Άνδρου; ΤΙΠΟΤΑ!

Και σαν μην έφτανε και αυτό, ο αγαπητός δήμαρχος του νησιού, ενοχλήθηκε η αφεντιά του, και διαμαρτυρήθηκε για ποιο λόγο δεν ήταν στην συνάντηση του Κορθίου και η άλλη πλευρά, αυτή των εταιρειών των ανεμογεννητριών. Πρώτα απ’όλα να σημειωθεί ότι οι εταιρίες προσκαλούνται και προσκαλέστηκαν και στο Κόρθι. Κι έτσι να μην είναι, τόσα χρόνια δεν ακούμε την άλλη πλευρά έτσι κι αλλιώς; Αλλά δεν έρχονται! Ξέρουν καλά ότι θα εκτεθούν σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα ουσίας που δεν έχουν ποτέ απαντήσει. Ας μας πει λοιπόν, τι έκανε ο Δήμος για την οργάνωση της συνάντησης που υποτίθεται ότι ήταν υπό την αιγίδα του. Πρόβαλε την συνάντηση στο site του ή κάπου αλλού; Την βοήθησε υλικοτεχνικά; Φιλοξένησε ο Δήμος τους νομικούς και τους άλλους επιστήμονες που μας προσέφεραν τα ‘’φώτα’’ τους σε εμάς, τους έξυπνους Ανδριώτες;  Όχι κυρίες και κύριοι. Τίποτα δεν έκανε και δεν κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Τηρεί σιγή ιχθύος… ‘’φωνάζοντας δήθεν’’. Όπως έκανε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Απόντες, σιωπηροί και ουδέτεροι. Και σχετικά με την νεοσυσταθείσα επιτροπή του Δήμου, θα δανειστώ σχόλιο φίλου που εμπιστεύομαι την κρίση του: Φαίνεται να επιβεβαιώνεται το βρετανικό σλόγκαν: ‘’αν δε θες να γίνει τίποτα, διόρισε μια επιτροπή…”, πόσο δε μάλλον η δικιά μας, επταμελή και ετερόκλιτη. ΝΤΡΟΠΗ! Ντροπή που μας κουνάτε το δάχτυλο στα δημοτικά συμβούλια, βυθισμένοι στην εγωπάθεια και την εξουσία σας. Και όταν έρχεται η ώρα να μιλήσετε, αποκρίνεστε με το γνωστό: «Ναι μεν αλλά…». Όπως αποκρίθηκε ο κύριος Δήμαρχος στη συνάντηση του Κορθίου. Για να μην δυσαρεστήσουμε κανένα, και κυρίως τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς. Σημεία των καιρών μας. Γιατί, δυστυχώς, έτσι είναι δομημένη η κοινωνία μας. Εννοείται πως και ο Έπαρχος ήταν απών από την συνάντηση. Και ανενημέρωτος γενικά. Τόσο χλιαρά το έχετε πάρει το θέμα λοιπόν; Πώς μπορείτε να παίζετε πάνω στις πλάτες ολόκληρου νησιού; Οι κάτοικοι της Πάρου που ενεργοποιήθηκαν και το μπλόκαραν, είναι απερίσκεπτοι; Η Τήνος, εκεί που αντιστέκεται ο ίδιος ο Δήμος μαζί με τους κατοίκους, είναι τίποτα ανόητοι; Μόνο στην Άνδρο είμαστε οι γίγαντες της εξυπνάδας ή σωπαίνουμε από δειλία;

Και οι σύλλογοι;  Οι σύλλογοι που είναι εξαφανισμένοι; ( εκτός από ΣΕΔΑ, Κυνηγετικό, Andros Routes, Άνδρος Κοιν.Σ.Επ. και Trekking Andros). Που είναι  ο νέος και δυναμικός πρόεδρος της Λέσχης Ανδρίων; Που είναι τα ρητορικά του μαθήματα με θέμα την φύση της Άνδρου, η οποία κινδυνεύει να καταπατηθεί; Που είναι το Ίδρυμα Κυδωνιέως, το Μουσείο Γουλανδρή, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Άνδρου; Οι εκθέσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα μόνο σας αφορούν; Τα μοναστήρια, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας;  Έχετε κύρος και υπόσταση κύριοι στο νησί. Έχετε συναίσθηση της αποστολής και της ισχύος σας; Γιατί τέτοια εκκωφαντική σιωπή; Που είναι όλη αυτή η καλή κοινωνία του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου; Μόνο αγώνες με πρίγκηπες και αστραφτερά parties πλάι στη θάλασσα ξέρει να κάνει; Που είναι οι σύλλογοι όλων των χωριών της Άνδρου; Τσιμεντώνουν καλντερίμια και ασπρίζουν πηγές μόνο; Ο εμπορικός σύλλογος, οι καταστηματάρχες; Γνωρίζετε το πλήγμα που θα δεχτείτε; Κυρίες και κύριοι σοβαρολογούμε; Είμαστε απόντες και δραπετεύουμε μπροστά σε ένα γιγάντιο έγκλημα που διαπράττεται στην Άνδρο; Γιατί δεν ενημερωνόμαστε;  Γνωρίζουμε ότι αν ξεκινήσουν τα έργα, επιστροφή δεν υπάρχει; Είμαστε συνυπεύθυνοι!

Και για να κλείσω με δύο λόγια: η πράσινη ενέργεια, όπως την βαφτίζουν οι εταιρίες στις διαφημίσεις της τηλεόρασης, είναι μη βλαβερή και αποδοτική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον όταν πραγματοποιείται σε μικρή κλίμακα. Είναι άλλο μία ανεμογεννήτρια ή ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι μας ή μία ανεμογεννήτρια μέχρι 10 μέτρα στο βουνό, και άλλο μία δεκαπλάσιά της. Στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για καταστροφή της φύσης. Και για όσους δεν γνωρίζουν, έχουν προγραμματιστεί να μπουν πάνω από 300 ανεμογεννήτριες των 150 μέτρων (όσο το μήκος του super-ferry), με πτερύγια μήκους 50 μέτρων, με 300 κυβικά τσιμέντου στη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας (ένα σπίτι) σε βάθος γης στα 3 μέτρα. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, έχουμε και την κατασκευή μίας ‘’πλατείας’’ για κάθε ανεμογεννήτρια. Δηλαδή ένα πλάτωμα παραπάνω από 2 στρέμματα γύρω από τη βάση της ανεμογεννήτριας, πάνω στο οποίο γίνονται όλες οι εργασίες εγκατάστασής της: ξεφόρτωμα, τοποθέτηση, συναρμολόγηση, σύνδεση. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται με χρήση βαριών μηχανημάτων και απαιτεί επίπεδο και σταθερό έδαφος. Αυτές οι ανεμογεννήτριες έχουν κατασκευαστεί για να εγκαθίστανται σε επίπεδες επιφάνειες (π.χ. σε κάμπους), και ΟΧΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ!!

Για αυτό το λόγο, απαιτείται μεγάλη και ακριβή παρέμβαση στο φυσικό τοπίο με εκχερσώσεις και μπάζωμα για την εγκατάστασή τους σε βουνοκορφές. Αυτές είναι ελληνικές πατέντες με καταστροφικές συνέπειες. Οι ‘’πλατείες’’ λοιπόν πρέπει να φτιαχτούν με δυναμίτες και πολύ μπάζωμα για να μπορέσουν να πατήσουν επάνω τους οι νταλίκες και οι γερανοί χωρίς να υποχωρήσει το έδαφος αλλά και για να μείνουν οι ανεμογεννήτριες στη θέση τους για χρόνια. Οι εταιρίες δεν θα αναφερθούν ποτέ σε αυτά τα στοιχεία. Εμείς όμως πρέπει να τα γνωρίζουμε. Και βέβαια, εκτός από τις 300, εκκρεμούν να μπουν άλλες τόσες. Όρεξη, ελεύθερο έδαφος και πρόθυμοι και πειθήνιοι κάτοικοι να υπάρχουν. Σημειωτέον, ότι  για να περάσουν τα φορτηγά που θα κουβαλούν τα τμήματα των ανεμογεννητριών, θα ανοιχτούν δρόμοι φάρδους 20 μέτρων. Πολλές χιλιάδες τόνοι τα χώματα που θα προκύψουν από τις χωματουργικές εργασίες τα οποία σαφώς θα προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, όπου αν δεν συλλεχθούν, θα κυλήσουν προς τα χωριά. Όπως συνέβη με τις ζημιές της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου και μας έπαιξαν τα κανάλια.

Μερικές ακόμα από τις συνέπειες που θα έχει η Άνδρος:

  • Θα πληγούν ανεπανόρθωτα τα υπόγεια νερά
  • Θα πληγεί ο τουρισμός του νησιού
  • Θα μειωθεί κατά πολύ, η αξία οικοπέδων και κτισμάτων που θα γειτνιάζουν στις ανεμογεννήτριες
  • Θα χαθούν μονοπάτια της Άνδρου
  • Θα εξαφανιστεί η ησυχία και η γαλήνη των τοπίων της
  • Ο κόσμος θα πληρώνει για την συντήρηση αυτών των έργων μέσω των λογαριασμών του
  • και πολλά πολλά άλλα για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι να ενημερωθούμε.

Τα σημεία τοποθέτησης είναι:

Από Ζόρκο έως Φάσα , Καμπανό- Μικρογιάλι, Μακροτάνταλο – Μεγάλη Πέζα, Καλυβάρι- Παλαιστού- Σίδοντας – Φρουσαίοι, Άγιοι Σαράντα- Αμμόλοχος- Άνω Γαύριο, Μεγάλη Πέτρα- Άγιος Πέτρος- Βιτάλι- Γίδες, Πλούσκα- Μονή Ζοωδόχου Πηγής, Μπατσί –Ατένι- Ρέματα, Βόρη- Λεύκα, Άρνη-Βουρκωτή-Βαρίδι-Άγιος Ιωάννης Σχοίνος, Κουβάρα- Άχλα, Στενιές- Μονή Αγίας Ειρήνης (Αποίκια), Πέταλο- Εβρουσιές-Ζένιο- Παλαιόπολη, Βίγλα Τούρλα- Πιτροφός, Σταυροπέδα- Ζαγανιάρης- Ζαγορά- Στρόφιλας, Ράχη- Ξηροκόμπι- Αηδόνια, Φραγκάκι, Αγία Μονή- Στενό- Μέσα Στενό.

Χρόνος υπάρχει ακόμα. Για να αντιδράσουμε όλοι μας, ΟΛΟΙ οι Ανδριώτες. Υπάρχουν ασάφειες του νόμου που μπορούν να δώσουν ‘’πάτημα’’, στην τεκμηριωμένη αντίδραση και στον αγώνα μας κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Η άμεση προτεραιότητα είναι να γίνουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις –ενημερώσεις, όπως αυτή του Κορθίου, μέσα στον Νοέμβριο. Προγραμματίζεται ενημέρωση των κατοίκων της Βόρειας Άνδρου, όπου και πρόκειται να εγκατασταθεί και ο μεγαλύτερος όγκος των ανεμογεννητριών. Ο Δήμος το γνωρίζει αυτό. Θα στηρίξει; Εμείς; Θα λείπουμε πάλι; Πρέπει να δώσουμε το παρών. Δεν είναι άλλο νησί το Κόρθι ούτε άλλο νησί η Φάσα, οι Άγιοι Σαράντα, ο Ζαγανιάρης και το Μπατσί. Είναι η Άνδρος.

ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ! Όλοι μας! Μικροί μεγάλοι! Και άμεσα ας οργανώσουμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!!! Είναι υποχρέωση του Δημάρχου και του Επάρχου. Είναι υποχρέωση του καθενός μας. Αλλιώς ας σωπάσουμε για πάντα, αποδεχόμενοι τις συνέπειες των μη πράξεών μας!

Υ.Γ.: Όποιος θέλει άμεσα να ενημερώνεται, πληκτρολογεί στο FB : Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο?

https://www.facebook.com/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%86%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-122242222501367/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φ’ιλε μου παρότι ειμαι 77 έχεις πολύ δίκιο και είναι σωστα αυτα απου γράφεις εδώ Οταν ελθεις στην Ανδρο θα είθελα να μιλήσουμε και εάν μπορώ να βοηθήσω σε κατι πες που. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΜΠΟΡΙΟ δίπλα στην καφεταίρεια του Στυλιανου τηλ 22820 23808

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.