Πρωτόγνωρα -για το νησί- βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην Τήνο χθες 20.5.2020, στην περιοχή Πράσσα των Υστερνίων μεταξύ κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δυνάμεων της Αστυνομίας. Η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών της Τήνου δεν σταμάτησε στην προσπάθεια διακοπής των εργασιών σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών, αλλά συνεχίστηκε και έξω από το Α.Τ. Τήνου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με αίτημα την απελευθέρωση των προσαχθέντων πολιτών. 

Στο μεταξύ οι Τήνιοι δέχτηκαν σωρεία ανακοινώσεων συμπαράστασης στον αγώνα τους αλλά και δηλώσεις που καταδικάζονται απερίφραστα τα επεισόδια στα “Πράσσα” όπως η ακόλουθη ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου:

Ανακοίνωση για τα χθεσινά επεισόδια στην Τήνο

Καταδικάζουμε απερίφραστα όσα απαράδεκτα συνέβησαν χθες στην Τήνο και συγκεκριμένα τη βίαιη καταστολή της ειρηνικής και καθόλα δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Για τα γεγονότα αυτά ευθύνονται πρωτίστως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Κυβέρνηση, ως εντολείς της άνανδρης επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων στους πολίτες. Τεράστια ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι Βουλευτές Κυκλάδων της συμπολίτευσης, οι οποίοι ενώ τους είχε ζητηθεί έγκαιρα να μεσολαβήσουν ώστε να μην οδηγηθεί η κατάσταση στο χθεσινό αδιέξοδο, κώφευσαν και άφησαν εκτεθειμένη την κοινωνία της Τήνου στην αγριότητα του κράτους καταστολής. Τέλος, μεγάλη ευθύνη θα έχουν στο εξής και οι ψηφοφόροι της Τήνου εάν στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, αφήσουν ατιμώρητους τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, αφού αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους-αγωνιστές της Τήνου και ζητούμε:
1. Την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Τήνο από άλλες περιοχές.
2. Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων των χθεσινών επεισοδίων και τη διακοπή κάθε δίωξής τους
3. Τον άμεσο τερματισμό όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών, την ακύρωση όλων των αδειών παραγωγής ή/και εγκατάστασης αιολικών σταθμών και το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μηδενική βάση.
Ως Επιτροπή Αγώνα Άνδρου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε την κοινωνία της Άνδρου σε επαγρύπνηση. Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη γειτονική Τήνο αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει με τον πλέον αυταρχικό τρόπο την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων, σε περιοχές εντελώς ακατάλληλες για τέτοιου είδους δραστηριότητα, χωρίς να λογαριάζει τη βούληση των κατοίκων των νησιών αυτών. Ας παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της Τήνου και ας προετοιμαστούμε κι εμείς να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται και σε εμάς. Τέλος, ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλα τα νησιά καθώς και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο πρόβλημα ενάντια στο φασισμό της αιολικής βιομηχανίας!
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου θα αναγγείλει τη διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

Επιτροπή Αγώνα Άνδρου
Άνδρος, 21 Μαΐου 2020

Γ.  Σιώτος, δήμαρχος Τήνου

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, με επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανάφερε χαρακτηριστικά: «γνωρίζετε, ότι η χρήση βίας πρέπει να αποφεύγεται. Πολύ περισσότερο που επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστολής εν μέσω πανδημίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την εν λόγω κατάσταση και απαιτούμε, όπως αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και εν γένει αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας». 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.