Εκδόθηκε στις  25.05.2020 η τροποποιητική ΑΕΠΟ του Ομίλου Κοπελούζου σε σχέση με την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο.

Σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου με τη νέα ΑΕΠΟ διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα αιολικά πάρκα στη Νάξο  και στην Τήνο. Αντίθετα, στην Πάρο και στην Άνδρο  εξακολουθεί να παραμένει  μεγάλος αριθμός με το νησί μας να έχει την πρωτιά με 33, δηλαδή σχεδόν τις μισές από τη συνολική επένδυση.

Κάποιοι εμφανίζεται να αιφνιδιάστηκαν ή και να έπεσαν από τα σύννεφα από αυτή την εξέλιξη. Όμως, κανένας από αυτούς που παρακολουθούσαν τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα δεν εξεπλάγη.  Όλοι όσοι παρακολουθούν επιστάμενα διαχρονικά  την υπόθεση της εγκατάστασης  ΒΑΠΕ στις Κυκλάδες, είτε υποψιάζονταν είτε καταλάβαιναν είτε διέβλεπαν,  είτε ήξεραν ότι αυτό θα συνέβαινε.

Εμείς ανήκουμε στους δεύτερους από αυτούς. Καταλαβαίναμε και βλέπαμε το μοιραίο να έρχεται. Το είχαμε άλλωστε επισημάνει και δημοσιοποιήσει  πάνω από τρεις μήνες πριν με άρθρα μας και ανακοινώσεις την 20η Φεβρουαρίου 2020 με αφορμή την πρόσκληση των επενδυτών για «ενημέρωση» από τον Δήμαρχο κ. Λοτσάρη  

Μετά την τελευταία αυτή απόφαση εμφανίστηκαν κάποιοι να καυχώνται για τη συνέπεια τους εδώ και πολλά χρόνια ενάντια στον Κοπελούζο και κάποιοι ακόμη περισσότερο να ζητάνε  και «δάφνες» γι’ αυτό. Όμως, ιδιαίτερα για την Άνδρο, οι ίδιοι φαίνεται να μην έχουν ή να μη θέλουν να καταλάβουν, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι 33 ανεμογεννήτριες του Κοπελούζου, αλλά οι πάνω από 200 συνολικά που ζητείται να αλώσουν και να κατασπαράξουν την ανδριώτικη γη. Ίσως είναι εύκολο για κάποιους, να στοχοποιούν μόνο τον Κοπελούζο, που είναι όντως ένα πολύ ισχυρός αντίπαλος, αγνοώντας τους υπόλοιπους «επενδυτές», αφήνοντας τους ανενόχλητους να δρουν. Έτσι, αν χαθεί αυτή η μάχη με τον Κοπελούζο που διαθέτει φυσικά πολύ δυνατές πολιτικές πλάτες, θα τα έχουμε χάσει όλα, αλλά θα έχουμε δώσει έναν «μάταιο αγώνα πλην  τίμιο αγώνα».

Οι «επενδυτές» ήρθαν για να μας ενημερώσουν, αλλά α) πρώτη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ δεν μας ενημέρωσε για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που εμφανίστηκαν λίγες μέρες μετά, β) ο Όμιλος Κοπελούζου δεν μας ενημέρωσε για την τροποποίηση της ΜΠΕ και την επικείμενη ΑΕΠΟ που προφανώς γνώριζε και οι υπόλοιποι επενδυτές μόνο καλά λόγια είχαν να μας πουν για τις επενδύσεις τους. Αυτό φυσικά δεν ήταν ενημέρωση, αλλά σκόπιμη παραπληροφόρηση. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός κατέστησε σαφές ότι ο καθένας από όλους μας έπρεπε να κάνει την επιλογή του.

Είναι πασιφανές τουλάχιστον, ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και όχι μεμονωμένο με καίριο και αποφασιστικό το ρόλο του κρατικού παράγοντα των τοπικών αρχών και του ανδριώτικου λαού.

Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν και είναι  ένας οργανωμένος και συντονισμένος και με συγκεκριμένους στόχους αγώνας που περιλαμβάνει την ανάγκη, τη δυνατότητα και την ικανότητά ανάπτυξης  ΑΠΕ στο νησί προς όφελος της ενεργειακής εκμετάλλευσης και  επάρκειας του νησιού και της χώρας.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε στα άρθρα που μνημονεύουμε στο τέλος  μαζί με τις παραμέτρους επιρροής τους και ελπίζουμε να συζητηθούν έστω και τώρα σοβαρά για να ληφθούν εφαρμόσιμες, κοινά αποδεκτές αποφάσεις και ενέργειες στο αυριανό συμβούλιο και στην επιτροπή αγώνα που συνεδριάζει σήμερα και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Κ

αλούμε όλους τους υπεύθυνους και τον ανδριώτικο λαό σε εγρήγορση και ενεργή συμμετοχή.  

Να έχουμε όλοι τις κεραίες μας ανοικτές, τα μάτια μας δεκατέσσερα και το μυαλό μας στο μέλλον των παιδιών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ στις 31/5/2020 και ώρα11:00 το πρωί στην Παν κυκλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην  εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα νησιά μας.

Ι

δού τα προφητικά άρθρα μας τρεις μήνες πριν:

ΑΠΕ – μεταλλάξεις και συμπεράσματα

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ;

Για την Άνδρο της Ζωής μας  Γιάννης Καπάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.