Αγαπητές Ανδριώτισσες, αγαπητοί Ανδριώτες,

Δύο από τα αιολικά πάρκα που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαν φτάσει σε επίπεδο άδειας εγκατάστασης τόσο στον βορρά όσο και στον νότο του Νησιού μας. 

Δεν ήταν δυνατόν να κοροϊδεύουμε την κοινωνία «κρύβοντας κάτω από το χαλί» δεσμευτικές – διεθνείς και εθνικές – συμφωνίες, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οριστικές εγκρίσεις δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λαμβάνουμε κατά το δοκούν λήψη και αλλαγή αποφάσεων καταστρατηγώντας το Κράτους Δικαίου. 

Προφανώς κάποιοι στο Νησί μας παρερμήνευσαν την απόφαση που ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή των επερχόμενων αδειοδοτήσεων και εργασιών και κατέφυγαν σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ! 

Κανένας Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συνέχιση των εργασιών μιας νόμιμα αδειοδοτημένης επένδυσης. Αυτό μπορεί να το κάνει υπό όρους μόνο η κυβέρνηση. Όμως οι αποφάσεις και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν οριστικές για τις πρώτες ανεμογεννήτριες στον βορρά και στο νότο της Άνδρου.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να οδηγηθεί το νησί με τυφλά ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ σε πολιτική απομόνωση. Όμως δεν μπορεί βεβαίως και το νησί να γίνει και ένα απέραντο αιολικό πάρκο.

Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε την αντίθεση μας στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο κέντρο του νησιού των ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου. Ήδη την 1 Ιουλίου 2020 βρέθηκα προσωπικά στο ΣΤΕ (πρώτη φορά δήμαρχος Άνδρου παραβρέθηκε κατά την εκδίκαση της προσφυγής) κατά του ομίλου Κοπελούζου στο Κέντρο της Άνδρου. 

Προτίμησα να δώσω την μάχη εκεί παρά να παρακολουθήσω μια τελειωμένη συζήτηση στο Γαύριο για μια χωροθέτηση που ήδη έχει ολοκληρώσει νόμιμα τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή του Καλυβαρίου και προχωρά στο μηχανολογικό μέρος.

Να προσθέσω, μάλιστα, πως στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 1ης Ιουλίου αναθέσαμε σε δικηγόρο την κατάθεση αίτησης ακυρώσεως επί της νέας τροποποιητικής απόφασης του ομίλου Κοπελούζου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη 25/5 και προβλέπει για το νησί μας επιπλέον δέκα ανεμογεννήτριες. 

Μέχρι σήμερα με πρόταση μου το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην σύσταση επιτροπής που είχε ως βασικό αντικείμενο τη δημιουργία ομάδας καταξιωμένων επιστημόνων που θα λειτουργούσε ως Σύμβουλος της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσεκτικής ενεργειακής διαχείρισης  του νησιού μας. 

Για να προχωρήσουμε ενωμένοι δεν έκανα χρήση του δικαιώματος να καθορίσω τα 3/5 της επιτροπής. Ατυχώς με προτάσεις και ευθύνη των κ. Θ Σουσούδη και Γ Καπάκη σε αυτή την επιτροπή δεν εισήλθαν ειδικοί επιστήμονες, αλλά ακτιβιστές, που αγνοώντας τον λόγο σύγκλισης της έδρασαν και δρουν σε μια πλήρως αυτόνομη πορεία χωρίς καμία συνεργασία και έγκριση με την διοίκηση. 

Η επιτροπή αυτή αντί να εισηγείται προς το Δ.Σ. – όπως επιβάλλεται στις επιτροπές που συστήνει το Δ.Σ. – έχει πλήρως αυτονομηθεί χωρίς καν να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έφτασε στο σημείο να συμμετέχει μόνη της στην παρεμπόδιση  του ξεφορτώματος  υλικών συντήρησης των εδώ και 30 χρόνια ανεμογεννητριών, καθώς και στην παρεμπόδιση μεταφοράς υλικών για το εργοστάσιο της Χώρας!

Διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα όργανο που έκλεισε του τον κύκλο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στους δημότες και στο νησί μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε την αποχώρηση μας.

Ο βασικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η εκπόνηση μιας  αντιπρότασης μας για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για τον λόγο αυτό ζητώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί γύρω από εγνωσμένους επιστήμονες με κύρος κι έργο ώστε να χωροθετήσουμε ως Δήμος με σωστό τρόπο και βάση συγκεκριμένων προτάσεων στο νησί μας περιορίζοντας τις όποιες συνέπειες και μεγιστοποιώντας τα όποια οφέλη από τις ανεμογεννήτριες για τις οποίες επίκεινται αδειοδοτήσεις. Αντιδρώντας κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο κέντρο του νησιού μας από τους ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένας μειοψηφικος δήμαρχος, εξαρχής σε δυσαρμονία με την κοινωνία, με την οποία δεν είχε καμμία επαφή ούτε ως έπαρχος, τότε που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει, ΑΠΟΧΩΡΕΙ….
    Αποχωρεί κάποιος όταν έχει προηγουμένως συμμετάσχει σε ένα όργανο. Ο κύριος αυτός δεν εμφανίστηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής, αρνήθηκε κάθε συνεργασία, έγινε ακόμα και δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των αιολικών πάρκων στο οποίο δεν παρέστη και τώρα μας ανακοινώνει ότι αποχωρεί; Ας γελάσουμε! Δεν του αρέσει η σύνθεση της επιτροπής γιατί δεν έχουν την πλειοψηφία τα τσιράκια του. Αμφισβητεί επιστήμονες και απόψεις (αυτός που δεν είναι επιστήμονας) μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του. Η προηγούμενη ψευτοεπιτροπη που ουδέποτε συνεδρίασε (και καταργήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο) του έρχονταν γάντι, αφού είχε τους δικούς του ανθρώπους και άκουσον ακούσουν μηχανικό με επαγγελματική δραστηριότητα στα αιολικά! Έτσι θα πολεμούσε η Άνδρος την καταστροφή που της ετοιμαζουν….
    Αυτός λοιπόν ο κύριος νομίζει ότι τρώμε κουτοχορτο κι επιπλέον έχει το θράσος να χαρακτηρίζει κατοικους, επιστήμονες με διάφορα επίθετα, νομίζοντας πως έτσι θα περάσει το δικό του. Τον είδαμε και στις γιορτές των τελευταίων ημερών να δίνει ρεσιτάλ υποταγής στα πολιτικά όντα που ήρθαν για βόλτα και φαΐ στο νησί που δεν γύρισαν ούτε να κοιτάξουν όλους αυτούς τους μήνες και της καραντίνας και του αναβρασμού για τα αιολικά. Οι αποκλεισμοί των ανεπιθύμητων ήταν απίστευτα εξωφθαλμη προκειμένου να μην ακουστεί ο,τιδηποτε έξω από την γραμμή Λοτσάρη. Τώρα που αποχωρεί, λοιπόν, ας απολογηθεί στους Ανδριωτες για τις θετικές γνωμοδοτήσεις της νομαρχίας, επαρχείου και περιφέρειας για το αιολικό Μαραθιά (πουθενά δεν αναφέρει η ίδια η εταιρεία γνωμοδοτήσεις του Δήμου) αυτός ως πρώην έπαρχος και ως επαρχιακός σύμβουλος και να πει στους Ανδριωτες ποτέ ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για όλες αυτές τις αποφάσεις…ή για να είμαστε πιο σωστή ΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ οι Ανδριωτες, πριν οποιοσδήποτε βάλει την υπογραφή του ΔΗΘΕΝ εκπροσωπώντας μας.
    Κύριε Λοτσάρη, δεν λυπόμαστε καθόλου που αποχωρειτε και δεν θα λυπηθούμε όταν έρθει η ευλογημένη ώρα να μας απαλλάξετε γενικώς από την παρουσία σας. Φριξαμε με την περίπτωσή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.