Το Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της ΠΝΑ είναι το θέμα της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου της 24.2.2021, που προκλήθηκε μετά την συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου και μετά από σχετικό αίτημα της ελάσσονος αντιπολίτευσης το οποίο φιλοξενείται παρακάτω. Ο Δήμος Άνδρου στο μεταξύ εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου που αφορά στην ενημέρωση για το χωροταξικό και την επικείμενη συνεδρίαση του Δ .Σ. της ερχόμενης Τετάρτης σήμερα το πρωΐ 21.2.2021. Το δελτίο τύπου φιλοξενείται παρακάτω. Και φυσικά η “Ανδρος της Ζωής μας” απάντησε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ μετά το δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωΐ της 21.2.2021 ο Δήμος Άνδρου και αφορά στο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της ΠΝΑ και στην προτροπή της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Photo: Team Andriakipress

Η πρόσκληση του Δ.Α. έχει ως εξής: 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Ν.3852/2010 «Σύγκληση του
Δημοτικού Συμβουλίου» όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 74 του N.
4555/18 (ΦΕΚ 133/19.07.2018 τεύχος Α’), και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του
άρθρου 184 του Ν. 4635/2019, την 426/77233/13-11-2020, εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, και του
Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας ΔΣ, σας καλεί σε συνεδρίαση μέσω
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00 για τη
συζήτηση – ενημέρωση στο κατωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με την αξιολόγηση, -αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ

 

Η “Άνδρος της Ζωής μας” 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥ: ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΟ

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2021 ζητήσαμε να παρθεί απόφαση για να γίνει το συντομότερο δυνατό ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα του νησιού μας.

Την «Αξιολόγηση Αναθεώρηση & Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» που αφορά στο Χωροταξικό και της Άνδρου.

Ενώ υπάρχει από τις 11 Ιανουαρίου σε διαβούλευση, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση από τον Έπαρχο Άνδρου καθώς και τη Δημοτική Αρχή. Σε άλλα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν εδώ και μήνες σχετικές ζυμώσεις. Χαρακτηριστική η αποστροφή του Προέδρου του Δ.Σ. ότι ούτε ο ίδιος το έχει διαβάσει.

Χαρακτηριστική και η αφωνία του Δημάρχου (και πρώην Έπαρχου) για το θέμα. Ποια η άποψη της Δημοτικής Αρχής επί του προτεινόμενου σχεδίου για την Άνδρο; Ποια η άποψη των Υπηρεσιών; Γιατί έχουν χαθεί 40 ημέρες χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, ενώ η διαβούλευση λήγει στις 10 Μαρτίου; Γιατί η Διοίκηση αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα έως τώρα; Να θυμίσουμε ότι έγινε ευρέως γνωστή η διαβούλευση από δημοσίευση του Περίγυρου Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου στις 9 Φεβρουαρίου. 

Επισυνάπτουμε και τον σχετικό σύνδεσμο στους συμπολίτες μας και αναμένουμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο και τον Δήμαρχο να μας πουν κάτι.

https://ypen.gov.gr/egkrisis-v1-stadiou-tis-meletis-axiologisi-anatheorisi-exeidikefsi-perifereiakou-plaisiou-chorotaxikou-schediasmou-aeiforou-anaptyxis-perifereias-n-aigaiou/?fbclid=IwAR28gvxP7H8ctmd0hJ97ekWdNOqpzdu3p1B3uDL0zQpLmqWL31mwTXlSWZo

Το δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου

Σε πρόσκληση για την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 προχώρησε ο Δήμος μας. Μοναδικό θέμα αποτελεί η ενημέρωση-συζήτηση και κατάθεση προτάσεων επί του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαιου.

Στην συνεδρίαση θα συμμετέχει και ο μελετητής προς πλήρη ενημέρωση όλων.

Να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη θα παραληφθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το γενικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα ακολουθήσει εξιδείκευση του Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά Νησί.

Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015 όταν ο τότε Έπαρχος και σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης πραγματοποίησε στο Ξενοδοχείο «ΠΕΡΡΑΚΗΣ» συγκέντρωση ενημέρωσης και διαβούλευσης γύρω από την μελέτη.  Σ αυτήν συμμετείχε ο Δήμος, πρώην Δήμαρχοι, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως  εκπρόσωποι του Συλλόγου Μηχανικών, του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων, του συλλόγου Αλιέων και πολλοί άλλοι

Εν συνεχεία κλήθηκαν οι φορείς σε διαδοχικές συναντήσεις στο Επαρχείο Άνδρου και με την συνδρομή της Τεχνικής Υπηρσίας του Επαρχείου έγινε καταγραφή προτάσεων και πατατηρήσεων.

Υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία κατεγράφησαν οι απόψεις του Δήμου.

Τέλος, οι απόψεις των φορέων μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, του Δήμου και του Επαρχείου κατατέθηκαν στον μελετητή.

Από τα μέσα Ιανουαρίου η μελέτη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και μπορεί ο καθένας να υποβάλλει τις απόψεις και τις προτάσεις του.

Χαιρετίζουμε το με καθυστέρηση 7 χρόνων!!! ενδιαφέρον του Γ Καπάκη για την εν λόγω μελέτη.

Να του θυμίσουμε όμως ότι ως Κυβερνητικός Παράγοντας ΔΕΝ έκανε απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους χρηματικούς πόρους ώστε η μελέτη να μην καρκινοβατεί για 7 χρόνια.

Δεν κατέθεσε ποτέ κάποια συγκεκριμένη πρόταση και δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία.

Ξαφνικά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο θυμήθηκε μια μελέτη που μετά από 7 χρόνια απουσίας του βρίσκεται στην τελική της φάση.

Ελπίζουμε, έστω κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Εκ του Δήμου

Η Απάντηση Ι. Καπάκη

Χωροταξικός Σχεδιασμός Έπαρχος, Δήμαρχος και Δ.Σ.

Ενώ με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας για άμεση σύγκληση του ΔΣ για το συγκεκριμένο θέμα, διαβάσαμε στη συνέχεια με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση την ανακοίνωση του Δήμου με την οποία επιτίθεται στην ΠΑΡΑΤΑΞΗ μας, αλλά και σε εμένα τον ίδιο προσωπικά  γιατί ζητήσαμε αυτή τη συζήτηση. Πέρα από το ύφος της ανακοίνωσής που χαρακτηρίζει αυτόν που την υπογράφει  έχουμε να εκφράσουμε τις εξής απορίες:

α) γιατί επιτίθεται ο δήμαρχος στην «Άνδρο της Ζωής μας» επειδή ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση στο ΔΣ και να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση,  για ένα θέμα η επίλυση του οποίου αποτελεί αδήριτη ανάγκη και λιμνάζει πάνω από μια δεκαετία;

β) δεν πρέπει να έχει ο δήμος και οι Ανδριώτες γνώση, άποψη και εκπεφρασμένη γνώμη, η οποία θα ληφθεί υπόψη από αυτούς που αποφασίζουν, έτσι ώστε να μην έχουμε για μια ακόμη φορά καίριες αποφάσεις «για εμάς χωρίς εμάς» για ένα τέτοιο μείζον θέμα που αφορά ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τη θέση του νησιού μας μέσα σ’ αυτό και την προτεινόμενη ανάπτυξη του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου;

γ) δεν αφορά η συγκεκριμένη συζήτηση όλους τους Ανδριώτες; Η κουβέντα έχει λήξει και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί; Αν το ζήτημα θεωρείται τελειωμένο τουλάχιστον έχουν την υποχρέωση ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και ο ΕΠΑΡΧΟΣ να ενημερώσουν για το αποτέλεσμα, έστω και εάν θεωρούν εμάς τους υπόλοιπους άσχετους και ιθαγενείς και ότι το θέμα δεν μας αφορά και ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.

Εμείς αυτά ζητήσαμε και σε αυτή τη συζήτηση θα επιμείνουμε χωρίς να παριστάνουμε τους ειδικούς και σ’ αυτό θα καταθέσουμε και θα ακούσουμε τις απόψεις όλων για ένα θέμα εξόχως  κοινωνικό και πολιτικό που αφορά και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό εμάς, τα παιδιά μας και την προοπτική αυτού του τόπου.

Δεν χρειάζεται να ξαναπούμε ότι σε τέτοιου  είδους σημαντικά θέματα μετά από τη σοβαρή συζήτηση που πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητα από διαφορετικές απόψεις που μπορούν  να ακουστούν, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κοινή δράση, κάτι για το οποίο ο καθένας καταλαβαίνει ότι δε συμβάλει η σημερινή τοποθέτηση του ΔΗΜΑΡΧΟΥ.  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.