Τέθηκε σε λειτουργία ο ΝΕΟΣ διαδραστικός ιστότοπος www.musioelias.gr του Μουσείου Ελιάς Κυκλάδων – Ελαιόμυλος Χέλμη, που ευρίσκεται στον Άνω Πιτροφό της Άνδρου.
Στον νέο αυτό ιστότοπο μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στοιχεία για την ελιά και το λάδι, να δει σε μικρής διάρκειας βίντεο την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στο ζωοκίνητο ελαιοτριβείο του μουσείου, να μπει στο “forum” και να ανταλλάξει απόψεις, προτάσεις και πληροφορίες για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου.
Το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του Μουσείου, αποτελούν σπάνιο δείγμα κτιρίου προβιομηχανικής τεχνολογίας, εξαιρετικά αποκαταστημένου προσφάτως.
Ο επισκέπτης στον χώρο του μουσείου μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους του, από τον κ. Χέλμη Δημήτρη πολιτικό μηχανικό και ιδιοκτήτη του μουσείου, να αντλήσει πληροφορίες από τις δίγλωσσες (Ελληνικά-Αγγλικά) αναρτημένες πινακίδες, σχετικά με την ιστορία, τις χρήσεις, τον πολιτισμό της ελιάς και τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής του ελαιολάδου καθώς και τον τρόπο αποκατάστασης του κτιρίου που χρονολογείται πολύ πριν από το 1856.
Μέσω της “οθόνης αφής” του Η/Υ που είναι εγκατεστημένος στο χώρο του μουσείου να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους ελαιοκομίας και παραγωγής ελαιολάδου και να περιηγηθεί με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε θέματα που τον ενδιαφέρουν.
Στην αίθουσα προβολών στην οποία έχει διαμορφωθεί το κατώγι του κτιρίου, χωρητικότητας είκοσι καθισμάτων, μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθήσει σε λεπτομερές βίντεο την παραγωγή ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του μουσείου τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά και άλλα βίντεο σχετικά με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου.
Το Μουσείο Ελιάς στην Άνδρο αποτελεί έναν εναλλακτικό πολιτιστικό πυρήνα, που προβάλει και προωθεί το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου. Ωρες λειτουργίας του Μουσείου είναι κάθε Κυριακή 10:00 έως 12:00, είτε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Δημήτρη Χέλμη στο τηλ: 6932731776.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και από την Ε.Ε και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο των ΟΠΑΑΧ του Γ’ ΚΠΣ.