Η «Ανδριακή» είναι η αρχαιότερη εφημερίδα στην Άνδρο, της οποίας η άδεια εκδόσεως χρονολογείται στις 4 Οκτωβρίου 1957 και χορηγήθηκε στον  δημοσιογράφο Οδυσσέα Γιαννούλη, Έλληνα εξ Αιγύπτου με καταγωγή από τον Φελλό της Άνδρου.

Την επιχείρηση αγόρασε το 1981 η φιλόλογος Μόσχα Δερτούζου-Φωτοπούλου, με εκδότη τον Ανδρέα Φωτόπουλο δημοσιογράφο, απόφοιτο Παντείου Πανεπιστημίου, μέχρι το 2000. Μετά την απώλεια του Ανδρέα Φωτόπουλου την ευθύνη της έκδοσης ανέλαβε η Μαριάννα Φωτοπούλου Μαργέτη, δημοσιογράφος, με νομική παιδεία, μέχρι τον Δεκέμβριο 2013 όταν η εφημερίδα περιήλθε στην ιδιοκτησία της.

Η εφημερίδα εκδίδεται σε μηνιαία βάση και διακινείται με συνδρομές στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Ανδριώτες. Φύλλα της εφημερίδας διατίθενται δωρεάν στους επιβάτες του F/B Superferry II των αδελφών Γεωργίου και Δημητρίου Στεφάνου, που εξυπηρετεί την γραμμή Ραφήνας –Άνδρου και αντίστροφα

Κύριο μέλημά της, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανδριώτη πολίτη, μόνιμου κατοίκου ή παραθεριστή, η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης του νησιού η προβολή και προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δρώμενων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εφημερίδα έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την  επιστροφή στην Άνδρο των κλαπέντων κειμηλίων από την Ι. Μ. Παναχράντου, στην έκδοση Λευκώματος της Άνδρου, στην διεξαγωγή του Α΄ Πανανδριακού Συνεδρίου για τη Ναυτιλία,  στην στήριξη του κληροδοτήματος Πέτρου Λ. Μουστάκα,  των ιδρυμάτων Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, στην παρουσίαση του γραμματοσήμου του Φάρου Άνδρου Τουρλίτη και άλλα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

Επικοινωνία

Διεύθυνση Παρνασσού 2, 105 61 Αθήνα
Τηλ 210 323 9958, 6976 991026
Fax 210 324 9770
Mail to andriaki@andriakipress.gr