Ευχάριστη έκπληξη ένιωσαν οι Αρνιώτες τον περασμένο Μάιο, όταν μια ομάδα εκδρομέων από την Αρναία Χαλκιδικής επισκέφθηκε το χωριό τους. Μεταξύ των Αρναιωτών επισκεπτών ήταν ο επικεφαλής της εκδρομής Πρωτοσύγκελος των Μητροπόλεων Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος και ο διευθυντής και εκδότης του τοπικού περιοδικού «Αρναία» κ. Δημήτριος Κύρου.
Οι εκδρομείς αυτοί ήταν φανερό ότι δεν ήλθαν για να θαυμάσουν και μόνο τις ομορφιές του χωριού, ή να πιουν νερό από την ονομαστή βρύση του Μάζανη. Αλλά έψαχναν κάτι περισσότερο. Έψαχναν τις ρίζες τους. Στις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν σε ένα λόφο κοντά στην Αρναία Χαλκιδικής, εντοπίσθηκαν ίχνη της αρχαίας πόλης (ακρόπολης) Αρναί. Είναι επόμενο να σκεφθεί κανείς ότι, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής να ήταν έποικοι από την Άνδρο, όπως άλλωστε έχει ιστορικά αποδειχθεί για τις πόλεις Στάγιρα, Σάνη και Άκανθος. Η διαφορά τώρα συνίστατο ότι πιθανότατα οι αρχαίοι Άνδριοι, όταν μετοίκησαν στη Χαλκιδική να πήραν μαζί τους και το όνομα της περιοχής τους, δηλαδή την Άρνη. Το ότι υπήρξε πόλη με το όνομα Άρναί/η κοντά στην Αρναία δεν σηκώνει αμφιβολία, είναι εξακριβωμένο από τον ιστορικό Θουκυδίδη.
Τώρα τι σχέση έχουν οι σύγχρονοι Αρνιώτες της Άνδρου, με τους Αρναιώτες της Χαλκιδικής παραμένει να αποδειχθεί. Πάντως οι ενδείξεις υπάρχουν και συνηγορούν ότι υπάρχει συνέχεια τουλάχιστον ονοματολογική. Τι σημαίνει αυτό; κατ’ αρχάς η επίγνωση της ιστορικής συνέχειας τόσο για τους Αρναιώτες της Χαλκιδικής, όσο και για τους Αρνιώτες της Άνδρου, προσδίδει μια μοναδική αίσθηση υπαρξιακής ανάτασης. Οι άποικοι εντοπίζουν τις ιστορικές ρίζες της καταγωγής τους, να βρίσκονται κατά δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο, ενώ οι προπάτορες τους συνειδητοποιούν με αναμφισβήτητο τρόπο, ότι έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχή της Άρνης τουλάχιστον από το πέμπτο αιώνα π.Χ.
Οι Αρναιώτες εκδρομείς κατέληξαν στο καφενείο του Γιάννη του Στάβαρη όπου έτυχαν της δέουσας φιλοξενίας και ζήτησαν να έλθουν σε επαφή με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Χαλάς όταν ενημερώθηκε για την επίσκεψη, χωρίς καθυστέρηση επικοινώνησε με τον επικεφαλή των εκδρομέων κ. Δημήτριο Κύρου προσκαλώντας τους να επισκεφθούν την Άρνη στις 6ης Αυγούστου στο πανηγύρι της μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και έτσι την ημέρα του πανηγυριού του Σωτήρος το πρωί παρουσιάσθηκαν στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού ο πατέρας Χρυσόστομος, ο κ. Γεώργιος Τσόχας και ο κ. Δημήτρης Κύρου. Ο πατήρ Χρυσόστομος συλλειτούργησε με τον παπά Γιάννη Πολίτη ιερέα του χωριού και στη λήξη της λειτουργίας προσφώνησε το εκκλησίασμα με λόγια αγάπης και πίστης στις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες της θρησκείας μας. Το μεσημέρι η αντιπροσωπία φιλοξενήθηκε στο σπίτι του προέδρου του συλλόγου κ. Γ. Χαλά και το βράδυ, μετά από μια σύντομη ανάπαυση στη Μονή του Αγίου Νικολάου, συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση του πανηγυριού, που έγινε στην πλατεία του χωριού.
Στην προσφώνηση του προέδρου του συλλόγου, στην έναρξη της εκδήλωσης, τονίστηκε η σημασία που έχει για την ιστορική συνέχεια της Άρνης, η περαιτέρω έρευνα ώστε να μετατραπούν οι ενδείξεις σε αποδείξεις, ενώ προέτρεψε τους «εποίκους» να ξεκινήσουν από κοινού με τον τοπικό σύλλογο αλλά και με τον Δήμο Υδρούσας πολιτιστικές ανταλλαγές και εκδηλώσεις, ώστε προχωρήσει σε πολιτιστικό επίπεδο, «η επανένωση της αποικίας Αρναίας με τη μητρόπολη Άρνη». Ο κ. Κύρου στον ευχαριστήριο λόγο του για τη φιλοξενία, παράθεσε τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, που πιθανολογούν ότι αρχαία πόλη των Αρνών Χαλκιδικής είναι αποικία των αρχαίων Ανδριωτών.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Μιχάλης Χαλάς του Παπανεστάση, που ως ο πλέον κατάλληλος λογοτέχνης και λαογράφος και πάνω απ’ όλα λάτρης της Άρνης, παρουσίασε με το δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορικότητα της περιοχής. Ο πολιτιστικός σύλλογος της ΄Αρνης δεσμεύτηκε, ότι με τη συμπαράσταση του Δήμου Υδρούσας, αλλά και του επαρχείου, να δρομολογήσει τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να προχωρήσει η ιστορική συνένωση της Αρναίας Χαλκιδικής με την κοινότητα της Άρνης.
Ι.Χ.