Τα ονειρεμένα μονοπάτια των Κυκλάδων

γράφει ο Γιώργος Δάμπασης

Πρόεδρος της ΝΕΤΠ Κυκλάδων

Με το γενικό τίτλο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ υλοποιήθηκαν αυτόν τον καιρό τέσσερα νέα DVD με θέμα τα ονειρεμένα μονοπάτια του νομού μας, που θα προστεθούν στην πλούσια ηλεκτρονική βιντεοθήκη της Νομαρχίας μας.

Πρόκειται για ταινίες που αφορούν στην Αμοργό, την Άνδρο, την Κέα και την Τήνο.

Οι ταινίες αυτές, μετά την αντιγραφή τους σε μαζική παραγωγή, και αφού μεταγλωττιστούν στα αγγλικά και τα γερμανικά, θα προσφερθούν στα Επαρχεία, τους Δήμους και τις επαγγελματικές οργανώσεις για την αξιοποίησή τους στην τουριστική προβολή. Η επιλογή των νησιών έγινε με κριτήριο ότι έχουν σηματοδοτηθεί από το τμήμα πολιτισμού της Νομαρχίας με την προσωπική επίβλεψη του Τάσου Αναστασίου.

Βασικός στόχος των νέων τεσσάρων DVD είναι η προώθηση του περιπατητικού τουρισμού στις «νεκρές» εποχές του φθινοπώρου και της άνοιξης ώστε να ανοίξει η ψαλίδα της τουριστικής περιόδου.

Ήδη, πολλοί νομοί της ελληνικής επικράτειας, όπως πχ της Μαγνησίας, της Χίου και της Εύβοιας έχουν ως κυρίαρχο τουριστικό στόχο τη διαφήμιση των μονοπατιών τους.

Ο τηλεοπτικός φακός εστιάζει την προσοχή του στα σηματοδοτημένα μονοπάτια με τα χαρακτηριστικά σήματα και τις ξύλινες πινακίδες και αποτυπώνει κάθε αξιόλογο μνημείο που συναντά ο περιπατητής στις ποικίλες διαδρομές.

Το οδοιπορικό στην όμορφη Αμοργό μέσα από τους παλαιούς υπαίθριους πεζόδρομους, τα μονοπάτια, ή τα στενοσόκακα των οικισμών, είναι ο διεισδυτικότερος τρόπος γνωριμίας του περιηγητή με το νησί και της άμεσης επικοινωνίας του με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.

Οι επτά επιλεγμένες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος συγκροτούν από κοινού ένα πλήρες οδοιπορικό δίκτυο που διατρέχει από άκρου σε άκρο την Αμοργό με κομβικά σημεία σύνδεσης τα κυριότερα οικιστικά σύνολα του νησιού. Βασικοί προορισμοί των διαδρομών, εκτός από τους ίδιους τους παραδοσιακούς οικισμούς, είναι τόποι ή μεμονωμένα μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και περιοχές σπάνιων φυσικών ιδιαιτεροτήτων.

Για τη διευκόλυνση των περιπατητών υπάρχουν ξύλινες πινακίδες σήμανσης και προορισμού που δείχνουν την πορεία κάθε διαδρομής. Επίσης, υπάρχουν σε καίρια σημεία των μονοπατιών μικρά μεταλλικά σήματα με τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε διαδρομή και έχουν προσδιορισθεί στους ειδικούς χάρτες.

Η πανέμορφη Άνδρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις των σηματοδοτημένων μονοπατιών. Το δίκτυο των μονοπατιών καλύπτεται από δώδεκα διαδρομές που αναφέρονται στη Χώρα και τα γύρω χωριά και τη Μονή της Παναχράντου, τη Βουρκωτή και τα Αποίκια, τα Αηδόνια στο Κόρθι, την Αρχαία Ζαγορά και την Πλάκα, τις Στενιές και τα Γιάλια, την Παλαιόπολη, τις Στραπουργιές και τις Ευρουσιές, το Μπατσί και την Άρνη και τον Προφήτη Ηλία.

Η Κέα είναι ένας τόπος που, προκειμένου να αποκαλύψει στον περιηγητή την ακριβή ταυτότητά του δοκιμάζει κάθε στιγμή την αντοχή και τη λαχτάρα της προσμονής του, τη δίψα του για το άγνωστο.

Το δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Κέας περιλαμβάνει τους αρχαίους λιθόστρωτους δρόμους και τα μονοπάτια πρόσβασης στους διάσπαρτους οικισμούς, τις πηγές και τις καλλιέργειες, τους τόπους λατρείας και τις ακτές.

Ο επισκέπτης της Τήνου θα πρέπει να εξερευνήσει μέσα από τα μονοπάτια των πολιτιστικών διαδρομών το εσωτερικό τοπίο του νησιού που έχει παραμείνει αλώβητο από ξένες επεμβάσεις. Ο περιπατητής θα βαδίσει σε λιθόστρωτους δρόμους και μονοπάτια απολαμβάνοντας το πανέμορφο τηνιακό περιβάλλον. Στο οδοιπορικό πρωταγωνιστούν οι λαϊκοί περιστεριώνες που χτίστηκαν με φαντασία από τους λαϊκούς μαστόρους. Η Τήνος είναι ένα ιδανικό νησί για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Η Νομαρχία Κυκλάδων θα επεκταθεί σύντομα στη βιντεοσκόπηση των μονοπατιών και σε άλλα νησιά όπως της Νάξου και της Σερίφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.