ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Λύση στο παραπέντε με κόστος – φωτιά. Στην Άνδρο ο «μάγος» των σκουπιδιών
Της Μαριάννας Τζάννε
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Απάντηση του Δήμου Άνδρου στο protothema.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΣ: Σε νταμάρι η χωματερή της Άνδρου
Της Ν. Κοντράρου-Ρασσιά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Το σύστημα που εγκατέστησε ο δήμος και εγκαινίασε πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο, η δημοτική αρχή αξιοποιεί την τεχνολογία της Soukos Robots και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που η δαπάνη επεξεργασίας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά τόνο!
Πρόκειται για κόστος διπλάσιο ακόμη και από αυτό της καύσης των απορριμμάτων, παρόλο που η προτεινόμενη λύση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και όπου εφαρμόστηκε, οι δήμοι αναγκάστηκαν να την διακόψουν.
Ας δούμε όμως ποια είναι η τεχνολογία. Η εταιρεία Σούκος, εφαρμόζει μια μέθοδο που ονομάζει ψυχρής επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων, η οποία βασίζεται σε μία κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής που διαχωρίζει τα αστικά απόβλητα από τα ανακυκλώσιμα. Με ειδική επεξεργασία, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το οργανικό υλικό που παράγει είναι ένα υλικό με μεγάλη θερμογόνο δύναμη (pellet) το οποίο μπορεί να πουληθεί στην βιομηχανία. Όπως υποστηρίζει, η μέθοδος αυτή δεν παράγει υπολείμματα και επομένως δεν απαιτεί ΧΥΤΥ και αυτό αποτελεί την «μαγική συνταγή της».
Για την συνταγή αυτή αλλά και την επεξεργασία περίπου 15 τόνων απορριμμάτων που παράγει ημερησίως ο δήμος Άνδρου, η αυτοδιοίκηση θα καταβάλλει 3.000 ευρώ καθημερινά τους επόμενους τρεις μήνες με option νέας απευθείας ανάθεσης καθώς είναι ευνόητο ότι οριστική λύση θα αργήσει να βρεθεί.
Δεν υπολογίζονται στο κόστος η δαπάνη για τα καύσιμα και το ρεύμα, όταν στην Καλαμάτα, όπου εφαρμόστηκε για λίγο η μέθοδος, εκτίναξε τα κόστη από τα 50 ευρώ ανά τόνο στα 137 ευρώ αλλά και τα 20.000 ευρώ που απαίτησε ο Λαρισαίος εφευρέτης κ. Κώστας Σούκος για την φύλαξη των μηχανημάτων του.
Φύλαξη χρυσάφι για τα μηχανήματα της Soukos Robots
Οπως εξηγεί στο protothema.gr ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του δήμου Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης για την φύλαξη, θα προσληφθεί τοπική εταιρεία security, η οποία για δύο βάρδιες την ημέρα, οι φύλακες θα αμοίβονται με το ποσό των 3.300 ευρώ το μήνα! «Τόσα λεφτά δεν παίρνω ούτε εγώ που είμαι γιατρός» σχολιάζει ο κ. Σουσούδης, υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό (σ.σ η σύμβαση σύμφωνα με τον κ. Σούκο είναι 210.000 ευρώ στο τρίμηνο) χωρίς να δίνει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των σκουπιδιών που είναι η χωροθέτηση ενός μόνιμου χώρου απόθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΥ). Το κόστος χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα καλύψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με κονδύλια που προορίζονταν για την περισυλλογή των απορριμμάτων της χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’70 παράνομα και ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ. Σε περίπτωση που τα λεφτά της περιφέρειας στερέψουν υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο δήμος και προβλέπει δημοτικά τέλη 1 ευρώ ανά τετραγωνικό! O Λαρισαίος που φεύγει από παντού… Η εταιρεία Σούκος ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με έδρα την Λάρισα, πλασάροντας κατά καιρούς στην αγορά διάφορες πατέντες επεξεργασίας απορριμμάτων που ελάχιστες από αυτές εφαρμόστηκαν. Πότε με τους ρομποντικούς κάδους απορριμμάτων που «χωνεύουν» τα σκουπίδια και πότε με το σύστημα ψυχρής επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων. Το όνομά της εταιρείας ενεπλάκη και στην περίπτωση της Κερατέας όπου πριν λίγους μήνες έγινε παρουσίαση τους συστήματος στο Λαύριο αλλά έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Όπως, αντίστοιχα αγνοείται και στο Γύθειο παρά τις προεκλογικές τυμπανοκρουσίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την οριστική εξαφάνιση των σκουπιδιών από τους δρόμους. Πριν από περίπου ένα χρόνο η Soukos Robots εμφανίστηκε ως Μεσσίας και για την πόλη της Καλαμάτας, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση τριών μηνών, η οποία όμως διήρκησε κάτι λιγότερο από δύο μήνες και έληξε με συνοπτικές διαδικασίες. Σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Σούκος υποστηρίζει ότι δέχτηκε σφοδρό πόλεμο στην Καλαμάτα, καθώς είχε κληθεί να διαχειριστεί 50 τόνους απορριμμάτων και η δημοτική αρχή είχε την απαίτηση να της εξαφανίσει όλα τα σκουπίδια. «Δεν είμαι σκουπιδοφάγος» απαντά σε όσους τον επικρίνουν. Οι καταγγελίες όμως αλλά και τα έγγραφα των υπηρεσιών καθαριότητας αποδεικνύουν ότι η ευρεσιτεχνία του κ. Σώκου είχε πολλά προβλήματα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της αυτοψίας που έγινε στην μονάδα της εταιρείας στη θέση Μαραθόλακκας στην Καλαμάτα στις 8 Οκτωβρίου του 2010 από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου.
Διαπιστώθηκε πλήθος βλαβών με αποτέλεσμα από το σύνολο των 8 ωρών εργασίας του μηχανήματος, να δουλέψει μόλις 3,5 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό επεξεργάστηκε το φορτίο μόνο του ενός από τα τρία απορριμματοφόρα (5,3 τόνους έναντι άλλων 10 τόνων που περίμεναν) με κόστος 77 ευρώ για καύσιμα, 50 ευρώ που ήταν το ποσό της σύμβασης και 10 ευρώ για το τσουβάλιασμα του τελικού προϊόντος (οργανικό υλικό με πλούσια θερμογόνο δύναμη) δηλαδή αντί του προβλεπόμενου ποσού των 50 ευρώ ανά τόνο, 137 ευρώ (!).
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ:
Αγαπητοί κύριοι, Με αφορμή ανάρτηση ρεπορτάζ-σχολίου σας με τίτλο «λύση στο παραπέντε με κόστος – φωτιά. Στην Άνδρο ο «μάγος» των σκουπιδιών» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Άνδρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, αλλά και να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα σε σχέση με ορισμένα ανακριβή στοιχεία που αναφέρετε.
1) Το κόστος για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα είναι 1 ευρώ τον χρόνο για κάθε δηλωμένο τετραγωνικό στεγασμένων χώρων στο νησί μας, εφόσον αυτή η μέθοδος επιλεγεί για την ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ .Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος έχει ήδη αναθέσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία του.
2) Το σύστημα επεξεργασίας οικιακών απορριμμάτων της εταιρείας SOYKOS ROBOTS, έχει επιλεγεί για να λειτουργήσει για 3 μήνες. Ήδη έχει προκηρυχθεί και θα γίνει στο διάστημα αυτό, διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού.
3) Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εκτίμηση για κόστος 300 ευρώ τον τόνο για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Η Άνδρος παράγει 30 τόνους σκουπιδιών ημερησίως κατά τους καλοκαιρινούς
μήνες και 15 τόνους , τους χειμερινούς. Επιπλέον το μισθωμένο συγκρότημα θα διαχειρισθεί και όλα τα σκουπίδια του ΧΑΔΑ, λόγος για τον οποίο το ΚΑΣ επέτρεψε την εγκατάσταση του συγκροτήματος στο συγκεκριμένο σημείο.
4) Το συνολικό κόστος που θα επωμισθεί ο Δήμος για την τρίμηνη φύλαξη του χώρου ανέρχεται στις 20.000 ευρώ , ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 2 ημερήσιες βάρδιες κατά τις εργάσιμες ημέρες, 3 ημερήσιες βάρδιες τις αργίες και τα Σαββατικύριακα , καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και ελέγχου του χώρου.
5) Η επιλογή της συγκεκριμένης διαχείρισης ήταν μονόδρομος για το Δήμο Άνδρου λόγω της παραγωγής μηδενικού υπολείμματος προς ταφή, γι’ αυτό εξάλλου και η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υποθέτουμε πως γνωρίζετε, εσείς και όσοι σας ενημέρωσαν, ότι δεν διαθέτουμε ΧΥΤΥ για την ταφή έστω και ενός τόνου υπολείμματος. Άλλωστε ο Διεθνής διαγωνισμός για την ενδιάμεση διαχείριση οικιακών απορριμμάτων , έχει ως μοναδικό όρο την παραγωγή μηδενικού υπολείμματος προς ταφή.
6) Ο Δήμος Άνδρου δεν έχει καμία εξάρτηση από κανένα οικονομικό συμφέρον και γι’ αυτό προχωρά στις επιλογές του με μόνα κριτήρια το συμφέρον των κατοίκων, των παραθεριστών και του περιβάλλοντος του νησιού μας. Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία στο έγκυρο site σας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
Σε χώρο ανενεργού λατομείου και έξω από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα της Ανδρου θα λειτουργήσει μονάδα μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων.
Η παράνομη χωματερή της περιοχής, που ύστερα από μια καταιγίδα ξέβρασε τα σκουπίδια στη θάλασσα μολύνοντας την παραλία και εξαπλώνοντας τις βρομιές σε μεγάλη έκταση, έφερε τον αναγκαίο συμβιβασμό μεταξύ των αρχαιολόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη φορά το έργο είχε και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΚΑ’ ΕΠΚΑ) γιατί το παλιό ανενεργό λατομείο απέχει 1,5 χλμ. από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα και 2 χλμ. από τη Γεωμετρική πόλη της Ζαγοράς, όπως μας είπε η υπεύθυνη αρχαιολόγος της περιοχής Χριστίνα Τελεβάντου. Επίσης, το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει οπτική επαφή των αρχαίων με τη μονάδα. Ύστερα από μια διεξοδική εξέταση του θέματος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δόθηκε η άδεια εγκατάστασης του έργου στο λατομείο, καθώς έπεισε η νέα δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να λύσει το οικολογικό και αρχαιολογικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ανοιχτή παράνομη χωματερή μέσα σε μία χαράδρα κάτω από τον νεολιθικό οικισμό με τις σπάνιες βραχογραφίες. Άλλωστε ο χώρος του λατομείου βρίσκεται έξω από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Όσο για τον Στρόφιλα, που ακόμη «βλέπει» τα σκόρπια σκουπίδια, θα αποκατασταθεί. Θα απομακρυνθούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου. Ο δήμαρχος Ανδρου δεν αποποιήθηκε των ευθυνών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Είμαστε υπόλογοι για πολλά» είπε στα μέλη του ΚΑΣ. «Πρέπει όμως να τελειώνουμε, γιατί αλλιώς θα καταστραφούμε». Η υπάρχουσα χωματερή μετά την 1η Ιουλίου θα επιφέρει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση της τάξης των 30.000 ευρώ ημερησίως. Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει επί διετία μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ.