Δέσποινα Τούντα: Υποψήφια δημοτική σύμβουλος
Η σχέση με την Άνδρο
Γεννήθηκα στην Άνδρο το 1968. Τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο στο Μπατσί, το Γυμνάσιο στο Γαύριο, το Λύκειο στη Χώρα και αποφοίτησα το 1991 από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1993 έως το 2004 υπηρέτησα στα Υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Αιγαίου, Πολιτισμού, Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2007 εκλέχθηκα Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων και το 2009 συμμετείχα στις Βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια Βουλευτής Κυκλάδων. Από το 2003 έως σήμερα εργάζομαι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συμμετοχή στην «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος και γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι Ανδριώτες.
Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού για συνεργασία όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του νησιού μας σε ένα ενιαίο συνδυασμό. Συμμετέχω σε αυτή την ενωτική πρωτοβουλία, με εφαλτήριο την αγάπη μου για την Άνδρο και την εμπειρία που απέκτησα έχοντας υπηρετήσει 15 ολόκληρα χρόνια τις Κυκλάδες και ειδικότερα την Άνδρο, από θέσεις ευθύνης στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Αιγαίου, Πολιτισμού, Εξωτερικών, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων. Στον συνδυασμό «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» συμμετέχουν Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι με μεγάλη εμπειρία στα κοινά, καθώς και νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά. Η ενότητα και η εμπειρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδυασμού μας. Επομένως οι πολίτες της Άνδρου ψηφίζοντας «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», επιλέγουν να στηρίξουν έναν συνδυασμό που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την Άνδρο.
Η συμβολή σας μέχρι σήμερα στα κοινά της Άνδρου.
Κατά την 15ετή ενασχόλησή μου με τα κοινά, συμμετείχα στην υλοποίηση πολιτικών όπως: πυροπροστασία (εφοδιασμός της Άνδρου με πυροσβεστικό όχημα, ημερίδα για τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη και έργα πυροπροστασίας στο δάσος Βραχνού Άνδρου), πρόγραμμα αθλητικών υποδομών «ΕΛΛΑΔΑ 2004», στο οποίο εντάχθηκαν αθλητικά έργα στην Άνδρο, εξασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση του σταδίου ολυμπιακών προδιαγραφών στο νησί μας και διοργάνωση των 15ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου, μικρά έργα σε όλα τα χωριά της Άνδρου, πεζοπορικός τουρισμός (αναπαλαίωση ελαιοτριβείων και μετατροπή τους σε μουσεία, ανάδειξη παραδοσιακών μονοπατιών), συντήρηση Μουσείων και Ιερών Ναών (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Παλαιόπολης, Συντήρηση τοιχογραφιών Αγ. Ταξιάρχη, συντήρηση ξυλόγλυπτου τέμπλου Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, αποκατάσταση βλάβης καμπαναριού Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου Λειβαδίων). Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων συμμετείχα στη λήψη αποφάσεων για: α) την εκτέλεση έργων (συντήρηση και διαγράμμιση επαρχιακού οδικού δικτύου, ασφαλτοστρώσεις, τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας 15 χλμ), β) τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων), γ) την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων (Εθνικό θέατρο).
Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχα στις δημοτικές εκλογές του 2010, συνεργάστηκα με την παρούσα Δημοτική Αρχή και όποτε ζητήθηκε η συμβολή μου, ήμουν ενεργά παρούσα. Για παράδειγμα συνέβαλα ώστε να ανατεθεί από τον Δήμο Άνδρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εκπόνηση μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου.
Ποιες οι δεσμεύσεις σας σε περίπτωση που εκλεγείτε Δημοτική Σύμβουλος.
Δεσμεύομαι για την: α) ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουν εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΒΙΟ.ΚΑ Χώρας, ΒΙΟ.ΚΑ Υδρούσας, Χ.Υ.Τ.Υ, Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου, Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου), β) εξασφάλιση πόρων για νέα έργα όπως: ολοκλήρωση λιμανιών Χώρας, Κορθίου, κατασκευή νέου μώλου και παρακαμπτήριος δρόμος στο Γαύριο. Έργα αποκατάστασης της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου, κατασκευή εξωτερικού πεζοδρομίου και επαναφορά διπλής κυκλοφορίας οχημάτων στο Μπατσί, Πολιτιστικό κέντρο και Ανοιχτό θέατρο Χώρας, αναστήλωση της Φάμπρικας Στενιών, κατασκευή σύγχρονου σφαγείου και μονάδων τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων, δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης, έργα τοπικού χαρακτήρα στα χωριά (δεξαμενές και δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων, καθαρισμός και ανάδειξη μονοπατιών κ.λ.π.).
Ποιο αξιολογείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας;
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ είναι έργο πρώτης προτεραιότητας. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής για την επιλογή του χώρου κατασκευής του έργου. Δέσμευσή μου, που αποτελεί και δέσμευση του συνδυασμού «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», είναι ότι οι θέσεις που έχει υποδείξει η μελέτη, καθώς και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και η βαρύτητα αυτών, θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού μας. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα συνυποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κατά τη διαδικασία επιλογής του χώρου εγκατάστασης του Χ.Υ.Τ.Υ.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι επίσης η καθολική εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού μας.